Σίσι – Να εργαστούμε από κοινού σε όλα τα επίπεδα – Τι είπε για το Κυπριακό
Τι υπογράμμισε ο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη.
- Λήγει το τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ – Τι αποκαλύπτει η Washington Post
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- «Ευχαριστώ, αλλά δεν»: Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης
- Σκάνδαλο υποκλοπών, slapp αγωγές Δημητριάδη, ελευθερία του Τύπου και η σημασία της για τη δημοκρατία
Κοινές δηλώσεις έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι και ο Νίκος Αναστασιάδης στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε αρχικά ότι είναι χαρά του να βρίσκεται στη φίλη ελληνική δημοκρατία.
Σημείωσε ότι είναι η Τριμερής είναι σημαντική για την ανταλλαγή απόψεων σε όλα τα επίπεδα και για τη σύσφιξη των σχέσεων των τριών χωρών.
Έπειτα, ο Ελ-Σίσι αναφέρθηκε στην πανδημία του κοροναϊού, την οποία χαρακτήρισε ως πρωτοφανές πρόβλημα. Αμέσως μετά μίλησε για την υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση. «Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού», σημείωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
«Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνω τη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης», συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. «Θεωρούμε αυτό το ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη. Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Κυπριακό, ο κ. Σίσι τόνισε πως «Στηρίζουμε την δίκαιη επίλυση του κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στηρίζουμε επίσης την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Λιβύη και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων. Συζητήσαμε επίσης και το παλαιστινιακό θέμα υπό το φως της κλιμάκωσης της διένεξης Ισραήλ – Παλαιστίνης τον περασμένο Μάιο.
Συζητήσαμε επίσης το θέμα της Συρίας υποστηρίζοντας τις καταβαλλόμενες προσπάθειες του εκπροσώπου του ΟΗΕ, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Είμαστε υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο. Συζητήσαμε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση».
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε: «Παρουσιάσαμε την προσέγγιση της Αιγύπτου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε άνθρωπος θα αισθάνεται ασφαλής. Να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και αναμένω να σας φιλοξενήσω την 10η Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις