ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική – Ο Μητσοτάκης να σεβαστεί το Σύνταγμα
Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου καλεί τον πρωθυπουργό να μην προτείνει άλλη εξεταστική με παρεμφερές αντικείμενο αλλά να διευρύνει αφού διαθέτει η ΝΔ την πλειοψηφία το χρονικό εύρος της έρευνας αφού προηγουμένως συσταθεί η εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει τη στήριξη από 120 βουλευτές της αντιπολίτευση
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη -νωρίτερα από το βήμα της Βουλής- προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν σε μια ουδέτερη και όχι ιδεολογικά φορτιμένη διατύπωση για την σύσταση εξεταστικής που θα ερευνήσει από το 2015 ώς το 2021 την κρατική χρηματοδότηση στα ΜΜΕ και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης μέσω των δημοσκοπήσεων, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου καλεί τον πρωθυπουργό να μην προτείνει άλλη εξεταστική με παρεμφερές αντικείμενο αλλά να διευρύνει αφού διαθέτει η ΝΔ την πλειοψηφία το χρονικό εύρος της έρευνας αφού προηγουμένως συσταθεί η εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει τη στήριξη από 120 βουλευτές της αντιπολίτευση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Το Σύνταγμα με το άρθρο 68 παρ. 2, σε ότι αφορά στο δικαίωμα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την αντιπολίτευση, είναι τόσο σαφές όσο και ο πανικός του κ. Μητσοτάκη ορίζει ότι η αντιπολίτευση με πρόταση 60 βουλευτών της δικαιούται να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής για τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης, η οποία και συστήνεται αν πάρει τουλάχιστον 120 ψήφους.
»Ως εκ τούτου ο κ. Μητσοτάκης έχει δύο επιλογές:
»- είτε θα σεβαστεί το Σύνταγμα και δεν θα προσπαθήσει να παρέμβει, να αλλοιώσει και εν τέλει να στερήσει το δικαίωμα της αντιπολίτευσης να ελέγξει μέσω της πρότασής της για εξεταστική επιτροπή, τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης
»- είτε θα επιχειρήσει να παραβιάσει ωμά το Σύνταγμα, παρεμβαίνοντας στη διαδικασία και προτείνοντας άλλη εξεταστική επιτροπή, με παρεμφερές θέμα, πέραν της διαδικασίας που ορίζει το άρθρο 68, παρ 2 του Συντάγματος.
»Αν το θέμα του είναι η διεύρυνση του χρονικού πλαισίου για τα προς εξέταση θέματα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί απλά να το ζητήσει μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής. Όπου, και την πλειοψηφία θα διαθέτει, και κανένα κόμμα δεν θα το αρνηθεί.
»Αν όμως το θέμα του είναι ότι δεν το αντέχει, θα του συνιστούσαμε, τουλάχιστον να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του. Θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο».
Ο κ. Μητσοτάκης να μην επιχειρήσει να ευτελίσει το ίδιο το Σύνταγμα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο των πεπραγμένων του
[Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής – https://t.co/B4VugFYIHa] pic.twitter.com/0FVE7XnAEz— ΣΥΡΙΖΑ (@syriza_gr) October 18, 2021
Αναλυτικά τα όσα είπε για την εξεταστική επιτροπή στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
«Δεν είχα πρόθεση, κ. Τσίπρα, να μιλήσω για την Εξεταστική, την οποία προτίθεστε να συστήσετε και φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχει κανείς σε αυτήν την αίθουσα ο οποίος πρώτον να διαφωνεί ότι η κατάθεση πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αποτελούσε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα. Δίνουμε -και σωστό είναι αυτό- το δικαίωμα στη μειοψηφία εφόσον μπορέσει και βρει τους 120 βουλευτές να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή για να ελέγξει τα πεπραγμένα της κυβέρνηση.
»Φαντάζομαι όμως ότι όταν το αντικείμενο της συζήτησης είναι ο «δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων» ότι κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα αυτή να ξεκινήσει από το 2015 και να πάει μέχρι το 2021. Δεν διαφωνείτε φαντάζομαι. Έτσι δεν είναι; Διαφωνείτε;
»Αν κρίνω από το νεύμα σας, συμφωνείτε με αυτήν την πρόταση. Προτείνω λοιπόν, γιατί αυτή η συζήτηση πρέπει με κάποιο τρόπο να μην είναι ιδεολογικά φορτισμένη, να συμφωνήσουμε σε αυτήν την αίθουσα -και η πρότασή μου απευθύνεται και προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης- σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το ’15 ως το ’21. Ώστε να μη φανεί ότι η πρόταση φωτογραφίζει ή τους μεν ή τους δε.
»Αυτό σημαίνει να κάνουμε μια σοβαρή δουλειά και να ψάξουμε. Και εκεί, κ. Τσίπρα, όπως αντιλαμβάνεστε θα τα ψάξουμε όλα. Διότι εξ όσων γνωρίζω στη χώρα έχουν γίνει καμιά 300αρια δημοσκοπήσεις από τότε που τουλάχιστον εγώ εκλέχθηκα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2016.
»Όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων λίγο πολύ έπεσαν μέσα στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος και των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών. Αλλά υπήρχε μία εξαίρεση. Εδώ το «Documento», 2,3%. «Αρχίζει το ματς» μας λέγατε τότε. Οι δήθεν αντικειμενικές δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονταν εκείνη την εποχή για να μπορέσετε να αλλάξετε την εικόνα της κοινής γνώμης, θα τις ψάξουμε και αυτές φαντάζομαι, δεν έχετε αντίρρηση, έτσι δεν είναι;
»Να δούμε ποιες ήταν αυτές οι δημοσκοπικές εταιρείες, οι οποίες εμφανίστηκαν από το πουθενά και εξαφανίστηκαν την επόμενη ημέρα, οι οποίες προέβαλαν μία εικόνα η οποία διαψεύστηκε από την ίδια την πραγματικότητα. Όταν έρχεστε, λοιπόν, και αμφισβητείτε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, κ. Τσίπρα, είναι σαν να συγκρούεστε με την ίδια την πραγματικότητα.
»Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε με 8 και 10 μονάδες τις εκλογές. Αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός. Αυτό έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αυτό έγινε τελικά.
»Επομένως, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία σε αυτή την αίθουσα να συσταθεί μία Εξεταστική Επιτροπή η οποία να ερευνήσει συνολικά τα ζητήματα αυτά, όπως σας είπα με ένα σκεπτικό το οποίο δεν πρέπει να έχει αιχμές ούτε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ούτε -προφανώς- εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, για να ερευνήσουμε από κοινού τι έγινε στο αντικείμενο αυτό.
»Και φαντάζομαι ότι θα συμφωνήσετε και όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση θα μπορέσουμε όλοι μαζί και θα είναι και μία -πρέπει να πω- και μία κατάκτηση, έτσι δεν είναι, για το κοινοβουλευτικό σύστημα; Να έρθουμε και να πούμε: ελάτε, ψάχνουμε τις περιόδους που αφορούν τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο η οποία αφορά τη Νέα Δημοκρατία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις