Κλιματική αλλαγή – Η Βρετανία επιδοτεί την αντικατάσταση των λεβήτων αερίου
Επιδότηση 5.000 λιρών για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.
Με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τα συστήματα θέρμανσης, η βρετανική κυβέρνηση θα επιδοτεί τα νοικοκυριά που αντικαθιστούν τους ρυπογόνους λέβητες φυσικού αερίου με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.
Συνολικά 90.000 νοικοκυριά σε Αγγλία και Ουαλία θα επιδοτηθούν με το ποσό των 5.000 λιρών το καθένα. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος 3,9 δισ. λιρών για μείωση των εκπομπών από συστήματα θέρμανσης, τα οποία αντιστοιχούν σήμερα γύρω στο ένα πέμπτο των εκπομπών της Βρετανίας. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού θα διατεθεί για την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και θερμομόνωσης σε δημόσια κτήρια
Ωστόσο ειδικοί και περιβαλλοντικές οργανώσεις σχολίασαν στο BBC ότι η επιδότηση είναι μικρή και καλύπτει υπερβολικά μικρό αριθμό νοικοκυριών, δεδομένου ότι οι λέβητες αερίου χρησιμοποιούνται σήμερα σε 25 εκατομμύρια σπίτια.
Το ποσό των 450 εκατ. λιρών που θα διατεθεί σε επιδοτήσεις, σχολίασαν, δεν θα επιτρέψει στη Βρετανία να πετύχει το στόχο για απαγόρευση της πώλησης νέων λεβήτων αερίου το 2035.
Τι είναι οι αντλίες θερμότητας;
Πρόκειται για ηλεκτρικές συσκευές που αντλούν θερμότητα από τον αέρα, το έδαφος ή όγκους νερού –περίπου όπως λειτουργούν τα κλιματιστικά, τα οποία μεταφέρουν θερμότητα από το εξωτερικό του κτηρίου στο εσωτερικό ή αντίστροφα.
Είναι μια λύση φιλική στο περιβάλλον, εφόσον η ηλεκτρική ενέργεια του δικτύου προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, και θεωρούνται η επικρατέστερη λύση για την αντικατάσταση των λεβήτων που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα στις περισσότερες περιπτώσεις.
Το πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος, το οποίο κυμαίνεται από τις 6 έως τις 18 χιλιάδες λίρες για αντλίες θερμότητας που λειτουργούν με αέρα, η τεχνικά απλούστερη λύση. Αυτό σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα είναι σημαντική ακόμα και με την επιδότηση.
Συγκριτικά, ένας συμβατικός λέβητας αερίου κοστίζει γύρω στις 2.500 λίρες.
Το κόστος αυξάνεται περισσότερο αν ληφθεί υπόψη ότι για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των αντλιών απαιτείται θερμομόνωση των κτηρίων, επισημαίνει το BBC.
Πάντως οι τιμές των αντλιών θερμότητας θα μπορούσαν να πέσουν τα επόμενα χρόνια: εκτός από τις επιδοτήσεις, η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέσει και 60 εκατομμύρια λίρες για την ανάπτυξη φθηνότερων συστημάτων θέρμανσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις