Εμβόλιο – Γιατί οι αναμνηστικές δόσεις δεν τροποποιήθηκαν ώστε να στοχεύουν στη μετάλλαξη «Δέλτα»
Η Pfizer και η Moderna έχουν αναπτύξει νέες βερσιόν των εμβολίων τους, όμως η αποτελεσματικότητά τους δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Αν και όταν έρθει η σειρά σας για αναμνηστική δόση κατά της Covid-19, η ένεση θα γίνει με το αρχικό εμβόλιο, όχι με εμβόλιο που έχει τροποποιηθεί ώστε να στοχεύει ειδικά το στέλεχος Δέλτα.
Το θέμα των τροποποιημένων δόσεων τέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση ειδικών της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Pfizer, αναφέρει το Associated Press.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν στοχεύουν το Δέλτα. Αυτή είναι η απειλή που αντιμετωπίζουμε τώρα» δήλωσε στη συνάντηση ο δρ Πάτρικ Μουρ του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, σύμβουλος της FDA.
Εν συντομία, η απάντηση είναι ότι τα σημερινά εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου από την άκρως μεταδοτική παραλλαγή, ενώ για την έγκριση νέας βερσιόν των εμβολίων απαιτούνται χρονοβόρες μελέτες.
«Είναι μικρότερη αναστάτωση για τη διαδικασία παραγωγής» να αλλάζει η σύσταση των εμβολίων μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο, δήλωσε ο δρ Πίτερ Μαρκς, επικεφαλής της FDA για θέματα εμβολίων.
Θεωρητικά, η ανάπτυξη τροποποιημένων εμβολίων είναι σχετικά εύκολη υπόθεση για τις εταιρείες Pfizer και Moderna που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA: το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να αλλάξουν το αρχικό μόριο mRNA με την αντίστοιχη γενετική αλληλουχία του στελέχους Δέλτα.
Οι δύο εταιρείες αρχικά ανέπτυξαν τροποποιημένα εμβόλια για το στέλεχος Βήτα, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και θεωρείται πιο ανθεκτικό στα εμβόλια από ό,τι το Δέλτα. Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το τροποποιημένο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, όμως το στέλεχος Βήτα δεν εξαπλώθηκε ευρέως όπως είχε προβλεφθεί.
Και οι δύο εταιρείες ανέπτυξαν στη συνέχεια νέες βερσιόν των εμβολίων τους ειδικά για το στέλεχος Δέλτα, οι οποίες δοκιμάζονται τώρα σε εθελοντές που είχαν λάβει δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου. Θα περάσει καιρός μέχρι να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα.
Τέτοια πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει, δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να υποσχεθεί ότι θα διαθέσει αναμνηστικές δόσεις για όλους εντός του φθινοπώρου -μια κίνηση που δεν βρήκε σύμφωνους όλους τους ειδικούς της FDA.
Εξάλλου ορισμένοι ειδικοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσο τα τροποποιημένα εμβόλια θα είναι πιο αποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Ουέμπι, μέλος της ομάδας του ΠΟΥ που παρακολουθεί την εξέλιξη της γρίπης, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποκλείεται να «θυμάται» καλύτερα το πρώτο στέλεχος του ιού με το οποίο ήρθε επαφή, κάτι που σημαίνει ότι ένα τροποποιημένο εμβόλιο μπορεί να μην προσέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα ακόμα δεν υπάρχουν, και όλα δείχνουν ότι τα τροποποιημένα εμβόλια δεν θα εγκριθούν πριν από το 2022 το νωρίτερο.
Ας ευχηθούμε ότι μέχρι τότε η πανδημία θα έχει υποχωρήσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις