Ελληνικός Χρυσός – Ωφελημένη από τη νέα επενδυτική συμφωνία η τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής
Από τις επενδύσεις στην τοπική ανάπτυξη και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας, μέχρι τα αυξημένα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της δραστηριότητάς της, η νέα επενδυτική συμφωνία υπόσχεται σημαντικά οφέλη για την περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής
Μια άμεση ξένη επένδυση που σχεδόν αγγίζει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια (για την ακρίβεια κινείται στα $1,9 δισ.) είναι βέβαιο πως αποτελεί από μόνη της μια χρυσή σελίδα για την ελληνική οικονομία. Στην περίπτωση της νέας επενδυτικής συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και της ελληνικής Πολιτείας, όμως, η τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής βγαίνει διπλά ωφελημένη, χάρη σε μια σειρά από προβλέψεις και μέτρα σχεδιασμένα για τη βιώσιμη ανάπτυξή της.
Μια χρυσή συμφωνία σε τροχιά υλοποίησης
Μετά από πολλαπλές δυσκολίες και εμπόδια, η Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, είναι έτοιμη να προχωρήσει τη σημαντική της επένδυση στην Κασσάνδρα. Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει στην επιτυχή έκδοση ομολόγου ύψους 500 εκατ. δολαρίων, με σημαντική κάλυψη και ανταγωνιστικό επιτόκιο. Έτσι, κατόρθωσε να αυξήσει τη ρευστότητά της, αλλά και να επιτύχει χαμηλότερο κόστος δανεισμού, αποκτώντας την αναγκαία χρηματοδοτική ευελιξία για την υλοποίηση αυτού του τιτάνιου έργου.
Ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που κατόρθωσε να εξασφαλίσει η Eldorado Gold θα διοχετευτεί στην ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αναζητά στρατηγικό εταίρο που θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του έργου των Σκουριών, με το ενδιαφέρον που εκφράζεται εκ μέρους της αγοράς να είναι έντονο.
Στα τέλη του 2021 αναμένεται να οριστικοποιηθεί και η αναθεώρηση της μελέτης βιωσιμότητας, με βάση την οποία θα προσδιοριστεί και το ύψος της επένδυσης που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών. Το επενδυτικό πλάνο είχε «παγώσει» για διάφορους λόγους επί σειρά ετών, κι έτσι η αναθεώρησή του θα συνοδευτεί και από ανανεωμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της νέα δεδομένα, αλλά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί έκτοτε, και οι οποίες αναμένεται να αποδειχθούν εξαιρετικά ωφέλιμες προς την τοπική κοινωνία.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας
Το φαραωνικό ποσό των $1,9 δις. που προβλέπει η νέα επενδυτική συμφωνία, δεν θα διοχετευτεί αποκλειστικά στην αναβάθμιση των υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων υποδομών. Σημαντικό μέρος της πρόκειται να διασφαλίσει τη δημιουργία και διατήρηση 3.000 καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας – με τους κατοίκους του Δήμου Αριστοτέλη να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις. Εκτιμάται πως κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα ξεπεράσουν τις 5.000, ενώ 900 ακόμη εργαζόμενοι θα αξιοποιηθούν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου των Σκουριών.
Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται πως €3,5 δισ. πρόκειται να κατευθυνθούν σε ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών που απαιτούνται για τη λειτουργία της εταιρείας, ενισχύοντας τον τζίρο της τοπικής αγοράς και οδηγώντας στη δημιουργία ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας, αυτή τη φορά από τους προμηθευτές της Ελληνικός Χρυσός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της νέας επενδυτικής συμφωνίας, η διάρκεια ζωής των μεταλλείων παρατείνεται σε 25 και πλέον έτη, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται και ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας της απασχόλησης παράλληλα με τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
Επενδύοντας στην τοπική κοινωνία
Ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον κομμάτι της νέας επενδυτικής συμφωνίας, είναι και η δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός ότι θα διαθέσει περίπου €70 εκατ. σε ένα πρωτοφανές πρόγραμμα κοινωνικών επενδύσεων στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής. Το ποσό αυτό πρόκειται να διατεθεί σε έργα υποδομής αλλά και έργα κοινωνικού χαρακτήρα που θα τονώσουν την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, δίνοντας κίνητρα στους νέους να παραμείνουν – ή ακόμη και να επιστρέψουν – στον τόπο τους.
Προστατεύοντας το περιβάλλον για τις επόμενες γενιές
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η κυριότερη κληρονομιά για κάθε κοινωνία είναι η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει. Η Ελληνικός Χρυσός έχει αποδείξει ξανά και ξανά στα χρόνια της λειτουργίας της στην Ελλάδα ότι θέτει ως βασική προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητάς της, υιοθετώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες για αυτό το σκοπό.
Μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες που έχει εντάξει στη δραστηριότητά της, είναι εκείνη της ξηρής απόθεσης, για την ασφαλή αποθήκευση μεταλλευτικών καταλοίπων στη θέση της πολύ πιο επισφαλούς μεθόδου λιμνών τελμάτων που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν. Η υπερσύγχρονη τεχνική εφαρμόζεται ήδη στον πρότυπο Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, ενώ πρόκειται να εισαχθεί και στις Σκουριές.
Παράλληλα με τη μείωση των επιπτώσεων της δραστηριότητάς της, η εταιρεία προχωρά και σε έργα αποκατάστασης τόσο των περιοχών που επηρεάζονται από τη λειτουργία της, όσο και εκείνων που έχουν επηρεαστεί από προηγούμενες χρήσεις. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το τιτάνιο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, έκτασης 32.000 τ.μ. Πάντως, ακόμη και αυτό δεν αποτελεί παρά ένα μέρος του μεγαλύτερου έργου περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ εντός της ελληνικής επικράτειας και θα καλύψει συνολική έκταση 300.000 τ.μ. που έχουν επηρεαστεί από προηγούμενες χρήσεις, στην περιοχή της Ολυμπιάδας.
Οι αποκατεστημένες γαίες στη συνέχεια θα επιστραφούν στην τοπική κοινωνία για νέες αγροτικές και κοινωνικές χρήσεις.
- Πολυτεχνείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το τριήμερο των εκδηλώσεων – Πότε κλείνουν οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας
- ΠΑΣΟΚ για Μαξίμου: Απαξιώνουν το ΕΣΥ – Δεν θέλουν να στηρίξουν τη δημόσια υγεία λόγω της ιδεοληψίας τους
- Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην οικονομία μπορεί να είναι χειρότερος από τον αναμενόμενο
- Social Media: Κορυφαίες ενημερωτικές ιστοσελίδες βάζουν Χ στο Twitter
- Η Superleague θέλει 65 εκατ. ευρώ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν
- Τραμπ και Μπάιντεν τρώνε, ταξιδεύουν και διασκεδάζουν μαζί χάρη στο AI [Βίντεο]