Εφορία – Αφορολόγητες δωρεές και για αδέλφια
Οι συναλλαγές μέχρι το όριο των 800.000 ευρώ για τις μεταξύ τους δωρεές χρηματικών ποσών μπορούν να γίνουν πλέον μόνο μέσω των γονέων τους.
Τον δρόμο για αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές έως 800.000 ευρώ ανοίγει και τυπικά η έκδοση της εγκυκλίου εφαρμογής των πρόσφατα ψηφισμένων διατάξεων.
Ετσι, κάθε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου, από ακίνητα, μετοχές και επιχειρήσεις έως χρήματα μέσω τραπεζικών λογαριασμών, με δωρεά ή γονική παροχή από γονείς σε παιδιά ή από παιδιά σε γονείς ή σε εγγόνια είναι πια αφορολόγητη ανά φυσικό πρόσωπο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Από αυτό το όριο και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για τις δωρεές χρηματικών ποσών μπορεί να αφορά συγγενείς που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή συζύγους, παιδιά, γονείς, εγγόνια, αλλά αγγίζει και τα αδέλφια, και τους θείους, και τα ανίψια.
Η αφορολόγητη δωρεά χρηματικών ποσών μεταξύ των αδελφών μπορεί να γίνει μέσω του πατέρα ή της μητέρας. Για παράδειγμα, ο γιος δωρίζει στη μητέρα του το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ. Η δωρεά αυτή είναι αφορολόγητη. Στη συνέχεια η μητέρα με γονική παροχή δίνει το ποσό των 50.000 ευρώ στον άλλο γιο της.
Και στην περίπτωση αυτή η γονική παροχή είναι αφορολόγητη. Ετσι, με αυτήν τη συναλλαγή μεταξύ μητέρας και παιδιών η μεταβίβαση του ποσού των 50.000 ευρώ μεταξύ αδελφών γίνεται χωρίς την πληρωμή του φόρου δωρεάς 20% που προβλέπεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ενας θείος που θέλει να δώσει στον ανιψιό του ένα ποσό 20.000 ευρώ μπορεί να βάλει ως ενδιάμεσο τον πατέρα του. Δηλαδή, η μεταβίβαση του ποσού θα γίνει, πρώτα, προς τον πατέρα και θα είναι αφορολόγητη.
Στη συνέχεια ο πατέρας θα μεταβιβάσει το ποσό αυτό στον εγγονό του από το άλλο παιδί του. Ο εγγονός αυτός είναι ο ανιψιός του αρχικού δότη των χρημάτων.
Ετσι, με αυτήν τη συναλλαγή μεταξύ θείου και ανιψιού, στην οποία μπήκε ενδιάμεσος ο πατέρας του δότη και ταυτόχρονα παππούς του τελικού αποδέκτη, η μεταβίβαση έγινε χωρίς να επιβαρυνθεί με φόρο 20%, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ.
Σημειώνεται ότι η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών ποσών σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας έως 800.000 ευρώ διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Πόθεν Έσχες
Όσοι δωρίζουν χρηματικά ποσά θα πρέπει να δικαιολογούν το πόθεν έσχες, θα πρέπει δηλαδή να είναι σε θέση να αποδείξουν στην Εφορία τον νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων που δίνουν στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους. Οσοι αποκτήσουν ακίνητα θα πρέπει να προσέξουν να μην πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:
1. Το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές ανά γονέα ή για δωρεές μεταξύ συζύγων ή προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή για δωρεές από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή για δωρεές από παιδιά σε γονείς καθορίζεται στα 800.000 ευρώ. Το όριο αυτό ισχύει για κινητή και ακίνητη περιουσία (κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, χρηματικά ποσά, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
2. Η αξία των γονικών παροχών και των δωρεών που έχουν ήδη διενεργηθεί πριν από την 1η Οκτωβρίου δεν θα συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που δικαιούται κάθε δωρεοδόχος.
3. Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς της πρώτης κατηγορίας που υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
4. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ δεν ισχύει για τις κληρονομιές.
- Παππάς: Όποιος ανησυχεί υπέρμετρα «να μη πάθει ΣΥΡΙΖΑ», ας αναλογιστεί μήπως ήδη «έχει πάθει Μητσοτάκη»
- Γερμανία: Τηλεφώνημα για βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ροστόκ
- Τουρκία: Ισχυρή έκρηξη στα διυλιστήρια στη Νικομήδεια – Αναφορές για 12 τραυματίες
- Η Επανάσταση του Τουρισμού Ευεξίας και Αντιγήρανσης στην Ελλάδα
- Αμερικανικές εκλογές: Ένας 24χρονος έδωσε μπουνιά σε εκλογικό υπάλληλο
- Aταμάν: «Όταν η Εuroleague ανακοινώσει που θα γίνει το Final Four θα πω στους φιλάθλους να πάρουν εισιτήρια»