Tσιόδρας – Με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους και 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ
«Τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο στις μεγαλύτερες και μικρότερες ηλιοκίες. Το μεγαλύτερο όφελος είναι στους ηλικιωμένους», ανέφερε ο καθηγητής.
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πιερ Πάολο Παζολίνι - Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του πιο εμπρηστικού σκηνοθέτη της Ιταλίας
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
- Ζιλιέτ Μπινός και Ρέιφ Φάινς: Ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα
Τη νέα ελληνική επιστημονική μελέτη για τον εμβολιασμό στη χώρα μας στην οποία ήταν επικεφαλής ο ίδιος παρουσίασε ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής αφού παρουσίασε αναλυτικά τα ελληνικά επιστημονικά στοιχεία, ανέφερε συμπερασματικά πως τα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης, νοσηλείας και θανάτου κυρίως στις μεγαλύτερες και μικρότερες ηλικίες.
Σώθηκαν 8.400 ζωές και δεν διασωληνώθηκαν 5.560 άνθρωποι
Το μεγαλύτερο όφελος είναι στους ηλικιωμένους. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπολογίζεται πως με τον εμβολιασμό στη χώρα μας έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους, αλλά και 5.560 νοσηλείες στις ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα στις ΜΕΘ τα αντίστοιχα μαθηματικά δεδομένα εκτιμούν ότι με τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού έχουν αποφευχθεί 5.560 νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε επίσης ότι εάν είχε εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού έως τα μέσα Ιουλίου οι θάνατοι στην Ελλάδα θα ήταν 1.200 λιγότεροι.
Δεν προμηνύεται εύκολος χειμώνας
«Οι ζωές που σώθηκαν, οι διασωληνώσεις και οι ΜΕΘ που γλιτώσαμε θα αυξηθούν στο απώτερο μέλλον με την αύξηση του εμβολιασμού. Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Δεδομένα από άλλες χώρες – Θα δούμε κι εδώ μεγάλο τέραρτο κύμα
Όπως τόνισε ο καθηγητής, δεδομένα από τη Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού γύρω στο 34%, δείχνει ένα τεράστιο και καταστροφικότατο τέταρτο κύμα της νόσου το οποίο συνοδεύεται από σημαντικές απώλειες, ξεπέρασαν τους 500 ανά ημέρα, χθες.
Στη Ρωσία, με ένα 34% του πληθυσμού εμβολιασμένο, είχαν πάνω από 1.000 θανάτους σε μια ημέρα, χθες.
Αλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα, το οποίο θα δούμε κι εδώ στην πατρίδα μας, με την εποχικότητα.
Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου.
Λανθασμένη αντίληψη ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «είμαι εκτάκτως κοντά σας σαν εκπρόσωπος της επιστήμης», σημειώνοντας ότι θα μιλήσει για τα αποτελέσματα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας έχουν ήδη ανακοινωθεί στην κυβέρνηση, την επιτροπή Εμβολιασμού και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων.
Ο καθηγητής μάλιστα τόνισε πως είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι τα εμβόλια δεν δουλεύουν επειδή υπάρχουν κρούσματα και σε εμβολιασμένους.
«Όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν», σημείωσε ο Σωτήρης Τσόδρας, δίνοντας μια απάντηση σε όσους “πατάνε” για να μην εμβολιαστούν στο ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κορονοϊό. Γι’ αυτό ζήτησε να μην παρερμηνεύονται τα κρούσματα σε εμβολιασμένους.
Σημειώνεται πως η ανάλυση που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό.
Μελέτη – Πίνακες
- Παρακάτω παρουσιάζεται η αθροιστική επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού που δείχνει την πιθανότητα να πεθάνει κάποιος ανεμβολίαστος σε σχέση με κάποιον εμβολιασμένο από κοροναϊό.
- Πιθανότητα να πεθάνει κάποιος ανεμβολίαστος άνω των 80 ετών σε σχέση με κάποιον εμβολιασμένο από κοροναϊό
- Πιθανότητα να πεθάνει κάποιος ανεμβολίαστος 25-49 ετών από κοροναϊό σε σχέση με κάποιον εμβολιασμένο
- Από 91-98% έχουν προστασία από το να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ οι εμβολιασμένοι πολίτες άνω των 60 ετών.
- Αποτελεσματικότητα ανά εμβόλιο πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και μετά την διασπορά της στην κοινότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις