Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους διαβητικούς των οποίων η πίεση του αίματος πέφτει τα βράδια, σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Η πίεση φυσιολογικά μειώνεται στη διάρκεια του ύπνου, αλλά μερικές φορές μπορεί να ανέβει σε σχέση με την ημέρα. Αυτή η αφύσικη κατάσταση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών και θανάτου των διαβητικών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μαρτίνα Τσιριάκο του Τμήματος Κλινικής και Πειραματικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πίζα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο για την υπέρταση της American Heart Association, μελέτησαν 349 ενήλικες με διαβήτη σε βάθος 21 ετών, από τους οποίους οι 284 είχαν διαβήτη τύπου 2 και οι 65 τύπου 1 («παιδικό»). Το 82% των διαβητικών είχαν υπέρταση και στη διάρκεια της μελέτης υπήρξαν 136 θάνατοι.

Περίπου στους μισούς συμμετέχοντες η πίεση δεν έπεφτε το βράδυ, ενώ στο 20% (κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς) ανέβαινε. Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι -με υπέρταση τη νύχτα- είχαν πάνω από δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με όσους διαβητικούς εμφάνιζαν μείωση τα βράδια, καθώς και 1,9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους η πίεση έμενε σταθερή τα βράδια.

«Η μελέτη μάς δείχνει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 ή 2 εμφανίζει αύξηση της πίεσης τα βράδια και αυτό πιθανώς υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου οποιασδήποτε αιτιολογίας μέσα στις δύο επόμενες δύο δεκαετίες, άσχετα με το κατά πόσο η πίεσή του βρίσκεται υπό έλεγχο. Είναι σημαντικό οι γιατροί να ψάχνουν για αφύσικη νυχτερινή πίεση στους διαβητικούς, ώστε να ληφθούν μέτρα για τη μείωσή της», ανέφερε η Τσιριάκο.

Ποιοι κινδυνεύουν με υπέρταση εκτός ελέγχου

Μία άλλη αμερικανική μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, βρήκε ότι οι γυναίκες άνω των 70 ετών και οι άνδρες 20 έως 49 ετών είναι πιθανότερο να έχουν ανεξέλεγκτη πίεση αίματος, παρ’ όλο που παίρνουν αντι-υπερτασικά φάρμακα.

Η έρευνα σε 13.253 άτομα με μέση ηλικία 57 ετών, σε βάθος δεκαετίας, εκ των οποίων ο ένας στους τρεις (το 34%) είχε ανεξέλεγκτη υπέρταση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στις ηλικίες 20-29 ετών η πιθανότητα μη ελεγχόμενης υπέρτασης ήταν 59% μεγαλύτερη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, στις ηλικίες 30-39 οι άνδρες ήταν 70% πιθανότερο να έχουν ανεξέλεγκτη υπέρταση, ενώ στις ηλικίες 40-49 ετών είχαν 47% μεγαλύτερη πιθανότητα.

Στις ηλικίες 50-69 ετών άνδρες και γυναίκες είχαν ίδιες πιθανότητες για πίεση εκτός ελέγχου, ενώ στους άνω των 70 ετών η κατάσταση πλέον είχε αντιστραφεί, με τις γυναίκες να έχουν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο, ποσοστό που αυξανόταν στο 63% στις γυναίκες άνω των 80 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ