Κοσμική σύγκρουση απογύμνωσε άτυχο πλανήτη από την ατμόσφαιρά του
Ο νεογέννητος πλανήτης, ή πρωτοπλανήτης, είχε αποκτήσει περίπου το μέγεθος της Γης όταν χτυπήθηκε με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν το «άλμα», παρά τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση – Ανησυχία για τα ελληνοτουρκικά
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
Νεογέννητος πλανήτης που γυροφέρνει ένα άστρο σε απόσταση 95 ετών από τη Γη κακοποιήθηκε βάναυσα σε κοσμικό τροχαίο.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature από ερευνητές του MIT αποκαλύπτει ότι η ατμόσφαιρα του θύματος εκτινάχθηκε στο Διάστημα και σχημάτισε έναν δίσκο αερίου γύρω από το μητρικό άστρο.
Ο νεογέννητος πλανήτης, ή πρωτοπλανήτης, είχε αποκτήσει περίπου το μέγεθος της Γης όταν χτυπήθηκε από έναν δεύτερο, μικρότερο πρωτοπλανήτη με ταχύτητα 10 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο.
Η μελέτη, λένε οι ερευνητές, δεν αποκλείεται να προσφέρει νέα στοιχεία για την εξέλιξη του δικού μας Ηλιακού Συστήματος, το οποίο μαστιζόταν κι αυτό από συχνές συγκρούσεις λίγο μετά τον σχηματισμό του πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.
«Όλο ενδιαφέρονται να μελετήσουν τέτοιες γιγάντιες συγκρούσεις επειδή πιστεύουμε ότι είναι συχνές» λέει η Ταγιάνα Σνάιντερμαν, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του MIT και μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Είναι η πρώτη φορά που καταγράψαμε αυτό το φαινόμενο, την απογύμνωση ενός πρωτοπλανήτη από την ατμόσφαιρά του» καμαρώνει.
Οι ερευνητές του ΜΙΤ ήταν περίεργοι να μελετήσουν το άστρο HD 172555 λόγω της ασυνήθιστης σύστασης του δίσκου αερίου και σκόνης που το περιβάλλει.
Ανέλυσαν λοιπόν δεδομένα του γιγάντιου ραδιοτηλεσκοπίου ALMA και διαπίστωσαν ότι ο δίσκος περιέχει σημαντικές ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα.
Μεγάλες ποσότητες του αερίου αυτού κινούνται σε τροχιά γύρω από το άστρο στη σχετικά μικρή απόσταση των 10 αστρονομικών μονάδων, ή δέκα φορές την απόσταση Ήλιου-Γης.
Όμως το μονοξείδιο του άνθρακα αποδομείται από την ισχυρή ακτινοβολία και κανονικά δεν θα έπρεπε να ανιχνεύεται τόσο κοντά στο άστρο.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε διάφορα πιθανά σενάρια, όπως σμήνη κομητών που εκπέμπουν μονοξείδιο καθώς πλησιάζουν το άστρο και θερμαίνονται. Όμως το μόνο σενάριο που ταίριαζε στις παρατηρήσεις ήταν το σενάριο της πρόσκρουσης.
Το κοσμικό ατύχημα εκτιμάται ότι συνέβη πριν από μόλις 200.000 χρόνια και εκτίναξε στο Διάστημα το μεγαλύτερο μέρος της ατμόσφαιρας του μεγαλύτερου από τους δύο πρωτοπλανήτες, ατμόσφαιρα που πρέπει να περιείχε μεγάλες ποσότητες μονοξειδίου του άνθρακα.
Η ανίχνευση του αερίου γύρω από άλλα άστρα, λένε οι ερευνητές, θα μπορούσε να αποκαλύψει στο μέλλον κι άλλα περιστατικά πλανητικής καταστροφής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις