Guardian – «Ήρθε η ώρα τους» – Η ακροδεξιά αναβιώνει στην Ελλάδα
«Μας κλωτσούσαν και μας γρονθοκοπούσαν και έσπασαν τα πάντα, τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και τα μεγάφωνα που είχαμε στήσει. Τέσσερις από εμάς περάσαμε τη νύχτα στο νοσοκομείο», καταγγέλλει στον Guardian.
Για τα σημάδια που προειδοποιούν για την άνοδο της ακροδεξιάς, ξανά, στην Ελλάδα αναφέρεται σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian.
«Ήταν μεγαλόσωμοι και δυνατοί και »έσκασαν» σαν κεραυνός εν αιθρία», λέει η Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, αναφερόμενη τη στιγμή που μια ομάδα ακροδεξιών υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ στο Νέο Ηράκλειο.
«Μας κλωτσούσαν και μας γρονθοκοπούσαν και έσπασαν τα πάντα, τραπέζια, καρέκλες, ακόμα και τα μεγάφωνα που είχαμε στήσει. Τέσσερις από εμάς περάσαμε τη νύχτα στο νοσοκομείο», καταγγέλλει στον Guardian.
Ο Οκτώβριος προοριζόταν να είναι ένας μήνας γιορτής για το αντιφασιστικό κίνημα της Ελλάδας.
Πριν από περίπου ένα χρόνο οι ηγέτες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, συμπεριλαμβανομένου του αυτοαποκαλούμενου «Φύρερ» του κόμματος, Νίκου Μιχαλολιάκου, φυλακίστηκαν μετά από μια ιστορική πενταετή δίκη που χαιρετίστηκε ως κομβικό σημείο στην ελληνική πολιτική ιστορία.
Ο ΚΕΕΡΦΑ γιόρταζε την επέτειο όταν σημειώθηκε η επίθεση.
Λίγες μέρες νωρίτερα, παρόμοιες σκηνές είχαν εκτυλιχθεί σε σχολείο σε ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης. Μαυροφορεμένοι νέοι με μπαλακλάβες, οπλισμένοι με ρόπαλα, μπαστούνια, φωτοβολίδες και μαχαίρια «ξέφυγαν» με στόχο φοιτητές, αντιφασίστες και συνδικαλιστές.
Σε αυτό που θα ήταν ένα κύμα ακροδεξιών επιθέσεων που θα άφηνε το έθνος έκπληκτο, οι δράστες βιντεοσκοπήθηκαν να κάνουν ναζιστικούς χαιρετισμούς.
Στον Πέτρο Κωνσταντίνου τα επεισόδια θύμισαν τις χειρότερες μέρες της Χρυσής Αυγής, όταν οι ομάδες κρούσης περνούσαν στους δρόμους της Αθήνας χτυπώντας «αποβράσματα μεταναστών» και άλλους «εχθρούς» καθώς η Ελλάδα, βυθισμένη στην οικονομική κρίση, έγινε το πρώτο έθνος στην Ευρώπη που έβαλε νεοναζί στο κοινοβούλιο.
«Εννέα χρόνια αργότερα οι φασίστες αισθάνονται και πάλι ενδυναμωμένοι από τις ρατσιστικές πολιτικές», είπε. «Είμαστε μάρτυρες της επιστροφής τους ακριβώς επειδή αισθάνονται ότι αυτή είναι η στιγμή τους, αυτή είναι η ώρα τους».
Ο «θάνατος» της Χρυσής Αυγής άφησε ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί. Στο απόγειό της, δύο χρόνια μετά την είσοδό της στη Βουλή το 2012, το κόμμα συγκέντρωσε 9,3% στις ευρωπαϊκές εκλογές, εδραιώνοντας τη θέση του ως η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας όταν περίπου 500.000 Έλληνες ψήφισαν υπέρ του το 2015.
Η καταδίκη 13 ετών της ηγετικής ομάδας του κόμματος, αφού καταδικάστηκε για λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης με τον μανδύα πολιτικού κόμματος στη μεγαλύτερη ακροαματική διαδικασία Ναζί μετά τη Νυρεμβέργη, διασφάλισαν ότι η Χρυσή Αυγή θα εξαφανιστεί, όμως όχι το όνομά της.
Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι άλλοι εξτρεμιστικοί σχηματισμοί προσπαθούν τώρα να καλύψουν το κενό.
Αν και η Ελληνική Λύση θεωρείται ότι έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του, συγκεντρώνοντας 3,7% των ψήφων στις τελευταίες γενικές εκλογές τον Ιούλιο του 2019.
«Όταν η ακροδεξιά δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε εθνικό επίπεδο, παραδοσιακά χτίζει προπύργια», δήλωσε η καθηγήτρια Βασιλική Γεωργιάδου, ειδική στην ακροδεξιά στράτευση, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Η Χρυσή Αυγή έκανε το ίδιο το 2008, όταν κατέλαβε οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, κάτι που πέρασε απαρατήρητο, και στη συνέχεια κέρδισε μια έδρα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Δύο χρόνια αργότερα μπήκε στο κοινοβούλιο. Ανησυχώ ότι αυτό μπορεί να συμβεί τώρα με τη δημιουργία παρόμοιων οχυρών στη βόρεια Ελλάδα».
Οι πρόσφατες συγκρούσεις στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, είπε, σημειώθηκαν σε περιοχές με υψηλή ανεργία όπου οι Έλληνες του Πόντου των οποίων οι οικογένειες είχαν μεταναστεύσει από τη Ρωσία ήταν επιρρεπείς στη ριζοσπαστικοποίηση, αναφέρει ο Guardian.
16 νέες ακροδεξιές ομάδες
Οι Έλληνες αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν καταγράψει την εμφάνιση τουλάχιστον 16 νέων ακροδεξιών ομάδων μετά την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με αστυνομική έκθεση που δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.
Επτά καταγράφηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου ο εθνικιστικός ενθουσιασμός –που συχνά τροφοδοτείται από συντηρητικούς κληρικούς στην Ορθόδοξη Εκκλησία– έχει ενισχυθεί από την αντίθεση στη συμφωνία των Πρεσπών του 2018, η οποία έληξε τη διαμάχη για το όνομα με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Ενώ οι απομιμήσεις της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο ανεμπόδιστος εναγκαλισμός της ναζιστικής ιδεολογίας και οι βίαιες τακτικές ήταν «ντροπιαστικές» για τα ομοϊδεάτα κόμματα στην Ευρώπη, οι νέες φατρίες δεν είναι λιγότερο ρατσιστικές, ομοφοβικές ή αντισημιτικές και περιλαμβάνουν ένθερμους πιστούς στην υπεροχή της Ελληνικής φυλής. Δημοσιεύματα που επικαλούνται την αστυνομική έρευνα αναφέρουν ότι έχουν περίπου 5.000 μέλη και υποστηρικτές μόνο στη Θεσσαλονίκη.
Τι ευθύνεται για την άνοδο της ακροδεξιάς
Η άνοδος των θεωριών συνωμοσίας με την πανδημία βοήθησε επίσης να ενισχυθούν οι ακροδεξιοί που τώρα μπορούν να αξιοποιήσουν την άγνοια και τους φόβους μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
Η Propatria, η οποία ξεκίνησε ως σχολή πολεμικών τεχνών και έχει στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και άλλες μαχητικές οργανώσεις σε όλη την ήπειρο, θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην KEEΡΦΑ. «Ένας από τους δράστες είχε τατουάζ τον Μαύρο Ήλιο στον αγκώνα του και μπόρεσα να τον αναγνωρίσω», είπε η Φράγκου, αναφερόμενη στο σύμβολο που σχετίζεται με τις διαβόητες μονάδες SS της Ναζιστικής Γερμανίας.
Ο άνδρας, ο οποίος συνελήφθη και του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών με αναστολή, ήταν γνωστός στην αστυνομία αφού προηγουμένως είχε τεθεί υπό κράτηση για υποκίνηση βίας σε μια διαδήλωση στην Αθήνα κατά των εμβολιασμών.
Αυτό που φαίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αργή απάντηση των αρχών στη νέα απειλή.
Σε μια κίνηση που προκάλεσε οργή την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεση του φυλακισμένου στελέχους της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, επιτρέποντάς του να αφεθεί ελεύθερος με την αιτιολογία ότι ο γιος του ήταν άρρωστος. Ως πυρηνάρχης της Νίκαιας, ο Πατέλης εξέτιε ποινή φυλάκισης 10 ετών επειδή διέταξε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η απόφαση αυτό ωστόσο αναιρέθηκε μετά τις αντιδράσεις.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις