Μητσοτάκης – Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή
Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, Νίκο Αναστασιάδη και Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Οι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Παρουσία των τριών ηγετών, ακόμη, υπογράφηκε από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι τρεις ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων τις περιφερειακές εξελίξεις. «Ταυτίζονται οι θέσεις μας στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Οι βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος των γειτόνων συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».
Όπως τόνισε ο ίδιος, η απάντηση και των τριών χωρών στην Τουρκία είναι σαφής: Μοναδικός δρόμος προόδου είναι δεσμευτικές αποφάσεις του ΟΗΕ, διαμηνύοντας πως «οι απειλές πολέμου δεν είναι πρακτικές που ανήκουν στον 21ο αιώνα» και επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας υπό το φως του διεθνούς δικαίου».
Φάρος σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «φάρο σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» το «σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου». Φάρος σταθερότητας σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, «από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία».
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «στην κοινή μας πορεία προσθέσαμε δύο ακόμα μνημόνια που αφορούν τη διασύνδεση για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων. Η ενέργεια καθίσταται γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου προς την Ευρώπη».
Στο δίκτυο αυτό συμμετέχουν ενεργά και η Ελλάδα και η Κύπρος, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να εξηγήσει πως «σε μία εποχή όπου αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών μας πηγών η Αίγυπτος μπορεί να γίνει πάροχος ρεύματος που θα παράγεται κυρίως από τον ήλιο».
«Και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται» σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας: «Συντονιζόμαστε και σε άλλα μέτωπα όπως στη δράση μας κατά της πανδημίας. Η Ελλάδα δώρισε στη φίλη Αίγυπτο 250.000 δόσεις εμβολίων. Συντονιζόμαστε και στην απειλή της κλιματικής κρίσης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις