Blue Origin – Σχέδιο για διαστημικό σταθμό από την εταιρεία του Μπέζος
Φουντώνει η μάχη του διαστήματος από τις ιδιωτικές εταιρείες με νέο πεδίο δράσης τους διαστημικούς σταθμούς, δεδομένου πως η NASA θα αποσύρει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στα τέλη της δεκαετίας
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Τα σχέδια της για τη δημιουργία του δικού της, ιδιωτικού διαστημικού σταθμού, ανακοίνωσε η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος. Το «Orbital Reef» θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με πολλές διαφορετικές διαστημικές εταιρείες με στόχο να είναι έτοιμος μεταξύ 2025 και 2030.
Στην περιγραφή της η Blue Origin περιγράφει το διαστημικό της σταθμό, στον οποίο θα μπορούν να διαμείνουν έως δέκα άτομα, ως έναν συνδυασμό «επιχειρηματικού πάρκου» στο διάστημα και «εξωτικής φιλοξενίας» τους εκλεκτούς διαστημικούς τουρίστες της. Για την εκτόξευση του σταθμού θα χρησιμοποιηθεί ο πύραυλος New Glenn της εταιρείας του Μπέζος.
Συνέταιροι της στην κατασκευή θα είναι η Sierra Space, θυγατρική της Sierra Nevada Corporation, μαζί με την Boeing, την Genesis Engineering και την Redwire Space. Ειδικά η τελευταία, μετά την ανακοίνωση, είδε την μετοχή της να εκτοξεύεται κατά τουλάχιστον 40% με αποτέλεσμα το NYSE να διακόψει προσωρινά τη διαπραγμάτευση της.
Η κάθε εταιρεία θα ασχοληθεί με συγκεκριμένο τμήμα της κατασκευής και διαχείρισης του σταθμού. Ωστόσο, κατά την παρουσίαση του project δεν δόθηκαν στοιχεία για το ύψος της επένδυσης και την οικονομική συνεισφορά της κάθε εταιρείας.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο αντιπρόεδρος της Blue Origin, Μπρεντ Σέργουντ, ισχυρίστηκε πως η ομάδα δεν θα δώσει συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος του λογαριασμού της όλης κατασκευής, εκτιμώντας πως είναι εμπορικά «ευαίσθητο» ζήτημα.
Η Blue Origin σκοπεύει να υποβάλει προσφορά για να συμμετάσχει σε ένα από τα σχεδιαζόμενα συμβόλαια της NASA που θα αφορούν εμπορικά προγράμματα διαστημικών πτήσεων, ήτοι «Commercial LEO (Low Earth Orbit) Destinations», όμως δεν θα είναι η μοναδική. Αξιωματούχοι της NASA έχουν αποκαλύψει πως τουλάχιστον δώδεκα εταιρείες έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, μια ακόμη ομάδα ανακοίνωσε τη δρομολόγηση της κατασκευής ιδιωτικού διαστημικού σταθμού. Συγκεκριμένα οι Nanoracks, Voyager Space και Lockheed Martin δημοσίευσαν το πλάνο τους για την κατασκευή του σταθμού Starlab, μέχρι το 2027.
Με την αμερικανική διαστημική εταιρεία να σχεδιάζει την απόσυρση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) γύρω στα τέλη της δεκαετίας, οι ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου ελπίζουν να καλύψουν το κενό αυτό συνεργαζόμενες με την NASA. Αντιστοίχως η ίδια η NASA υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει έως και 1 δισ. δολάρια ετησίως σαν αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις