Είδη που απειλούνται με εξαφάνιση «ξεπετάγονται» από τις σελίδες βιβλίου
Η Keerthana Ramesh αναζητά εκδότη pop-up βιβλίων για μια μικρότερη σε μέγεθος εκδοχή του «My Friends Are Missing»
Στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην Ινδία, η καλλιτέχνης χαρτοκοπτικής Keerthana Ramesh βρήκε παρηγοριά στην τέχνη της δημιουργίας βιβλίου με κινούμενα μέρη. Αποτέλεσμα, το «My Friends Are Missing», ένα εκπληκτικό pop-up βιβλίο με χαρτοκοπτική, φιλοτεχνημένο εξ ολοκλήρου στο χέρι, στο οποίο φιγουράρουν 30 βιολογικά είδη του πλανήτη που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης.
Από μικρή, η καλλιτέχνης από την Chennai έφτιαχνε κάρτες και αντικείμενα από χαρτί για φίλους και την οικογένειά της. Σε ηλικία 15 χρόνων έφτιαχνε περίτεχνα μοτίβα κόβοντας χαρτί. Στο κολέγιο σπούδαζε graphic design και στράφηκε στην ψηφιακή τέχνη, αλλά κατά τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της σε Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ντιζάιν στο Maryland Institute College of Art αποκατέστησε τη σχέση της αγάπης της με το χαρτί.
Την περασμένη άνοιξη, ο μη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός οργανισμός «One Million One Month (1M1M)» εγκαινίασε την ετήσια πρόκλησή του στο πλαίσιο της οποίας κλήθηκαν καλλιτέχνες να οπτικοποιήσουν 30 είδη χλωρίδας και πανίδας που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση. Λάτρης της φύσης, η Ramesh ανταποκρίθηκε σε αυτή την τριανταήμερη πρόκληση μεταξύ Απριλίου και Μαΐου 2021.
Μέσα σε έναν μήνα κοπιώδους προσπάθειας, μια απίστευτη σειρά φυτών και ζώων βρήκαν θέση στο βιβλίο: νυχτερίδες που πετούν, άγρια άλογα να τρέχουν, ένας παπαγάλος να κρυφοκοιτά από ένα χάρτινο δέντρο, μανιτάρια να μεγαλώνουν, ένας κροκόδειλος που ανοιγοκλείνει τα σαγόνια του, μια μανόλια να ανθίζει, ψάρια να μπαινοβγαίνουν σε κοράλλια, ένας πηδηχτός βάτραχος να βγάζει τη γλώσσα του.
Η Keerthana Ramesh αναζητά εκδότη pop-up βιβλίων για μια μικρότερη σε μέγεθος εκδοχή του «My Friends Are Missing», αλλά είναι ενθουσιασμένη με την ανταπόκριση του κόσμου: «Κάθε που δείχνω σε κάποιον το βιβλίο, ανεξαρτήτως της ηλικίας του και το πόσο ενθουσιώδης είναι με έργα τέχνης, ενθουσιάζονται βλέποντας να ζωντανεύουν τα κινούμενα μέρη. Βλέπω μια σπίθα χαράς στο πρόσωπό τους, κάτι για το οποίο αξίζει όλη η προσπάθεια».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις