Αφγανιστάν – SOS από τον ΟΗΕ για μεγάλη επισιτιστική κρίση
Τα Ηνωμένα Έθνη σε πρόσφατη έρευνά τους αποκαλύπτουν αποκαρδιωτικά αποτελέσματα για την έλλειψη σιτισμού και υποσιτισμού για την χώρα του Αφγανιστάν και υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση διεθνή παρέμβαση και παροχή βοήθειας
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
Εκατομμύρια Αφγανοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πείνα αυτόν τον χειμώνα, εκτός κι εάν ληφθούν επείγοντα μέτρα, προειδοποίησε ο οργανισμός των Η.Ε. που ασχολείται με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα(WFP).
Πάνω από το μισό του πληθυσμού – περίπου 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι – βρίσκεται σε επισιτιστικό κίνδυνο, ενώ 3,2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, ανέφερε ο οργανισμός του WFP.
Τα παρελκόμενα της δυτικής αποχώρησης
Το Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν τον Αύγουστο, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν τα τελευταία από τα εναπομείναντα στρατεύματά τους και οι μαχητές σάρωσαν τη χώρα ανακαταλαμβάνοντας έδαφος.
Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αποδυνάμωσε μια ήδη εύθραυστη οικονομία που εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από εξωτερική βοήθεια. Οι δυτικές δυνάμεις ανέστειλαν τη βοήθεια και η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σταμάτησαν επίσης τις πληρωμές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα έθνος θεωρείται εξαρτώμενο από βοήθεια όταν το 10% ή περισσότερο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) του προέρχεται από ξένη βοήθεια. Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, περίπου το 40% του ΑΕΠ ήταν διεθνής βοήθεια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Πώς έχει διαμορφωθεί η ζωή στο Αφγανιστάν για να αντιμετωπιστεί η επισιτιστική κρίση
Πολλοί Αφγανοί πωλούν τα υπάρχοντά τους για να αγοράσουν τρόφιμα.
«Έχουν περάσει πάνω από πέντε μήνες που έλαβα τους μισθούς μου», είπε στο BBC ένας δάσκαλος του χωριού Χεράτ, «Η ζωή είναι σκληρή. Πουλάω ό,τι έχουμε στο σπίτι. Πουλάμε τα ζώα μας, κόβουμε τα δέντρα μας για να πουλήσουμε τα ξύλα».
Τι δηλώνει ο ΟΗΕ
«Είναι επείγον να ενεργήσουμε αποτελεσματικά και με επάρκεια αγαθών για να επιταχύνουμε και να αυξήσουμε την παράδοση τροφίμων στο Αφγανιστάν, προτού ο χειμώνας καταστήσει αδύνατη την μεταφορά τροφίμων στην χώρα, με εκατομμύρια ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων αγροτών, γυναικών, μικρών παιδιών και ηλικιωμένων – να μείνουν πεινασμένοι μέσα τον παγωμένο χειμώνα», δήλωσε ο Dongyu, διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι για πρώτη φορά στο Αφγανιστάν, οι κάτοικοι των πόλεων υποφέρουν από επισιτιστικό κίνδυνο παρόμοιο με αυτόν που παρατηρείται κυρίως στις αγροτικές κοινότητες, ανέφερε η οργάνωση WFP.
Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, το WFP προειδοποίησε ότι μόνο το 5% των αφγανικών οικογενειών είχαν αρκετό φαγητό κάθε μέρα. Βασικά συστατικά, όπως το μαγειρικό λάδι και το σιτάρι είχαν εκτοξευθεί στην τιμή. Τον Οκτώβριο, η οργάνωση προειδοποίησε ότι ένα εκατομμύριο παιδιά κινδύνευαν να πεθάνουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό χωρίς άμεση θεραπεία.
Την επισιτιστική κρίση του Αφγανιστάν επίτεινε η έλλειψη νερού και σοβαρή ξηρασία, η δεύτερη της χώρας σε τέσσερα χρόνια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις