Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφεται από νωρίς σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης. Λίγη ώρα μετά τον πρωινό σεισμό των 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε και νέα δόνηση 4,4 Ρίχτερ με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε 11,7 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και το επίκεντρο ήταν54 χλμ ΝΝΔ του Αρκαλοχωρίου.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση που εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρωινός σεισμός ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος, που υπολογίζεται στα 15 χλμ, ενώ το επίκεντρο ήταν 2 χλμ ΝΔ του Αρκαλοχωρίου.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της νύχτας,  οι σεισμικές δονήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Στις 21:48 έγινε σεισμός 3,2 Ρίχτερ, στις 23:14 μία ακόμη δόνηση 3,5 Ρίχτερ, 00:48 δέκα περίπου λεπτά πριν από τη μία μετά τα μεσάνυχτα καταγράφηκε δόνηση 3,2 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε με δόνηση 3,4 Ρίχτερ στις 04:29 ενώ δύο λεπτά αργότερα, στις 04:31 καταγράφηκε μία ακόμη δόνηση 3,3 Ρίχτερ, ενώ μετά το σεισμό των 4,3 Ρίχτερ το πρωί, ακολούθησε μία ακολουθία από δονήσεις της τάξης των τριών ρίχτερ.

Οι σεισμοί στην Κρήτη, σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Χουλιάρα, οφείλονται στη σύγκρουση δύο αχανών κομματιών γης: Της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής «πλάκας». Καθώς κινούνται με αντίθετη φορά η μία προς την άλλην, η Αφρικανική πλάκα βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική, σε μια διεργασία που εξελίσσεται ακατάπαυστα επί εκατομμύρια χρόνια.

«Διανύουμε περίοδο έντονων σεισμών. Χρειάζεται αυξημένη προσοχή ο χώρος με λεπτομερή παρακολούθηση και καθημερινή ανάλυση της σεισμικότητας» προειδοποίησε ο ίδιος.