Αυστραλία – Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας άνθρακα κλωτσάει στο… 2050 την κλιματική ουδετερότητα
Η Αυστραλία, που γενικά θεωρείται πως καθυστερεί να αναλάβει δράση για το κλίμα, είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές άνθρακα παγκοσμίως.
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Η Αυστραλία, χώρα το υπέδαφος της οποίας είναι πλούσιο σε άνθρακα, ανακοίνωσε σήμερα πως θέτει στόχο να φθάσει σε μηδενικό ισοζύγιο εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη το 2050, ωστόσο απέφυγε να ορίσει πιο βραχυπρόθεσμους στόχους, μερικές ημέρες πριν αρχίσει η κρίσιμη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα.
Κανένας στόχος για το 2030
«Οι Αυστραλοί θέλουν ένα σχέδιο για το 2050 ως προς το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων που θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο όσον αφορά την κλιματική αλλαγή και θα εγγυάται το μέλλον τους σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο», συνόψισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοινώνοντας την απόφαση.
Ωστόσο αρνήθηκε να ορίσει στόχους για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030, που θεωρούνται κρίσιμες ώστε να καταπολεμηθεί με ουσιαστικό τρόπο η κλιματική αλλαγή, διαβεβαιώνοντας πως θα καταβάλλει προσπάθειες να μείνουν ανοικτά τα ορυχεία άνθρακα.
«Θέλουμε οι βαριές βιομηχανίες μας, όπως τα ορυχεία, να μείνουν ανοικτές, ανταγωνιστικές και να προσαρμοστούν, ώστε να γίνουν βιώσιμες για όσο η παγκόσμια ζήτηση το επιτρέπει», ξεκαθάρισε σε κείμενο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Η Αυστραλία έχει ήδη δεχθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 26 ως 28% ως το 2030 σε σύγκριση με το επίπεδο του 2005 και ο κ. Μόρισον διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα «επιτύχει και θα ξεπεράσει» τον στόχο αυτό.
«Η αυστραλιανή μέθοδος…»
«Δεν δεχόμαστε διαλέξεις από άλλους, που δεν καταλαβαίνουν την Αυστραλία. Η αυστραλιανή μέθοδος είναι το πώς το κάνεις, όχι εάν θα το κάνεις. Το θέμα είναι να το κάνεις», έγραψε.
«Δεν θα αθετήσουμε τη δέσμευση που αναλάβαμε στις τελευταίες εκλογές τροποποιώντας τους στόχους μας για τη μείωση των εκπομπών ως το 2030», πρόσθεσε.
Η Αυστραλία, που γενικά θεωρείται πως καθυστερεί να αναλάβει δράση για το κλίμα, είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές άνθρακα παγκοσμίως. Σ’ αυτήν την πρώτη ύλη βασίζει μεγάλο μέρος της ηλεκτροπαραγωγής της και για καιρό αντιστεκόταν στο να ορίσει συγκεκριμένο στόχο για την κλιματική ουδετερότητα.
Η δέσμευση για το 2050 ανακοινώθηκε μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την αναχώρηση του κ. Μόρισον για την COP26 –την 26η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή– που διεξάγεται στη Γλασκόβη.
Δέχεται επικρίσεις
Η Καμπέρα δέχεται ολοένα εντονότερες επικρίσεις διότι δεν ενήργησε νωρίτερα, μεταξύ άλλων από μέρους στενών συμμάχων της, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και από νησιωτικά κράτη της περιφέρειας, ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Μόρισον δεν αποκάλυψε τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ούτε τι παραχωρήσεις έκανε στους κυβερνητικούς εταίρους του, σκεπτικιστές έναντι της κλιματικής αλλαγής και υπερασπιστές της βιομηχανίας των ανθρακωρυχείων, στις τεταμένες διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν εβδομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις