Μόσιαλος για #MeToo – Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια σε μια πατριαρχικη κοινωνία
«Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αφετηρίες, ούτε αντιμετωπίζουμε τα ίδια εμπόδια στις επιδιώξεις μας. Και αυτό γιατί υπάρχουν ενδημικές κοινωνικές, οικονομικές, έμφυλες και εκπαιδευτικές ανισότητες», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ηλίας Μόσιαλος
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Την υποστήριξή του στο κίνημα #MeToo εξέφρασε μέσω μηνύματός του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας πως «οι γυναίκες αντιμετωπίζουν περισσότερα εμπόδια σε μια πατριαρχική κοινωνία».
«Ορισμένοι νομίζουν ότι η επίτευξη στόχων και επιτυχιών είναι μόνο αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και στοχοπροσήλωσης. Όσοι αποτυγχάνουν είναι άτυχοι ή δεν προσπάθησαν αρκετά. Ενώ αυτό ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, η πραγματικότητα είναι τις περισσότερες φορές διαφορετική», έγραψε στο Facebook ο κ. Μόσιαλος.
Στην Ελλάδα το κράτος δεν βοηθά να αμβλυνθούν οι διακρίσεις
«Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αφετηρίες, ούτε αντιμετωπίζουμε τα ίδια εμπόδια στις επιδιώξεις μας. Και αυτό γιατί υπάρχουν ενδημικές κοινωνικές, οικονομικές, έμφυλες και εκπαιδευτικές ανισότητες. Ορισμένες από αυτές αμβλύνονται όταν υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες υψηλού ποιοτικού επιπέδου. Αυτό δεν ισχύει βέβαια στη χώρα μας, όπου το κοινωνικό κράτος έχει κυρίως χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής και όχι ενίσχυσης των ποιοτικών υπηρεσιών», προσέθεσε.
«Σε αυτό το πλαίσιο», σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι γυναίκες έχουν να υπερβούν ακόμη περισσότερα εμπόδια που συνδέονται με συστημικά χαρακτηριστικά διακρίσεων μιας πατριαρχικής κοινωνίας».
Μισθολογικές ανισότητες και έμφυλη βία
Τέλος, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως «τα αποτελέσματα είναι εμφανή και εκφράζονται με σημαντικές ανισότητες στους εργασιακούς χώρους (μικρός αριθμός γυναικών σε υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις, μισθολογικές ανισότητες) και την μειοψηφική τους παρουσία στην πολιτική. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Υπάρχουν τα τραγικά φαινόμενα των γυναικοκτονιών, ο διαδεδομένος μισογυνικός λόγος, η έμφυλη βία, και η αδυναμία να συλλάβουμε αυτές τις πραγματικότητες ως φαινόμενα βαθιά πολιτισμικά και πολιτικά και όχι μόνο νομικά. #MeToo».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις