Κοροναϊός – H Δέλτα plus εξαπλώνεται στη Βρετανία – Όλα όσα ξέρουμε για το νέο στέλεχος
Η υποπαραλλαγή που ονομάστηκε AY.4.2 στην Βρετανία αντιστοιχεί σε περίπου 6% του συνόλου των ακολουθιών του κοροναϊού
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η υποπαραλλαγή της Δέλτα που εξαπλώνεται στην Αγγλία παρακολουθείται, αλλά δεν είναι πιθανό ότι θα μεταβάλει την εικόνα της επιδημίας της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης (Oxford Vaccine Group) Αντριου Πόλαρντ.
Η υποπαραλλαγή που ονομάστηκε AY.4.2 στην Βρετανία αντιστοιχεί σε περίπου 6% του συνόλου των ακολουθιών του κοροναϊού, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν έχει χαρακτηρισθεί παραλλαγή «υπό έρευνα» ή «παραλλαγή ανησυχίας».
«Ο εντοπισμός νέων παραλλαγών είναι φυσικά σημαντικό να τελεί υπό παρακολούθησιν, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτή η νέα παραλλαγή θα είναι εκείνη που θα αντικαταστήσει την Δέλτα», δήλωσε ο Αντριου Πόλαρντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.
«Είναι αλήθεια ότι ακόμη και αν την αντικαταστήσει, η Δέλτα είναι απίστευτα καλή στην μετάδοση σε εμβολιασμένο πληθυσμό και μία νέα παραλλαγή μπορεί να είναι λίγο καλύτερη, αλλά είναι απίθανο να μεταβάλει δραματικά την σημερινή εικόνα».
Διαβάστε επίσης: Συναγερμός από επιστήμονες – Η παραλλαγή Δέλτα+ ίσως είναι η πιο μεταδοτική από την αρχή της πανδημίας
Καλύπτεται από τα εμβόλια;
Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα αυτή μετάλλαξη, γνωστή και ως Δέλτα+ (Delta Plus).
Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern). H Δέλτα είχε αποκτήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό φέτος τον Μάιο, αφότου είχε πλέον υπερκεράσει την παραλλαγή ‘Αλφα λόγω αυξημένης μεταδοτικότητας.
Εμφανίστηκε πρώτη φορά τον Ιούλιο
Η ΑΥ.4.2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο και έκτοτε αργά αλλά σταθερά εξαπλώνεται. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.
Ο καθηγητής Φρανσουά Μπαλού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε ότι «δυνητικά είναι ένα οριακά πιο μολυσματικό στέλεχος.
Σίγουρα δεν συγκρίνεται με αυτό που είδαμε με την ‘Αλφα και τη Δέλτα, οι οποίες ήσαν 50% έως 60% πιο μεταδοτικές». Εκτίμησε ότι «πιθανώς είναι έως 10% πιο μεταδοτική…Σε αυτό το στάδιο θα έλεγα να περιμένουμε και να δούμε, χωρίς πανικό. Μπορεί να είναι ελαφρώς πιο μεταδοτική, αλλά όχι κάτι τελείως καταστροφικό όπως αυτό που είδαμε προηγουμένως».
Λίγα κρούσματα της Δέλτα+ έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.
Πρώην επικεφαλής FDA: Έκκληση για έρευνα
Για το συγκεκριμένο στέλεχος αναφέρθηκε και ο πρώην επικεφαλής του FDA.
Ειδικότερα ο κ. Σκοτ Γκοτλιμπ ανέφερε στο Twitter πως το στέλεχος περιλαμβάνει τη μετάλλαξη Κ417Ν που είχε προκαλέσει ανησυχία όταν είχε εντοπιστεί και στην παραλλαγή Βήτα (της Νότιας Αφρικής), επειδή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.
«Χρειαζόμαστε αμέσως έρευνα για να εντοπίσουμε εάν αυτή η Δέλτα+ είναι πιο μεταδοτική, και αν έχει μερική δυνατότητα παράκαμψης της ανοσίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη πως είναι σημαντικά πιο μεταδοτική, αλλά πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για να δούμε τα χαρακτηριστικά και αυτής και των άλλων παραλλαγών» του κοροναϊού, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις