Η 25χρονη βοηθός γιατρός Ρουμεϊσά Μπερίν Σεν βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπεσε με το αυτοκίνητό της σε σταθμευμένο φορτηγό, στην πρωτεύουσα Αγκυρα της Τουρκίας, κατά την επιστροφή στο σπίτι της ύστερα από εφημερία 36 ωρών σε δημόσιο νοσοκομείο της πόλης.

«Η ζωή των γιατρών δεν υπολογίζεται»

Η πρόσκρουση ήταν σφοδρότατη και τα μέλη των σωστικών συνεργείων χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να απεγκλωβίσουν το άψυχο κορμί της από τα συντρίμμια. Η άτυχη Σεν προφανώς κοιμήθηκε στο τιμόνι μετά την εξαντλητική 36ωρη εφημερία.

Ωστόσο, ο θάνατος της Σεν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και έφερε πάλι στη δημοσιότητα τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των γιατρών στην Τουρκία, οι οποίοι εξαναγκάζονται σε εξουθενωτικές 36ωρες εφημερίες.

«Ο εξαναγκασμός εργασίας σε απάνθρωπες συνθήκες στοίχισε τη ζωή μιας γιατρού. Η ζωή των γιατρών, που στις 11 εφημερίες του μήνα δουλεύουν αδιάκοπα 36 ώρες, δεν υπολογίζεται» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο εργαζομένων Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών (SES).

Η Σεν είχε πρόσφατα αποφοιτήσει από την ιατρική σχολή και πέρασε τις εξετάσεις για Ειδικότητα στην Ιατρική (TUS). Τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός γιατρός στο Γυναικολογικό και Μαιευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Αγκυρας.

«Εξοργιζόμαστε!»

Το Ιατρικό Επιμελητήριο της Αγκυρας, σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Χάσαμε μία νεαρή συνάδελφό μας… Λυπούμαστε πολύ και εξοργιζόμαστε! Χάσαμε μία συνάδελφο βοηθό γιατρό ως αποτέλεσμα έντονου φόρτου εργασίας και βαρδιών εναλλάξ χωρίς ύπνο».

Η Μπενάν Κογιουνσού από το Παράρτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB) εξέφρασε μέσω Twitter τα συλλυπητήριά της, ασκώντας παράλληλα την κριτική της:

«Είμαστε βαθιά λυπημένοι για την απώλεια της συναδέλφου μας. Ακούστε τις φωνές των γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες με βάρδιες εναλλάξ και χωρίς άδεια μετά τη βάρδια και που υφίστανται mobbing και βία».

Το τμήμα Βοηθών και Νέων Ειδικευόμενων Γιατρών του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου εξέφρασε επίσης στα μέσα κοινωνική δικτύωσης ανησυχίες για τις συνθήκες εργασίας.

Οι γιατροί διαμαρτυρήθηκαν χθες σε όλη την Τουρκία για το τραγικό συμβάν, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Οχι ατύχημα αλλά φόνος».

Την κινητοποίηση διοργάνωσε ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος κάλεσε τους γιατρούς να «τιμήσουν τη μνήμη της συναδέλφου μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».