Τουρκία – Ο Ερντογάν «σφύριξε» λήξη στο θέμα των πρεσβειών – «Περιμένουμε απο εδώ και πέρα να φέρονται αναλόγως»
«Η δήλωση των δέκα πρεσβειών για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, είχε στόχο την κυριαρχία της Τουρκίας και ήταν προσβολή κατά του δικαστικού μας σώματος», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αρχική του απόφαση να απελάσει δέκα πρέσβεις
«Πρόθεσή μας δεν είναι να δημιουργήσουμε κρίση, και αυτές οι πρεσβείες υπαναχώρησαν στη δήλωση συμμόρφωσης στη Σύμβαση της Βιέννης. Αναμένουμε από αυτούς τους πρεσβευτές να ενεργήσουν αναλόγως από εδώ και πέρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά το απόγευμα της Δευτέρας, εν μέσω της κρίσης που προκλήθηκε για τον φυλακισμένο επιχειρηματία, Οσμάν Καβαλά.
Οι πρεσβείες τεσσάρων χωρών στην Τουρκία – ΗΠΑ, Καναδά, Ολλανδίας και Νέας Ζηλανδίας – ανακοίνωσαν νωρίτερα, την ίδια μέρα στο Twitter, ότι τηρούν το Άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις, το οποίο καλεί τους απεσταλμένους να μην ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, στα οποία φιλοξενούνται. Την ανακοίνωση των συγκεκριμένων πρεσβειών υιοθέτησαν, στη συνέχεια, και οι πρεσβείες της Νορβηγίας και της Φινλανδίας.
«Ήταν καθήκον μου ως αρχηγού κράτους να απαντήσω σε αυτή την προσβολή», είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προηγούμενη δήλωσή του, ότι είχε δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να κηρύξει τους δέκα πρεσβευτές ως «persona non grata».
«Η δήλωση των δέκα πρεσβειών για τον επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά, είχε στόχο την κυριαρχία της Τουρκίας και ήταν προσβολή κατά του δικαστικού μας σώματος. Το δικαστικό σώμα της Τουρκίας δεν δέχεται εντολές από κανέναν», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ