Κλιματική αλλαγή – Αβορίγινες προσφεύγουν κατά της Αυστραλίας για τις εκπομπές άνθρακα
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τα νησιά Μποΐγκου και Σαϊμπάι.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Αυτόχθονες που κατοικούν σε απομονωμένα νησιά βόρεια της Αυστραλίας κατέθεσαν σήμερα προσφυγή στη δικαιοσύνη στην προσπάθεια να αναγκάσουν την κυβέρνηση να προστατεύσει τα εδάφη τους μειώνοντας περισσότερο τις εκπομπές άνθρακα.
Στη συλλογική προσφυγή τους στη δικαιοσύνη, οι κάτοικοι των νησιών Μποΐγκου και Σαϊμπάι, στον πορθμό Τόρες, υποστηρίζουν πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που οφείλεται στην παγκόσμια θέρμανση αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τα εδάφη και τον πολιτισμό τους.
Ζητούν από αυστραλιανό ομοσπονδιακό δικαστήριο να διατάξει την Καμπέρα «να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει στους νησιώτες του πορθμού Τόρες να μην γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες».
Είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται τέτοια προσφυγή από αυστραλούς αυτόχθονες.
Περίπου 5.000 άνθρωποι κατοικούν στα 274 αυστραλιανά νησιά στον πορθμό Τόρες, που χωρίζει την Αυστραλία από την Παπούα-Νέα Γουινέα.
Πολλά από τα νησιά αυτά θα γίνουν ακατοίκητα αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, υποστηρίζουν οι κάτοικοι στην προσφυγή τους. Η Διακυβερνητική Ειτροπή του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (GIEC) εκτιμά πως η αύξηση αυτή μπορεί να επισυμβεί έως το 2030.
Η κατάθεση της προσφυγής συμπίπτει με την ανακοίνωση της αυστραλιανής κυβέρνησης ότι θέτει ως στόχο την ουδετερότητα άνθρακα το 2050, αλλά χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει να το επιτύχει, ανανεώνοντας παράλληλα την υποστήριξή της στη μεταλλουργική βιομηχανία και στη βιομηχανία αερίου.
Ο Πολ Καϊμπάι, κάτοικος του Σαϊμπάι, εξήγησε πως οι επανειλημμένες πλημμύρες και τα διαβρωμένα από το αλάτι εδάφη αρχίζουν να καθιστούν τη ζωή στο νησί του αδύνατη. «Το να γίνουμε κλιματικοί πρόσφυγες σημαίνει ότι χάνουμε τα πάντα: τα σπίτια μας, τον πολιτισμό μας, τις ιστορίες μας, την ταυτότητά μας» είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις