Κοροναϊός – Έρχεται δύσκολος χειμώνας, τρόμος για τη Βόρεια Ελλάδα – Οι ειδικοί προειδοποιούν για το νέο κύμα
Ο κοροναϊός επιμένει, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι όσο χειμωνιάζει τα πράγματα θα γίνονται πιο δύσκολα, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ρόλος των εμβολιασμών, τι προτείνουν για τις παρελάσεις.
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Για δύσκολο χειμώνα, με τη Βόρεια Ελλάδα να είναι σε δυσχερέστερη θέση, κάνουν λόγο μια σειρά ειδικοί, αφού ο κοροναϊός επιμένει. Άλλωστε, μόνο χθες εντοπίστηκαν 3.279 κρούσματα, άλλοι 38 συμπολίτες μας έφυγαν από τη ζωή, ενώ 351 δίνουν μάχη για τη ζωή τους αφού είναι διασωληνωμένοι.
Οι επιστήμονες, όλο το τελευταίο διάστημα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο κύμα κοροναϊού που έρχεται. Άλλωστε, αυτός ήταν και ο λόγος που ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην ενημέρωση, έστω κι αν αυτή δεν ήταν από τις τακτικές που γίνονται κάθε εβδομάδα.
Ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων ήταν ξεκάθαρος στη χθεσινή παρουσία του: «Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιόδρας επιχείρησε με στοιχεία να πείσει και όσους διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο για τον κοροναϊό. Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός εμπόδισε 8.413 θανάτους και 5.561 εισαγωγές σε ΜΕΘ και έκανε νέα έκκληση σε όλους να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.
Εφιαλτική πρόβλεψη
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είναι η εξαίρεση, όσον αφορά τους ειδικούς. Αντίθετα, πυκνώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα λόγω της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα από την υπόλοιπη χώρα.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε στο MEGA: «Θα έχουμε μία συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων και θα ξεκινήσουμε να την βλέπουμε πιθανότατα από τις 25 του μήνα και μετά (σ.σ. Οκτωβρίου), και εάν δεν κάνουμε τίποτα, κατά τις 17 Νοεμβρίου θα έχουμε 5000 κρούσματα».
Ο ρόλος της γρίπης
Ένα ακόμα στοιχείο που εντείνει τις ανησυχίες είναι και ο παράγοντας της γρίπης. «Η μετάλλαξη Δέλτα αλλά και η Δέλτα+ φαίνεται ακόμα πιο επιθετική και μαζί με τη γρίπη τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση» τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας και αυτή στο MEGA.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ και ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέφερε πως «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος» και προειδοποίησε για ενδεχόμενη αύξηση κρουσμάτων.
Ειδικότερα, ο Αθανάσιος Τσακρής είπε: «Το θέμα είναι να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση και όχι ο αριθμός των κρουσμάτων. Από τη στιγμή που δεν έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχουμε και ένα Σύστημα Υγείας με τις δεδομένες αδυναμίες, θα χρειαστούν μέτρα. Περιμένουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».
Ακόμα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως «βγήκαμε και τελείωσαν όλα, αλλά γίνεται για να προστατεύσουμε τις ζωές μας, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει μέχρι να γίνει ενδημικός», προειδοποιώντας πως χρειάζεται προσοχή ακόμα και από τους εμβολιασμένους.
«Έχουμε ήδη μπει στον δύσκολο χειμώνα»
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σε δηλώσεις της τόνισε ότι: «Nομίζω ότι θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα και στη Βόρεια Ελλάδα ήδη έχουμε μπει». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι «δεν θα πάμε σε lockdown» και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι να προστατέψουμε τον άλλο κάνοντας το εμβόλιο και τηρώντας τα μέτρα.
«Υπάρχει μια πόλωση γύρω από το εμβόλιο και είναι λυπηρό γιατί πραγματικά μπορούμε να σώσουμε ζωές», σημείωσε η κ. Γκάγκα, ανάμεσα σε άλλα.
«Σχεδόν αυτοκτονικό να γίνουν μεγάλες παρελάσεις με κόσμο»
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε σε δηλώσεις του και ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.
Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, τόνισε ότι: «Ό, τι αποτελεί συγχρωτισμό πρέπει να αποφευχθεί. Να γιορτάσουμε και τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές χωρίς συγχρωτισμό. Μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, είναι σχεδόν αυτοκτονικό, ειδικότερα στη βόρεια Ελλάδα».
«Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε και ότι η πανδημία δεν τελείωσε, το μήνυμα είναι αυτό. Και είναι λυπηρό που το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί κάποια μηνύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, παραδείγματος χάρη, όλα χωρίς όρια στην διασκέδαση, στην εστίαση και δεν είναι σωστό το μήνυμα αυτό. Η πανδημία δεν αστειεύεται και τώρα που έρχεται ο χειμώνας, όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται, αναμένεται λοιπόν σε συνδυασμό και με την γρίπη να δυσκολέψουν τα πράγματα περισσότερο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Είναι φανερό ότι οι ειδικοί κάνουν ότι μπορούν για να μας προειδοποιήσουν σε σχέση με το νέο κύμα της Covid-19 που είναι προ των πυλών, ενώ υπογραμμίζουν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο, όπως τονίστηκε για άλλη μια φορά και στη χθεσινή ενημέρωση. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει deja vu του περασμένου χειμώνα…
- Αποκάλυψη in: Αρνητής καταγραφής των αποτυπωμάτων του ο 36χρονος νεκρός στην έκρηξη στους Αμπελόκηπους
- Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική – Τα έργα που επείγουν
- Κικίλιας για εποχικούς πυροσβέστες: Αδιανόητο να εισβάλλουν μειοψηφίες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις