Facebook – Εσωτερικά έγγραφα καίνε την εταιρεία για τις αναρτήσεις που υποκινούν σε βία
Η εταιρεία γνώριζε τον κίνδυνο αλλά έδινε προτεραιότητα στην κερδοφορία.
Υπάλληλοι της Facebook Inc. προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια ότι η εταιρεία δεν περιορίζει αποτελεσματικά την εξάπλωση εμπρηστικών αναρτήσεων σε χώρες που κινδυνεύουν από εμπόλεμες συγκρούσεις, αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Reuters.
Την τελευταία δεκαετία, επισημαίνει το πρακτορείο, η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατάφερε να γίνει η κυρίαρχη ψηφιακή πλατφόρμα σε παγκόσμιο επίπεδο: σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 190 χώρες και εξυπηρετεί 2,8 δισεκατομμύρια χρήστες σε περισσότερες από 160 γλώσσες. Όμως η επέκτασή της δεν συνοδεύτηκε από επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση του λόγου μίσους, της εμπρηστικής ρητορικής και της παραπληροφόρησης.
Διαβάστε επίσης:
- Ένας ακόμη μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος κατηγορεί το Facebook για τις πρακτικές του
- Facebook – Μετά το παγκόσμιο μπλακάουτ, η κατάθεση της πληροφοριοδότη
- Instagram – H διοίκηση γνώριζε για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων
Τα έγγραφα που επικαλείται το Reuters παραδόθηκαν στις αμερικανικές αρχές από την πρώην εργαζόμενη της Facebook Φράνσις Χόιγκεν. Την ύπαρξή τους αποκάλυψε πρώτη η Wall Street Journal.
Τα κυριότερα ευρήματα:
- Η Facebook γνώριζε ότι δεν απασχολούσε αρκετούς εργαζομένους που γνωρίζουν τη γλώσσα και τις εσωτερικές υποθέσεις μιας πληθώρας αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να αναγνωρίζει τις προβληματικές αναρτήσεις.
- Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιεί για αυτό τον λόγο η εταιρεία είναι συχνά αναποτελεσματικά, ενώ σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχει διαδικασία που επιτρέπει στους χρήστες να καταγγέλλουν ακατάλληλο περιεχόμενο.
- Σε έκθεση της Facebook σχετικά με τους τρόπους εντοπισμού του εμπρηστικού περιεχομένου, εργαζόμενος της εταιρείας έκανε λόγο για «σημαντικά κενά» σε χώρες που κινδύνευαν από εμπόλεμες συγκρούσεις, ειδικά τη Μιανμάρ και την Αιθιοπία.
- Μεταξύ των αδυναμιών τις οποίες επεσήμαναν εργαζόμενοι της Facebook ήταν η έλλειψη εργαλείων γλωσσικού ελέγχου για χώρες «υψηλού κινδύνου», όπου η κατάχρηση του κοινωνικού δικτύου θα μπορούσε να οδηγήσει σε βίαια επεισόδια.
- Η παγκόσμια επέκταση της Facebook βασίστηκε σε «αποικιακή» νοοτροπία που εστιαζόταν στην κερδοφορία χωρίς επαρκή συστήματα ασφαλείας, δήλωσε στο Reuters o Άσραφ Ζεϊτουν, ο οποίος αποχώρησε το 2017 από τη θέση του επικεφαλής πολιτικής της Facebook για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το 2018, ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών που ερευνούσαν εκστρατεία δολοφονιών εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίγκια στη Μιανμάρ προειδοποίησαν ότι η πλατφόρμα του Facebook χρησιμοποιήθηκε ευρέως για υποκίνηση βίας εις βάρος της μειονότητας. Έκτοτε η εταιρεία έχει προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους σε τέτοιες ευάλωτες χώρες, δήλωσε στο Reuters πρώην εργαζόμενος της Facebook.
Απαντώντας στις αποκαλύψεις του Reuters, εκπρόσωπος της Facebook δήλωσε ότι η εταιρεία απασχολεί εργαζομένους που ελέγχουν αναρτήσεις σε περισσότερες από 70 γλώσσες, καθώς και ειδικούς σε θέματα ανθρωπιστικών κρίσεων και ανθρώπινων δικαιωμάτων, προκειμένου να εμποδίζει την κατάχρηση της πλατφόρμας σε χώρες υψηλού κινδύνου.
«Γνωρίζουμε ότι αυτές οι προκλήσεις είναι πραγματικές και είμαστε περήφανοι για το έργο μας μέχρι σήμερα» είπε η εκπρόσωπος.
- Πετρούσεφ: «Αυτός ο Ερυθρός Αστέρας έχει μεγαλύτερο ταβάνι από την προπέρσινη ομάδα»
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών – Βρέθηκαν ποσότητες κάνναβης, κοκαΐνη και χάπια ecstasy
- Τι σκέφτονται οι Ρώσοι για Τραμπ: «Τα χειρότερα τέσσερα χρόνια θα επαναληφθούν;»
- Φως στον βασανιστικό θάνατο ενός διάσημου ορθοπεδικού χειρουργού στη Γάζα
- Νέα Ζηλανδία: Μαορί βουλευτές χόρεψαν χάκα μέσα στο κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για νομοσχέδιο
- Μετρό Θεσσαλονίκης: «Τρολάρει» τον Σταϊκούρα ο Κασσελάκης για το λογότυπο