ΗΠΑ – Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στην Αλαμπάμα – Είχε καταδικαστεί πριν από 30 χρόνια για τη δολοφονία μιας γυναίκας
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Σήμερα το βράδυ ο Γουίλι Σμιθ θανατώθηκε για ένα ειδεχθές έγκλημα που διέπραξε πριν 30 χρόνια: την απαγωγή και την εκτέλεση μιας αθώας, νεαρής γυναίκας, της Σάρμα Τζόνσον», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Στιβ Μάρσαλ.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
- Το μετέωρο βήμα της ΝΔ και οι τριγμοί στη δεξιά πολυκατοικία
Οι αρχές της Αλαμπάμα εκτέλεσαν χθες, Πέμπτη, το βράδυ έναν Αφροαμερικανό που είχε καταδικαστεί πριν από 30 χρόνια για τον φόνο μιας λευκής γυναίκας και η εκτέλεσή του είχε αναβληθεί την τελευταία στιγμή τον Φεβρουάριο.
Ο 52χρονος Γουίλι Σμιθ θανατώθηκε στις 21:47 (τοπική ώρα) με ένεση σε φυλακή της νοτιοδυτικής Αλαμπάμα.
«Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Σήμερα το βράδυ ο Γουίλι Σμιθ θανατώθηκε για ένα ειδεχθές έγκλημα που διέπραξε πριν 30 χρόνια: την απαγωγή και την εκτέλεση μιας αθώας, νεαρής γυναίκας, της Σάρμα Τζόνσον», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Στιβ Μάρσαλ.
Ο Σμιθ κρίθηκε ένοχος το 1991 για τον φόνο της 22χρονης Σάρμα Ρουθ Τζόνσον, αδελφής αστυνομικού, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα και τα 30 τελευταία χρόνια περίμενε να εκτελεστεί.
Τον Φεβρουάριο η εκτέλεσή του αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, όταν το ανώτατο δικαστήριο της Αλαμπάμα έκρινε παράνομη την απουσία ιερέα από το δωμάτιο όπου θα θανατωνόταν. Ο Σμιθ είχε ζητήσει να βρίσκεται στο πλευρό του ο πάστοράς του προκειμένου να βοηθήσει «τη μετάβασή του από τον κόσμο των ζωντανών σε αυτόν των νεκρών».
Έκτοτε οι σωφρονιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι επιτρέπουν την παρουσία του πάστορα, όμως οι δικηγόροι του Σμιθ προσέφυγαν εκ νέου κατά της εκτέλεσής του. Σύμφωνα με αυτούς, ο Αφροαμερικανός έπασχε από νοητική υστέρηση, γεγονός που τον εμπόδιζε να κατανοήσει ότι μπορεί να επιλέξει τον τρόπο της εκτέλεσής του.
Το 1991 ο Σμιθ απήγαγε μία γυναίκα 22 ετών μπροστά από ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών. Αφού την απείλησε με όπλο, την ανάγκασε να του αποκαλύψει τον κωδικό της κάρτας αναλήψεων και πήρε 100 δολάρια από τον λογαριασμό της.
Στη συνέχεια την οδήγησε σε ένα νεκροταφείο όπου την εκτέλεσε με μια σφαίρα στο κεφάλι, έβαλε το πτώμα της στο αυτοκίνητό του και του έβαλε φωτιά.
Ένα χρόνο αργότερα 10 από τους 12 ενόρκους που παρακολούθησαν τη δίκη του Σμιθ αποφάσισαν να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Η Αλαμπάμα είναι μία από τις λίγες πολιτείες των ΗΠΑ που επιτρέπουν οι αποφάσεις του σώματος ενόρκων να μην είναι ομόφωνες.
Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 αμερικανικές πολιτείες, ενώ τρεις άλλες –η Καλιφόρνια, το Όρεγκον και η Πενσιλβάνια—έχουν επιβάλει μορατόριουμ στις εκτελέσεις.
Ο Γουίλι Σμιθ είναι ο πρώτος καταδικασμένος σε θάνατο που εκτελείται στην Αλαμπάμα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις