Χανιά – Πρωτοποριακή εφαρμογή για την καταγραφή σεισμών από δίκτυα οπτικών ινών
Η εφαρμογή αξιοποιεί τη χρήση οπτικών ινών του μητροπολιτικού δικτύου του δήμου Χανίων προκειμένου να λειτουργήσουν ως σεισμογράφοι.
- «Ελπίζω να περάσετε καλά»: Τα τελευταία λόγια της Τζένιφερ Άνιστον στην Αντζελίνα Τζολί πριν από 20 χρόνια
- Οι ενήλικες στις ΗΠΑ δεν «ενηλικιώνονται» ποτέ - Ηχηρό καμπανάκι για Ελλάδα;
- Για απόπειρα δολοφονίας του Άσαντ «μιλά» ρωσικό αντικαθεστωτικό κανάλι
- «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Θα σου δείξω ποιος» - Τι λέει για το φονικό ο αδελφός του 34χρονου στις Σέρρες
Τον δρόμο για την καταγραφή των σεισμών στο μέλλον, δείχνει πειραματική εφαρμογή που υλοποιεί στα Χανιά το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης & Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΕΛΜΕΠΑ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αlcala της Iσπανίας.
Χρήση οπτικών ινών
Η εφαρμογή αξιοποιεί τη χρήση οπτικών ινών του μητροπολιτικού δικτύου του δήμου προκειμένου να λειτουργήσουν ως σεισμογράφοι.
Τέτοια δίκτυα τα οποία είναι εγκατεστημένα σε μεγάλη έκταση στις περισσότερες περιοχές του ανεπτυγμένου κόσμου, μπορούν να προσφέρουν σεισμολογικές υπηρεσίες με τεράστιες δυνατότητες.
Για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος καταγραφής της δραστηριότητας στο εσωτερικό της γης θα εφαρμόζεται πειραματικά μέσα από ειδική συσκευή που εγκαταστάθηκε στον Δημοτικό Κήπο από τον κ. Φίλιππο Βαλλιανάτο, καθηγητή Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ.
«Είναι μια πρωτοποριακή τεχνολογία που εφαρμόζουμε χάρη στον δήμο Χανίων που μας παραχώρησε οπτικές ίνες από το μητροπολιτικό δίκτυο του δήμου και τη συμπαράσταση του τεχνικού τμήματος του ΟΤΕ στα Χανιά» σημείωσε ο κ. Βαλλιανάτος.
Η πειραματική εφαρμογή έρχεται να λειτουργήσει ως δίκτυο σεισμογράφων. Στέλνοντας απλώς παλμό φωτός λέιζερ στο δίκτυο οπτικών ινών συλλέγονται πολύτιμες πληροφορίες για την παραμόρφωση της οπτικής ίνας από την παρουσία ελαστικών κυμάτων σεισμικής ή και ανθρωπογενούς προέλευσης.
Και τις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις
Σύμφωνα με τον κ. Βαλλιανάτο, «μπορούμε να αποδείξουμε και να πιστοποιήσουμε ότι οι οπτικές ίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή εδαφικών κινήσεων, εδαφικού θορύβου, μικροσεισμικής δραστηριότητας αλλά και σεισμικών γεγονότων στην ευρύτερη περιοχή με ένα πλούσιο δίκτυο οπτικών ινών».
Το δίκτυο οπτικών ινών μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν σε αυτό μπορεί να καταγράφει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αλλά και να διακρίνει από πού προέρχεται.
Διαχωρισμός
Μπορεί να ανιχνεύει σε 24ωρη βάση ακόμη και τις πιο ανεπαίσθητες κινήσεις και μεταβολές που συμβαίνουν γύρω του. Με ειδικές έξυπνες τεχνικές γίνεται διαχωρισμός της σεισμικής δραστηριότητας από άλλου είδους πηγές.
«Τέτοια τεχνολογική προοπτική δείχνει το μέλλον μετά από δέκα χρόνια πως θα είναι τα συστήματα μετρήσεων στη σεισμολογία. Θα μιλάμε πια για το πάντρεμα της σεισμολογίας με τη φωτονική», σχολίασε ο καθηγητής κ. Φίλιππος Βαλλιανάτος.
Πηγή: neakriti
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις