Ψαλτοπούλου – Η νέα γενιά εμβολίων θα βασιστεί στα αντισώματα ευρείας ανοσίας
Σε ό,τι αφορά στις απώλειες ατόμων κάτω των 30 ετών, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε, ότι μιλάμε για επιδημία ανεμβολίαστων που συνιστούν το 90% στις ΜΕΘ.
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργηθεί η νέα γενιά εμβολίων, εξήγησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Θοδώρα Ψαλτοπούλου, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αν εμβολιάζονταν μαζικά οι άνω των 60 ετών, «θα απέμενε μόλις ένα 10% περιστατικών να αντιμετωπιστούν στα νοσοκομεία».
«Έχουν περάσει δύο Σαββατοκύριακα από την απελευθέρωση της κινητικότητας και περιμέναμε επιδείνωση που ευτυχώς δεν είναι βαριά, είπε αρχικά η καθηγήτρια, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Για τους νέους, επανέλαβε μετά και τις νέες απώλειες ατόμων κάτω των 30 ετών ότι μιλάμε για επιδημία ανεμβολίαστων που συνιστούν το 90% στις ΜΕΘ.
Σημαντικός προδιαθεσιακός παράγοντας είναι η παχυσαρκία, «με λίγα παραπάνω κιλά μπορεί να νοσήσουν βαρύτερα», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.
Η υπερανοσία και η νέα γενιά εμβολίων
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σούπερ ή υβριδική ανοσία. Αφορά όσους έχουν νοσήσει άπό κοροναϊό και έλαβαν μετά από κάποιους μήνες μια ή δύο δόσεις εμβολίου, αποκτώντας αντισώματα ευρείας ανοσίας, στα οποία και αναμένεται να βασιστεί η νέα γενιά εμβολίων, σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανοσίας που αναπτύσσεται σε άτομα που εμβολιάστηκαν μερικούς μήνες μετά από φυσική νόσο, αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, που συνόψισαν οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος, φαίνεται, ότι αυτά τα άτομα έχουν αναπτύξει αντισώματα που εξουδετερώνουν ένα ευρύτερο φάσμα μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 από ότι τα αντισώματα που αναπτύσσουν άτομα που έχουν λάβει το κλασικό σχήμα του εμβολιασμού χωρίς προηγούμενη νόσο.
Φαίνεται μάλιστα ότι η ποιότητα των αντισωμάτων που αναπτύσσονται από άτομα που πέρασαν τη νόσο και έχουν εμβολιασθεί μπορεί να εξουδετερώσουν ακόμα και πιο απομακρυσμένα είδη κορoναϊών. Οι ερευνητές ονομάζουν αυτό το είδος ανοσίας ως υβριδική και το μελετούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθότι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία εμβολιαστικών σχημάτων που θα έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά υπερ-ανοσίας.
Τι κρύβεται πίσω από την υπερανοσία
Πίσω από αυτήν την ποιοτικά ανώτερη ανοσία οι επιστήμονες υποθέτουν ότι κρύβονται τα β-λεμφοκύτταρα μνήμης. Η παραγωγή αντισωμάτων στην αρχική φάση της ανοσολογικής απάντησης παράγεται από μία κατηγορία των λευκών κυττάρων του αίματος τα β-λεμφοκύτταρα που εκπαιδεύονται στο να παράγουν κατάλληλα αντισώματα και μετατρέπονται έτσι σε πλασματοκύτταρα.
Ωστόσο μετά την ανάρρωση τα πλασματοκύτταρα μειώνονται και έτσι η παραγωγή των αντισωμάτων φθίνει. Σταδιακά όμως μετά την ανάρρωση αναπτύσσονται κάποια β-λεμφοκύτταρα που παράγουν αντισώματα σε βάθος χρόνου, τα λεγόμενα β-λεμφοκύτταρα μνήμης.
Φαίνεται λοιπόν ότι αυτά τα β-λεμφοκύτταρα μνήμης αναπτύσσονται πιο αργά, ακόμα και μήνες αργότερα από την αρχική έκθεση στον ιό. Έτσι όταν γίνει ο εμβολιασμός μετά από νόσο αυτά τα καλά εκπαιδευμένα β-λεμφοκύτταρα μνήμης επεκτείνονται ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να παράγεται μία αντισωματική απάντηση υψηλότερης ποιότητας και μεγαλύτερου φάσματος.
Ομοίως φαίνεται ότι η καθυστέρηση της δεύτερης δόσης των εμβολιαστικών σχημάτων οδηγεί σε βελτιωμένη ανοσιακή απόκριση, ισχυρότερη από αυτήν των κλασικών σχημάτων και μάλλον πολύ κοντά σε αυτήν που παρατηρείται στην υβριδική ανοσία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις