Αναβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλάδας μετά τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ – «Η τουρκική προκλητικότητα μας αφύπνισε»
Τι λένε ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης και ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Μία Ελλάδα που δεν πέφτει θύμα τουρκικών εκβιασμών και έχει ξεπεράσει την αδράνεια πολλών ετών δείχνουν οι διπλωματικές κινήσεις και οι συμφωνίες των τελευταίων δύο ετών σύμφωνα με τον αντιστράτηγο ε.α. Λάμπρο Τζούμη και τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο.
Σε συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα, στην εκπομπή «Social Net» με τον Φώτη Καρύδα, τόσο ο κ. Τζούμης όσο και ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει για την Ελλάδα η χάραξη νέας στρατηγικής.
«Το θετικό στοιχείο που είχε η τουρκική προκλητικότητα είναι ότι μας αφύπνισε, ξεπεράσαμε μία αδράνεια πολλών ετών και μπήκαμε σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα και, γενικά, ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δύο συμφωνίες ήταν σημαντικές. Θεωρώ ότι πιο σημαντική ήταν η συμφωνία με τη Γαλλία με τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Πρέπει όμως να αλλάξει και η στρατηγική γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ακολουθούσαμε μία κατευναστική συμπεριφορά απέναντι στην Τουρκία. Συνεπώς από τη στιγμή που μπήκαμε σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να εκπέμπουμε και το μήνυμα ότι εάν χρειαστεί μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», υπογράμμισε ο αντιστρατηγός ε.α. Λάμπρος Τζούμης και αναφερόμενος στο στρατιωτικό κομμάτι, πρόσθεσε: «Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα δημιουργούν πολλά προβλήματα τόσο με τις παραβιάσεις που γίνονται στον χώρο του Αιγαίου και με την κατασκοπευτική δραστηριότητα. Όταν σηκώνεις μαχητικά αεροσκάφη για να κάνουν αναχαίτιση σε ένα μη επανδρωμένο αερόχημα υπάρχει οικονομική ανισορροπία. Στον στρατό ξηράς, το άλλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση των μονάδων λόγω της μικρής θητείας και το γεγονός ότι έχει να προσληφθεί προσωπικό από το 2009. Ήδη και σε αυτό έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά θα αποδώσουν σε βάθος πενταετίας. Για το Πολεμικό Ναυτικό, οι φρεγάτες ήταν το πλέον κατάλληλο και, σε συνδυασμό με τις κορβέτες, παρέχουν πολλές δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό. Και η Αεροπορία με την απόκτηση των Rafale θα υπερέχει. Το θέμα βέβαια είναι το πότε θα τα πάρουμε καθώς η πρώτη φρεγάτα θα έρθει το 2025…».
Στη σημασία της συμφωνίας με τη Γαλλία αναφέρθηκε και ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος. «Η συμφωνία με τη Γαλλία είναι πολύ σημαντική. Τα τελευταία χρόνια, οι Τούρκοι ανακάλυψαν τις θαλάσσιες ζώνες και, επειδή το διεθνές δίκαιο δεν τους δίνει τις ζώνες που ονειρεύονται, προσπάθησαν με πειρατεία και εκφοβισμό να οικειοποιηθούν ζώνες ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα δεν έπεσε θύμα των τουρκικών εκβιασμών», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Η εκπομπή «Social Net» με τον Φώτη Καρύδα προβάλλεται κάθε Παρασκευή (22.00) από το Action 24.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις