Εσπεριδοειδή – Μέτρα φυτοπροστασίας κατά την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο
Χρήσιμες οδηγίες προς τους παραγωγούς εσπεριδοειδή για τους εχθρούς και τις ασθένειες της εποχής από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Στο δίκτυο παγίδευσης καταγράφονται μέτριοι πληθυσμοί της μύγας Μεσογείου. Στις πολύ πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών και μανταρινιών πλησιάζει η ωρίμανση. Η δραστηριότητα όσο και η γονιμότητα της μύγας σταδιακά θα περιοριστούν με την πτώση της θερμοκρασίας.
Οδηγίες:
- Συστήνεται καταπολέμηση με εγκεκριμένα σκευάσματα.
- Συλλογή και απομάκρυνση των προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος.
- Οι ψεκασμοί κάλυψης καταστρέφουν τα ωφέλημα έντομα και επιβαρύνουν το περιβάλλον
Κορυφόξηρα
Μυκητολογική ασθένεια του ξύλου, σοβαρή και καταστρεπτική λόγω της σύντομης αποξήρανσης των προσβεβλημένων δέντρων.
Συμπτώματα: Εκδηλώνεται με απότομη χλώρωση, μάρανση και ξήρανση των φύλλων νεαρών βλαστών και στη συνέχεια φυλλόπτωση με χαρακτηριστική διατήρηση των μίσχων πάνω στα κλαδιά. Η ξήρανση των κλάδων και των βραχιόνων προχωράει από την κορυφή προς τη βάση τους. Στα αγγεία του προσβεβλημένου ξύλου φαίνεται πορτοκαλί ή καστανού χρώματος μεταχρωματισμός.
Μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζουν οι λεμονιές και οι κιτριές. Νέες μολύνσεις ευνοούνται με υγρό και βροχερό καιρό και ταυτόχρονη ύπαρξη πληγών-σημείων εισόδου του παθογόνου μύκητα που δημιουργούνται από παγετό, χαλάζι, άνεμο ή καλλιεργητικά εργαλεία. Τα δένδρα είναι ευπαθή κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα, λιγότερο την άνοιξη.
Οδηγίες:
- Συστήνεται ένας ψεκασμός με χαλκούχα μυκητοκτόνα στις αμέσως επόμενες ημέρες λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας (χαλαζοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι).
- Στη διάρκεια της βροχερής περιόδου επαναλαμβάνεται ο ψεκασμός αμέσως μετά από χαλάζι, παγετό ή ισχυρό άνεμο.
- Αποφεύγετε κλαδέματα και κατεργασία του εδάφους κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου, ιδιαίτερα στις λεμονιές.
- Κλάδοι, κορμοί και ρίζες δεν πρέπει να τραυματίζονται κατά τις καλλιεργητικές εργασίες το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Τυχόν πληγές που δημιουργούνται στη χρονική αυτή περίοδο να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.
- Κλαδέματα και καθαρισμοί των δέντρων συστήνονται την άνοιξη και κυρίως κατά την ξηρή περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου με αφαίρεση, απομάκρυνση και καταστροφή των ξερών κλάδων μαζί με υγιές τμήμα μήκους 15-20 εκ.
- Τα ξερά δέντρα να εκριζώνονται και να καίγονται.
- Ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή νέων δενδρυλλίων. Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς περιορίζουν την ασθένεια (Αδαμοπούλου, Καρυστινή, Ερμιόνη, Monachello, Santa Teresa, Interdonato).
Κομμίωση Λαιμού
Ασθένεια που προσβάλλει την περιοχή του λαιμού των δέντρων μέχρι το ύψος των 60-80 εκ. από το έδαφος και τις επιφανειακές ρίζες κοντά στον κορμό. Ο φλοιός στο σημείο της προσβολής μοιάζει «βρεγμένος», αποκτά χρώμα σκοτεινό και εμφανίζει σκισίματα από όπου εκκρίνεται κόμμι (κόλλα). Συχνά παρουσιάζονται και σήψεις σους καρπούς.
Τα προσβεβλημένα δέντρα, συνήθως μεμονωμένα ή κατά μήκος των αυλακιών άρδευσης, παρουσιάζουν καχεκτική βλάστηση, χλωρωτικά φύλλα, έντονη φυλλόπτωση και ξηραίνονται μέσα σε 2-3 έτη.
Οι φυτόφθορες είναι μύκητες εδάφους και οι μολύνσεις ευνοούνται από δυνατή βροχή ή βροχή που συνοδεύεται από ισχυρό άνεμο, κυρίως από την κακή στράγγιση του εδάφους.
Ευπάθεια στην ασθένεια παρουσιάζουν κατά σειρά: λεμονιά, κιτριά, κλημεντίνη, πορτοκαλιά, μανταρινιά ενώ ανθεκτική είναι η νεραντζιά.
Οδηγίες
– Αποφεύγετε τη δημιουργία πληγών στις ρίζες και στο λαιμό των δέντρων.
– Αποφεύγετε την επαφή του κορμού με το νερό του ποτίσματος. Συστήνεται κατασκευή διπλής λεκάνης άρδευσης με πρόχωμα σε απόσταση 50 εκ. από τον κορμό και καλή αποστράγγιση του εδάφους.
– Καταστροφή των ζιζανίων γύρω από τον κορμό για τη μείωση της εδαφικής υγρασίας.
– Χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού.
– Εκρίζωση των ξερών δέντρων και απολύμανση του εδάφους πριν τη νέα φύτευση.
– Αφαίρεση και κάψιμο του κατεστραμμένου φλοιού σε αρχικά στάδια. Καθάρισμα των πληγών κάτω από το φλοιό σε μια ζώνη 5 εκ. από τους υγιείς ιστούς. Κάλυψη των πληγών με κατάλληλο προστατευτικό μυκητοκτόνο και επάλειψη του κορμού μέχρι ύψους 1 μ. από το έδαφος.
– Ψεκασμός το φθινόπωρο με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. Ψεκάζετε τους χαμηλότερους κλάδους του δέντρου (ποδιζσ), βραχίονες και κορμό. Κατά τη συγκομιδή οι καρποί δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το έδαφος.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό