Κοροναϊός – Η «κίνηση ματ» του Ισραήλ για το νέο κύμα – Μπορεί να διδάξει τη Βρετανία;
Η μάχη που έδωσε το Ισραήλ με τη νέα έξαρση της πανδημίας μπορεί να γίνει μάθημα για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Χρήσιμες πληροφορίες «όπλα» κατά της πανδημίας του κοροναϊού, που παρουσιάζει έξαρση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, θα μπορούσαν να αντλήσουν οι Ευρωπαίοι από το Ισραήλ, που πριν μερικούς μήνες αντιμετώπισε αντίστοιχη κρίση.
Η αναζήτηση απαντήσεων στις πρακτικές του Ισραήλ, ιδιαιτέρως από τις Βρετανικές Αρχές, θα μπορούσε να παρουσιαστεί εξαιρετικά χρήσιμη, επισημαίνουν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι δύο αυτές χώρες όχι μόνο ήρθαν πρώτες στον αγώνα του εμβολιασμού παγκοσμίως αλλά ήταν και από τις πρώτες οι οποίες προχώρησαν σε άρση των περιοριστικών μέτρων.
Το Ισραήλ βίωσε έξαρση κρουσμάτων τον περασμένο Ιούνιο, μια κατάσταση την οποία βιώνει αυτή τη στιγμή η Βρετανία, με την ίδια να ανακοινώνει προ ημερών τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων του τελευταίου τριμήνου.
Η κίνηση ματ
Το σχέδιο αντιμετώπισης που έθεσαν σε εφαρμογή οι Αρχές του Ισραήλ, για την έξαρση των κρουσμάτων, ήταν ένα επιθετικό πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών με την τρίτη δόση. Όπως φάνηκε στην πορεία, η απόφαση αυτή απέτρεψε μέσα σε λίγες εβδομάδες τα χειρότερα με το πρόγραμμα αυτό να επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να αλλάξουν την έκβαση της μάχης.
«Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που προχώρησε σε μαζική εμβολιαστική εκστρατεία κι ήταν η πρώτη που βίωσε την πλήρη επίπτωση της φθίνουσας ανοσίας και της ευπάθειας του πληθυσμού που ακολούθησε», λέει ο Ραν Μπάλισερ, πρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής επιτροπής του Ισραήλ για την Covid-19, ενώ πρόσθεσε πως άλλες χώρες που ακολούθησαν την εμβολιαστική εκστρατεία αργότερα, θα περάσουν τα ίδια εκτός κι αν αξιοποιήσουν τα διδάγματα που αντλήσαμε εδώ και προχωρήσουν σε εμβολιαστική εκστρατεία με αναμνηστικές δόσεις.
Στη Βρετανία, για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχει ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου, το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων εστιάζοντας κυρίως στους ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.
Αντιθέτως, στο Ισραήλ, το πρόγραμμα χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κοροναϊό επεκτάθηκε σε άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του.
Σε δύσκολη θέση η Βρετανία
Η αύξηση των κρουσμάτων άφησε πίσω την Βρετανία σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, σε ότι αφορά τα ποσοστά των νέων μολύνσεων και των θανάτων.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε ενδείξεις αύξησης των ποσοστών των νοσηλειών και των θανάτων», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, Μαξ Μπλέιν.
«Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις. Το σημαντικότερο μήνυμα που θα πρέπει να κατανοήσει το κοινό είναι η ζωτική σημασία του προγράμματος αναμνηστικών δόσεων», τόνισε ο ίδιος.
Στο Ισραήλ, την ίδια ώρα, συνεχίζει να μειώνεται ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων καθώς έχουν ήδη λάβει τρίτη δόση του εμβολίου σχεδόν 3,9 εκατ. πολίτες από τους 5,2 εκατ. που δικαιούνται να την κάνουν.
«Μπορούμε να πούμε με επιφύλαξη ότι ξεπερνούμε το τέταρτο κύμα, το κύμα της Δέλτα, αλλά δεν θα έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει οριστικά», τόνισε την Κυριακή ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ.
- Λάκης Λαζόπουλος: «Τιμωρήθηκα από το σύστημα»
- LIVE: Ολυμπιακός – Μαρούσι
- Πώς ο Μασκ τίναξε τη μπάνκα των εκλογών και ανέβασε την Tesla πάνω από το 1 τρισ.
- Superman: Ιστορικό ρεκόρ για το νέο trailer με 250 εκατ. προβολές σε 24 ώρες
- «Η Μπεσίκτας είχε συμφωνήσει με τον Τζόλη αλλά…»
- Μαγδεμβούργο: Στο στόχαστρο της γερμανικής αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη