Πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελου Συρίγου και του συνόλου των Πρυτανικών Αρχών, η λιτή τελετή των εγκαινίων του υπαίθριου αμφιθεάτρου της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το αμφιθέατρο αυτό κατασκευάστηκε και παραδόθηκε προς χρήση το 1975. Στο πέρασμα του χρόνου υπέστη τη φυσιολογική φθορά, ενώ τα τελευταία χρόνια παρέμενε αναξιοποίητο με ό,τι αυτό συνεπάγεται…


Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την αξιοποίηση των ανοιχτών χώρων για την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Με αυτό το σκεπτικό ο Κοσμήτορας της Θεολογικής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Καραγιάννης πρότεινε στην Σύγκλητο την ανακαίνισή του. Πράγματι, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος και η Σύγκλητος αντιλήφθηκαν άμεσα τη σημασία της υιοθέτησης της συγκεκριμένης πρότασης και ενέκριναν την εκ βάθρων αποκατάσταση του μεγαλύτερου σε χωρητικότητα υπαίθριου πανεπιστημιακού αμφιθεάτρου.
Μέσα σε 2,5 μήνες η Τεχνική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, με τη συνδρομή της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του, μετέτρεψε το ταλαιπωρημένο από το πέρασμα του χρόνου υπαίθριο αμφιθέατρο σε ένα πραγματικό κόσμημα, το οποίο έχει ήδη φιλοξενήσει τέσσερις τελετές ορκομωσίας αποφοίτησης και έχει μετατραπεί εκ νέου σε ένα εξαιρετικό χώρο διδασκαλίας και πολιτιστικής δραστηριότητας στο κατάφυτο φυσικό περιβάλλον της Πανεπιστημιούπολης.

Η δημοσιογραφική κάλυψη της τελετής των εγκαινίων έδωσε τη δυνατότητα της διαπίστωσης του πλούσιου ανακαινιστικού έργου που εδώ κι ένα χρόνο, με την ανάληψη της Κοσμητείας από τον Αναπλ. Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη, συντελείται στο κτηριακό συγκρότημα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Με τη συνδρομή των Πρυτανικών Αρχών έχουν ανακαινισθεί αίθουσες διδασκαλίας αποκτώντας τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, έχουν τοποθετηθεί νέες πόρτες ασφαλείας και διαγράμματα που καθοδηγούν τον επισκέπτη, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες ξεκίνησε και η μόνωση – στεγανοποίηση της οροφής του κτηρίου. Η μεγάλη αλλαγή όμως γίνεται αισθητή στις εισόδους και στους διαδρόμους της Σχολής, οι οποίοι πλέον φιλοξενούν τις αγιογραφίες του διεθνώς αναγνωρισμένου αγιογράφου Γιώργου Κόρδη και της ομάδας ΩΧΡΑ, οι οποίες προσδίδουν στο κτήριο την ταυτότητα που τόσο έλειπε.


Οι εικόνες που αντικρίσαμε στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, η ατμόσφαιρα που βιώσαμε κατά την επίσκεψή μας, βλέποντας μία εξαιρετικά ενεργή εκπαιδευτική κοινότητα, δείχνουν ότι πράγματι κάτι αλλάζει στον ακαδημαϊκό χώρο κι ότι υπάρχουν δυνάμεις που με σχέδιο και σύνεση εργάζονται για να προετοιμάσουν τη μετάβαση των ελληνικών πανεπιστημίων στη νέα εποχή.