Κοροναϊός – Τα παιδιά παραμένουν στο «στόχαστρο» του κοροναϊού – Πόσο προστατεύονται από το εμβόλιο
Το τέλος της πανδημίας έχει δρόμο ακόμα, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για έναν «βαρύ» χειμώνα. Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διασπορά του ιού στους νέους
Η πανδημία συνεχίζει τη φονική της πορεία με τον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων να παραμένει υψηλός, και τις εκτιμήσεις των ειδικών να μιλάνε για «βαρύ» χειμώνα. Η επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα υπογραμμίζει την δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχουμε αύξηση όχι μόνο κρουσμάτων, αλλά νοσηλειών και θανάτων στους νέους.
Ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων
Την ίδια στιγμή οι ειδικοί αναφέρουν ότι και τα παιδιά είναι στο «στόχαστρο» του κοροναϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το σύνολο των ασθενών με κοροναϊό ηλικίας 4-18 ετών, για την εβδομάδα 11 -17 Οκτωβρίου, είναι 4.493, αποτελώντας το 26% του συνόλου των κρουσμάτων. Ποσοστό που είναι λίγο μικρότερο από τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά παραμένει υψηλό.
Η Μαρία Θεοδωρίδου, επικαλούμενη και έρευνα στο διεθνές περιοδικό The Lancet, τόνισε ότι ο κοροναϊός που μολύνει τα παιδιά παραμένει ζωντανός στον οργανισμό τους και έχουν ιικό φορτίο υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν ασυμπτωματικά ή είναι στο νοσοκομείο. Καλό είναι να θυμόμαστε, όπως είπε, ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες και συμβάλλουν στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων, παρότι το ιικό τους φορτίο δεν είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε και υποδεέστερο από αυτό τον ενηλίκων. Αποτελούν «ρεζερβουάρ» για τη διευκόλυνση νέων μεταλλάξεων» επισήμανε.
Πόσο κινδυνεύουν οι ανεμβολίαστοι νέοι
Ανησυχία υπάρχει όμως και για τις νέες ηλικίες 18 – 39 ετών, καθώς όσοι είναι ανεμβολίαστοι δεν πρέπει να θεωρούν ότι είναι άτρωτοι απέναντι στον φονικό ιό. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δήλωσε πως είναι τραγικό 130 άνθρωποι ηλικίας 18-39 ετών που είχαν 40-50 χρόνια προσδόκιμο ζωής, να είναι νεκροί. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε ότι το ποσοστό των νέων που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή αγγίζει το 15%-20% κι εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν νέοι, «γιατί οι ανεμβολίαστοι είναι ένα ρεζερβουάρ ανθρώπων, οι οποίοι θα νοσήσουν βαριά σε ένα μικρότερο ποσοστό από τους μεγαλύτερους βέβαια».
Δεν είναι τυχαίο ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει προχωρήσει σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρεται σε θανάτους νέων από κοροναϊό, απευθύνοντας δραματικό μήνυμα σε όλους να εμβολιαστούν. Η ίδια σε κάθε ευκαιρία τονίζει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, και ανακοίνωσε σε αυτήν την κατεύθυνση τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για να πάρουν απαντήσεις σε σχέση με τα εμβόλια αλλά και γενικά για τον κοροναϊό.
Τσιόδρας: Πόσους θανάτους θα είχαμε αποφύγει αν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού
Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στοιχίζει σε ζωές όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως επεσήμανε ο καθηγητής τα εμβόλια έχουν σώσει ζωές, ενώ διευκρίνισε ότι εάν δεν υπήρχε το εμβόλιο θα είχαμε πολλαπλάσιες νοσηλείες και κατ΄επέκταση θανάτους. Με βάση τα δεδομένα από τη νέα ελληνική επιστημονική μελέτη που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας, υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό που έχει πραγματοποιηθεί έχουν αποφευχθεί περίπου 8.400 θανάτους, αλλά και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα στις ΜΕΘ τα αντίστοιχα μαθηματικά δεδομένα εκτιμούν ότι με τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού έχουν αποφευχθεί 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι εάν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού έως τα μέσα Ιουλίου οι θάνατοι στην Ελλάδα θα ήταν 1.200 λιγότεροι.
«Οι ζωές που σώθηκαν, οι διασωληνώσεις και οι ΜΕΘ που γλιτώσαμε θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, που προειδοποίησε για ένα τέταρτο κύμα που ήδη έχει κάνει την εμφάνισή του σε άλλες χώρες.
Αναφορικά με τους νέους, ο καθηγητής σημείωσε πως αν και δεν είναι το ίδιο ευάλωτοι όσο οι ηλικιωμένοι, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο αν είναι ανεμβολίαστοι. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος ανεμβολίαστος 25-49 ετών από κοροναϊό σε σχέση με κάποιον εμβολιασμένο.
Για τους κάτω των 60 ετών, η προστασία των εμβολίων απέναντι στο ενδεχόμενο εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης είναι σχεδόν καθολική:
- Πλήρως εμβολιασμένος με Moderna: 99%
- Πλήρως εμβολιασμένος με Astrazeneca 98%
- Πλήρως εμβολιασμένος με Pfizer: 97%
- Πλήρως εμβολιασμένος με Johnson & Johnson: 90%
- Ατελώς εμβολιασμένος (δεν αφορά το Johnson): 76%
Δεν θα ήθελα ο μέσος πολίτης να νιώσει φόβο ότι πεθαίνουν οι νέοι
Από τη μεριά του ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford, φάνηκε πιο καθησυχαστικός για την προσβολή των νέων από τον κοροναϊό. «Ο κοροναϊός δεν έχει γίνει πιο επιθετικός για τους νέους, αλλά για να προστατέψουμε πιο αποτελεσματικά τους ηλικιωμένους, το βάρος του κύματος μετατίθεται σε νεότερες ηλικίες. Δεν είναι έντονη στην Ελλάδα αυτή η μετατόπιση. Δεν θα ήθελα ο μέσος πολίτης να νιώσει φόβο ότι πεθαίνουν οι νέοι» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωαννίδης
«Το εμβόλιο είναι ένα χρήσιμο όπλο, απλά δεν είναι το μοναδικό. Ο εμβολιασμός έχει το πλεονέκτημα ότι σε προστατεύει από τη σοβαρή νόσο. Αυτό το όφελος υπάρχει ανεξαρτήτου ηλικίας, αλλά είναι πιο έντονα ποσοτικά όσο πηγαίνουμε σε μεγαλύτερες ηλικίες. Ο εμβολιασμός δεν σταματάει το επιδημικό κύμα, όπως φαίνεται και στην Αγγλία».
«Οι νεκροί θα ήταν λιγότεροι εάν η εμβολιαστική κάλυψη ήταν μεγαλύτερη σε μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευπαθείς» είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τη στήριξη του συστήματος υγείας και να αποφεύγουμε τις μαζικές εκθέσεις, ιδίως τα ευπαθή άτομα και οι ανεμβολίαστοι.
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;