ΗΠΑ – Γερουσιαστές – «Δεν μπορούμε να δίνουμε εξοπλισμούς σε κάποιον που είναι εχθρικός με την Ελλάδα, την ΕΕ και τον αμερικανικό λαό»
Γερουσιαστές και των δύο αμερικανικών κομμάτων, των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν την πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία του Ερντογάν
Μετά την ακύρωση του προγράμματος για τα F-35, Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν τώρα τη ματαίωση της πώλησης σύγχρονων F-16 στην Τουρκία.
Γερουσιαστές και των δύο αμερικανικών κομμάτων, των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, ανέλυσαν τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν την πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία του Ερντογάν.
«Με το να αρνούμαστε την πώληση του F-35, να αρνούμαστε τα F-16, είναι ένα μήνυμα που τους στέλνουμε ότι κοιτάξτε, πρέπει να γίνετε καλύτεροι εταίροι με εμάς αν θέλετε να κάνουμε δουλειές, αν θέλετε να είμαστε σύμμαχοι. Οι σύμμαχοι δεν φέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο και έτσι, πιστεύω είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην τουρκική κυβέρνηση και τον Ερντογάν συγκεκριμένα», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Στέφεν Πάππας.
Και τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στη χώρα μας: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε εξοπλισμούς σε κάποιον που είναι εχθρικός με την Ελλάδα και την ΕΕ και τον αμερικανικό λαό. Οι S-400 κατασκευάστηκαν για να καταρρίπτουν τα δικά μας αεροπλάνα, έτσι τα έφτιαξαν οι Ρώσοι. Οπότε γιατί να δώσουμε στην Τουρκία την τεχνολογία που θα μοιραστούν με τους Ρώσους; Ειλικρινά, πιστεύω ότι ο κύριος Ερντογάν το καταλαβαίνει, αλλά αυτό που θέλει να κάνει είναι να αυξήσει τη δύναμή του στην Ανατολική Μεσόγειο κα να δει – ποιος ξέρει – τις φιλοδοξίες του να φέρει πίσω την Οθωμανική Αυτοκρατορία».
Ο Λου Ραπτάκης, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, αναφέρθηκε ξεκάθαρα στις τουρκικές «παραβιάσεις», αλλά και στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
«Η Τουρκία έχει στόχο να επεκτείνει τη δύναμή της με στρατιωτικά μέσα, κάνοντας παραβιάσεις, με τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’, τις συμφωνίες οριοθέτησης (σ.σ. ΑΟΖ) ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία, που με ακατανόητο τρόπο χωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο στη μέση, και εξαπολύοντας απειλές σε όλους τους γείτονες της. Οπότε, δεν χρειαζόμαστε μια επιθετική στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία μέχρι να γίνει «καλός γείτονας»
«Το σαφές μήνυμα είναι, όχι αμερικανικοί εξοπλισμοί για την Τουρκία, μέχρι η Τουρκία να γίνει καλός γείτονας», τόνισε ο κ. Ραπτάκης στον ΣΚΑΪ.
Και προσέθεσε πως «αν η Τουρκία αποφασίσει να αγοράσει το αεροπλάνο Sukhoi 57, ας το κάνει. Αυτό σημαίνει», όπως είπε, «ότι θα ρισκάρουν να μείνουν όλα τους τα F-16 χωρίς ανταλλακτικά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλος ο στόλος των F-16 να αχρηστευτεί. Οπότε, αν αποφασίσουν αν πάνε στη Ρωσία, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, όχι μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Για την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και τις αντιδράσεις της Άγκυρας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πρόσφατη συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο, ο Στέφεν Πάππας των Ρεπουμπλικανών τόνισε πως «έχουμε μια τριμερή σχέση με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο και η συμφωνία για την ενέργεια είναι μόνο ένα βήμα για την ενοποίηση των οικονομιών μας και τη δυνατότητα να εργαζόμαστε μαζί και να μοιραζόμαστε την ευημερία μας», προσθέτοντας πως δεν βλέπει «καμία άλλη χώρα να αντιτίθεται σε αυτό, ειδικά στην ενέργεια».
Για να καταλήξει χαρακτηριστικά: «Δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις, δεν βγάζουν κανένα νόημα για εμένα. Δυστυχώς, είναι ακόμη ένα δείγμα της παράλογης συμπεριφοράς της (σ.σ. της Τουρκίας) απέναντι στην Ελλάδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και, μάλιστα, σε πιο αυστηρό τόνο, κινήθηκε και ο Λου Ραπτάκης, γερουσιαστής των Δημοκρατικών, στο σχόλιό του για τις αντιδράσεις της Άγκυρας για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, την οποία – θυμίζουμε – ότι οι Τούρκοι χαρακτήρισαν ως «ακόμη μία εχθρική πράξη της Ελλάδας» απέναντί τους…
«Δείχνει και πάλι την ιστορία της Τουρκίας. Πρώτα μπλέκεται στη Λιβύη, διεκδικώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη γύρω από την Κύπρο και την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας το αφήγημα της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, ότι τα τουρκικά σύνορα φτάνουν μέχρι την Κρήτη και καταλαμβάνει το μισό Αιγαίο», τόνισε ο κ. Ραπτάκης.
«Αυτό καταδεικνύει ότι η Τουρκία πρέπει να γίνει καλός γείτονας. Να δουλέψει με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, με την Ελλάδα, με την Κύπρο, να μην είναι επιθετική. Οι αξιώσεις της δεν έχουν αντίκτυπο γιατί, όπως είπα πριν, πρέπει να σέβεσαι τα σύνορα κάθε χώρας», κατέληξε ο αμερικανός γερουσιαστής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις