Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αιγύπτιοι αναλυτές – Μεγάλα τα οφέλη της Αιγύπτου από τη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο

Αιγύπτιοι αναλυτές – Μεγάλα τα οφέλη της Αιγύπτου από τη συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο

Οι διαδοχικές σύνοδοι κορυφής υποστηρίζουν τον αιγυπτιακό ρόλο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο καθώς και τα οικονομικά συμφέροντά μας, επισημαίνουν αιγύπτιοι αναλυτές για την τριμερή συνεργασία της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αιγύπτιοι ειδικοί τονίζουν ότι η ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου έχει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο στα αιγυπτιακά συμφέροντα, ειδικά όσον αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο κύκλος της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι λιγότερο σημαντικός από τον αραβικό, τον ισλαμικό ή τον αφρικανικό κύκλο στον οποίο κινείται η Αίγυπτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της αιγυπτιακής ιστοσελίδας Al Dostour.

Περιφερειακή ισορροπία

Σήμερα (χθες Τρίτη), ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι βρισκόταν στη σύνοδο κορυφής στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των τριών χωρών στην Αθήνα, η οποία είναι η ένατη σύνοδος κορυφής των τριών χωρών και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του συνεχούς συντονισμού και της κοινής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Δρ Αλάα Αμπντέλ Χάφιζ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο «Assiut», είπε ότι αυτές οι διαδοχικές σύνοδοι κορυφής με την Κύπρο και την Ελλάδα υποστηρίζουν τον αιγυπτιακό ρόλο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, καθώς και οικονομικά συμφέροντα όπως η εκμετάλλευση του πλούτου μας στο μεσογειακό αέριο και συμφωνίες για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις δύο χώρες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Αμπντέλ Χάφιζ πρόσθεσε στην Al Dostour ότι οι επενδύσεις που επέστρεψαν στην Αίγυπτο από αυτήν τη συμμαχία υπερβαίνουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αντανακλά θετικά στην εθνική οικονομία.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι αιγυπτιακές σχέσεις με τις δύο χώρες επιτυγχάνουν περιφερειακή ισορροπία και αποτρέπουν την παρουσία μίας ή περισσότερων χωρών για τον μοναδικό έλεγχο της περιοχής, και επισήμανε πως η εξωτερική πολιτική της Αιγύπτου επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των σχέσεών της με όλους.

Ο Αμπντέλ Χαφίζ τόνισε ότι όσο πιο ισχυρές και όσο πιο διαδραστικές γίνονται οι σχέσεις της Αιγύπτου τόσο περισσότερο αυτό θα αντανακλά θετικά στα αιγυπτιακά συμφέροντα και ζητήματα, ειδικά στο ζήτημα του αιθιοπικού φράγματος και της αιγυπτιακής ασφάλειας των υδάτων.

Αιγυπτιακά μηνύματα

Από την πλευρά του, ο Δρ Τάρεκ Φάχμι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, είπε ότι η συνεργασία είναι διαρκής καθώς χθες πραγματοποιήθηκε η ένατη σύνοδος κορυφής, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, και αντικατοπτρίζει σημαντικές ενδείξεις για τη φύση της τριμερούς σχέσης.

Ο Φάχμι πρόσθεσε στην Al Dostour ότι η συνέχιση του συντονισμού μεταξύ των τριών χωρών επιβεβαιώνει την πολιτική και οικονομική βούληση για την ανάπτυξη αυτής της συμμαχίας, είτε πρόκειται για το Μεσογειακό Φόρουμ Φυσικού Αερίου είτε για άλλα θέματα.

Υποστήριξη της Αιγύπτου στην Ελλάδα

Τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα σε όλα τα μέρη της περιοχής, ότι η σχέση με την Ελλάδα είναι η ισχυρότερη στην ανατολική Μεσόγειο και ότι η Αίγυπτος θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε κάθε διαπραγμάτευση σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Τόνισε ότι η ανάπτυξη των διμερών και τριμερών σχέσεων με την Κύπρο και την Ελλάδα είναι πολύ σημαντική και παραμένει ο κύριος στόχος, ακόμη και με την παρουσία και άλλων χωρών στο Μεσογειακό Φόρουμ Φυσικού Αερίου.

Εξήγησε ότι αποτελεί νέο στοιχείο στην εξωτερική πολιτική επί εποχής του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, το οποίο υιοθετεί την ανάπτυξη των σχέσεων στην ανατολική Μεσόγειο λόγω του σημαντικού αντίκτυπού του στα αιγυπτιακά οικονομικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια.

Το κύριο μήνυμα δεν είναι λιγότερο σημαντικό από την αραβική, ισλαμική και αφρικανική συνισταμένη που μεταφέρει η Αίγυπτος.

Βιώσιμη ανάπτυξη

Με τη σειρά του, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας, Δρ Ουαλίντ Τζαμπάλαχ, θεώρησε τη σύνοδο κορυφής ως ένα βήμα επιπλέον των προηγούμενων βημάτων προσέγγισης, το οποίο δεν περιορίστηκε στη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου από χώρες μέσω της συμμετοχής τους στο Μεσογειακό Φόρουμ Φυσικού Αερίου, αλλά προχώρησε πέρα από τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας μεταξύ τους.

Ο Τζαμπάλαχ είπε στην Al Dostour ότι η σύνοδος κορυφής έρχεται να ωθήσει και να ενεργοποιήσει τη συνεργασία στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού με την εφαρμογή του μεγαλύτερου αριθμού έργου προς όφελος όλων. Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν τα υπάρχοντα και προτεινόμενα σχέδια στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας.

Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία περιλαμβάνει τους τομείς της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, τουρισμό, μεταφορές, γεωργία και άλλα, με τρόπο που βοηθά αυτές τις χώρες να υποστηρίξουν τα σχέδια ανάκαμψης των οικονομιών τους από την πανδημία της Covid-19 με έργα τα οποία λαμβάνουν υπόψη την περιβαλλοντική διάσταση της πράσινης οικονομικής ανάκαμψης που δημιουργεί βιώσιμη ανάπτυξη.

Πηγή: Al Dostur, echedoros-a.gr

Must in

Η σφαγή στο Jonestown: Ποιος ήταν ο άνθρωπος που έπεισε 913 άτομα να αυτοκτονήσουν σε μια μέρα

Ο Τζέιμς Τζόουνς ο άνθρωπος που έπεισε εκατοντάδες άλλους να αυτοκτονήσουν. Πώς ξεκίνησε η δράση του ως πάστορας και πώς κατέληξε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024