Κλιματική αλλαγή – Νέο ιστορικό ρεκόρ στα επίπεδα ατμοσφαιρικού CO2
Η είδηση έρχεται λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα στη Γλασκώβη
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα έφτασε πέρυσι η συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα της γης του διοξειδίου του άνθρακα – του αερίου που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης (66%) για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλιστα, ότι η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε εν μέσω πανδημίας, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας είχε «παγώσει».
Η είδηση, η οποία ήρθε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διεθνούς διάσκεψης COP26 στη Γλασκώβη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σημαίνει ένα ακόμη συναγερμό για το μέλλον του πλανήτη. Ανεβάζει δε ακόμη περισσότερο τον πήχη για τους ηγέτες που θα συμμετέχουν σε αυτήν – αλλά και γι’ αυτούς που θα είναι απόντες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας και την ετήσια έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η συγκέντρωση του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα έφτασε το 2020 στα 413,2 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), επίπεδο που είναι κατά 149% υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο προ της βιομηχανικής εποχής, η έναρξη της οποίας τοποθετείται στο 1750.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 400 ppm το 2015, ενώ το 2019 βρέθηκε στα 410,7 ppm, κάτι που σημαίνει ότι σε διάστημα ενός έτους αυξήθηκε κατά 0,6%. Το ποσοστό αυτό είναι, μάλιστα, υψηλότερο και του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας.
Προειδοποίηση ενόψει Γλασκώβης
Ο γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, Πετέρι Τάαλας, δήλωσε πως ο τρέχων ρυθμός αύξησης των αερίων που εγκλωβίζουν τη θερμότητα θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας “πολύ πιο πάνω” από τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για αύξηση 1,5 βαθμού Κελσίου αυτόν τον αιώνα σε σχέση με τον μέσο όρο της προβιομηχανικής εποχής.
“Έχουμε ξεφύγει μακράν”, είπε. “Πρέπει να αναθεωρήσουμε τα βιομηχανικά, ενεργειακά και μεταφορικά συστήματά μας και όλο τον τρόπο ζωής”, είπε, απευθύνοντας έκκληση για “δραματική αύξηση” των δεσμεύσεων στη διάσκεψη COP26 που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις