Μυδοκαλλιέργεια – Σοβαρές οι απώλειες λόγω του καύσωνα – Ξεπέρασαν τους 24.000 τόνους
Η παραγωγή μυδιών ανέρχεται περίπου στους 40.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους το 90% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ.
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η θερμοκρασία των θαλάσσιων υδάτων στον Θερμαϊκό κόλπο κατά τους θερινούς μήνες και κυρίως τον Ιούλιο, που παρατηρείται κορύφωση των εξαγωγών, ξεπέρασε του 30ο C, με αποτέλεσμα τη θανάτωση του μεγαλύτερου όγκου της παραγωγής μυδιών, των φυσικών αποθεμάτων και πολλών άλλων ειδών αλιευμάτων.
Σύμφωνα, με τους παραγωγικούς φορείς, οι απώλειες κατά την περίοδο του καύσωνα ξεπέρασαν τις 24.000 τόνους, με σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε θνησιμότητα του γόνου σε ποσοστό που άγγιξε ακόμη και το 100%.
«Θα μπορούσε η καταστροφή αυτή να χαρακτηριστεί ως ερημοποίηση της παράκτιας και της αιγιαλίτιδας ζώνης. Η απώλεια του γόνου συνεπάγεται σοβαρές ελλείψεις σε μύδια κατά την επόμενη χρονιά και προφανώς μείωση της εισαγωγικής δραστηριότητας και των εσόδων της χώρας», επισημαίνει το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ σε επιστολή του προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Τονίζεται επιπλέον, πως οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Θερμαϊκού κόλπου, πέραν των οικονομικών απωλειών, θα έχουν και κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας: «Εκτός από τις περίπου 200 οικογένειες παραγωγών στην Κεντρική Μακεδονία, στον κλάδο της μυδοκαλλιέργειας απασχολείται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί γεωτεχνικοί κυρίως κτηνίατροι και ιχθυολόγοι», σημειώνεται.
Να σημειωθεί ότι στις περιοχές Χαλάστρας, Κυμίνων, Πιερίας, Ημαθίας και Σερρών αναπτύσσεται το 85% με 90% της εγχώριας μυδοπαραγωγής, ενώ ο Θερμαϊκός κόλπος αποτελεί πηγή φυσικών αποθεμάτων πολλών άλλων ειδών οστρακοειδών, όπως κυδώνια και γυαλιστερές. Η παραγωγή μυδιών στις προαναφερθείσες περιοχές ανέρχεται περίπου στους 40.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους το 90% εξάγεται σε χώρες της ΕΕ, κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), συμβάλλοντας στην εθνική οικονομία με το ποσό των 18 εκατ. ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω, το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ ζητά από το ΥπΑΑΤ, την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας, της παράκτιας αλιείας και της αλιείας στις λίμνες και τα ποτάμια της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου και το μυστικό της αναζωογόνησης
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ