Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Καθημερινά θα θυσιάζονται στον βωμό του αντιεμβολιασμού 30 με 60 άνθρωποι – Κρίσιμος ο Νοέμβριος, επαληθεύονται οι εφιαλτικές προβλέψεις

Κοροναϊός – Καθημερινά θα θυσιάζονται στον βωμό του αντιεμβολιασμού 30 με 60 άνθρωποι – Κρίσιμος ο Νοέμβριος, επαληθεύονται οι εφιαλτικές προβλέψεις

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στις περιοχές που υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κάτι που οδηγεί σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και νέους θανάτους.

Ο κοροναϊός όχι μόνο δεν φαίνεται να υποχωρεί στην Ελλάδα, αλλά σήμερα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είχαμε μεγάλη αύξηση στους διασωληνωμένους που φτάνουν πλέον τους 391 με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Να σημειώσουμε ότι σήμερα 28η Οκτωβρίου εντοπίστηκαν άλλα 2.984 νέα κρούσματα και επιβεβαιώθηκαν 31 θάνατοι συμπολιτών μας.

Όπως επισημαίνουν όλοι σχεδόν οι ειδικοί, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο ρυθμός του εμβολιαστικού προγράμματος που έχει «στουμπώσει». Για παράδειγμα, χθες Τετάρτη έγιναν μόλις 8.966 εμβολιασμοί πρώτης δόσης, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα+ έφτασε και στην Αττική με αποτέλεσμα να χτυπάει νέο «καμπανάκι», αν και η μετάλλαξη Δέλτα είναι ακόμα η κυρίαρχη σε όλη την Ελλάδα.

Οι προβλέψεις για την πανδημία

Επίσης, τις τελευταίες ώρες ακούγεται από διαφορετικά στόματα ότι η πανδημία θα εξακολουθήσει να υπάρχει τουλάχιστον μέχρι τέλος του 2022. Αυτό επισήμανε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, με βάση όσα εκτιμά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ ο καθηγητής Γιώργος Παυλάκης χαρακτήρισε αυτή την περίπτωση ως το «καλό σενάριο».

Ο κ. Παυλάκης, μάλιστα, είναι ένας από τους ειδικούς που κάνουν κριτική στα μέτρα που έχουν παρθεί εν όψει του κρίσιμου Νοεμβρίου, όταν και ο καιρός θα χειμωνιάσει κι άλλο και θα μας αναγκάσει να βρισκόμαστε ακόμα περισσότερο σε κλειστούς χώρους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής τόνισε: «Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη», ανέφερε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης ο καθηγητής.

Θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα και οι εμβολιασμένοι, έστω μικρότερο

Όσο τα κρούσματα είναι σε υψηλά επίπεδα εκτίμησε ο κ. Παυλάκης, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα. Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».

«Σημαντικές οι παρελάσεις και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Να μην ξαναζήσουμε τον «εφιάλτη» του περσινού χειμώνα

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα, ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε.

Τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια εξήγησε. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σιγά – σιγά έπεσαν τα κρούσματα και πήρε παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική. Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε ένα χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε ότι τη φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κ.λπ, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους».

«Αποδεχόμαστε ότι θα χάνουμε 30 με 60 ανθρώπους καθημερινά»

Για την εκτόξευση των κρουσμάτων και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μίλησε και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA». Ο καθηγητής, μάλιστα, έκανε και μια παρατήρηση που ακούγεται κυνική, αλλά θα είναι η πραγματικότητα αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Όπως είχε προβλέψει στο παρελθόν ο κ. Βασιλακόπουλος, η φετινή παρέλαση έγινε με φόντο την εκτόξευση των κρουσμάτων, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να βάζουν «φρένο» στις παρελάσεις.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών πυροδότησε την αύξηση των κρουσμάτων. «Το πρόβλημα δεν είναι στις παρελάσεις, αλλά στο ότι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την επιστήμη και τον εμβολιασμό. Όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ο κοροναϊός καλπάζει.

Συνεισφέρει και η πλημμελής εφαρμογή των μέτρων. Από προσωπική εμπειρία, μόνο τα μισά καταστήματα εστίασης που έχω επισκεφτεί τις τελευταίες ημέρες κάνουν έλεγχο για εμβολιασμό», δήλωσε.

«Η λειτουργία των σχολείων έχει πάει αρκετά καλά με τα τεστ που γίνονται. Δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε την εκπαιδευτική διαδικασία. Το πιο σοβαρό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας. Ο FDA ενέκρινε τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες 5 με 11 και σε λίγο διάστημα στις ΗΠΑ τα παιδιά θα είναι έτοιμα να κάνουν το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για το επόμενο δίμηνο, με τον κ. Βασιλακόπουλο να υπογραμμίζει πως πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να «σφίξουν» τα μέτρα.

«Η πρόβλεψη μου είναι ότι θα υπάρχει άνοδος, όμως χρειάζεται κοινή λογική. Όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται και σαν κοινωνία είμαστε χαλαρή, τότε αποδεχόμαστε σαν κομμάτι της ζωής μας να χάνουμε 30 με 60 πολίτες της χώρας από κοροναϊό. Όλες οι μαζικές εκδηλώσεις έχουν κίνδυνο, απλά το κράτος και οι επίσημοι θεσμοί πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα με την αποφυγή εκδηλώσεων εκεί που είναι μεγάλο το ιικό φορτίο», κατέληξε.

Αρνητική εκτίμηση Χατζηχριστοδούλου: Στο 70% το «ταβάνι» για το πρόγραμμα εμβολιασμών

Όπως είναι φανερό από όλα τα παραπάνω όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οι άνθρωποι – πολύ περισσότερο οι ανεμβολίαστοι – κινδυνεύουν θανάσιμα από τον κοροναϊό. Όμως, η εκτίμηση που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι αυτή του καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, σε συνέντευξή του στο iatronet.gr.

Ο καθηγητής τονίζει ότι με βάση τις εκτιμήσεις του το «ταβάνι» της εμβολιαστικής κάλυψης είναι το 70%, κάτι που δεν φτάνει για να δημιουργηθεί αποτελεσματικό τείχος ανοσίας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου στη συνέντευξή του τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Ένας άνθρωπος, που πρέπει να χειρουργηθεί για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να πάθει ρήξη και να πεθάνει, δεν χειρουργείται επειδή πήρε τη θέση του ένας 80χρονος ανεμβολίαστος, που είχε την δυνατότητα να προστατευτεί και δεν το έκανε. Μπορεί να ακουστεί σκληρό, αλλά το θέτω ως ερώτημα: Είναι ηθικό; Γιατί να έχει προτεραιότητα; Μήπως κάποια στιγμή αυτοί που δεν εμβολιάζονται πρέπει να αναλάβουν και τις ευθύνες τους;».

Στη συνέχεια, έθεσε το δεύτερο ερώτημα: «Επίσης, η λήψη περιοριστικών μέτρων, είναι ηθική αυτή τη στιγμή που η πανδημία φουντώνει και πάλι; Γιατί να κλείσουμε την κοινωνία ξανά, επειδή το 30% αυτών που πρέπει να εμβολιαστούν δεν εμβολιάζονται; Δεν ξέρω ένας 80άρης τι φοβάται και δεν εμβολιάζεται. Τις μακροχρόνιες παρενέργειες του εμβολίου φοβάται; Η Πορτογαλία έχει 100% εμβολιαστική κάλυψη σε αυτές τις ηλικίες και δεν έχει πρόβλημα με θανάτους».

Μπορεί να μεταπειστεί ένας στους πέντε ανεμβολίαστους

Ο καθηγητής θεωρεί πως ένας στους πέντε από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα μπορεί να μεταπειστεί και ζητά να ενταθούν οι προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και άλλων φορέων.

«Αυτοί που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των αντιεμβολιαστών δεν πείθονται ό, τι και να γίνει. Υπάρχουν κάποιοι που το σκέφτονται όμως. Υπάρχουν μελέτες που έγιναν επαναλαμβανόμενα στον ίδιο πληθυσμό και έδειξαν ότι μπορεί σε αυτό το κομμάτι που δεν εμβολιάζεται ένα 20% να μετακινηθεί και να εμβολιαστεί. Αυτούς πρέπει να βρούμε τρόπο να τους προσεγγίσουμε».

Ο ίδιος προσδιορίζει, όπως προαναφέραμε, γύρω στο 70% το «ταβάνι» του εμβολιασμού στη χώρα, από το 60% σήμερα. «Αν θα πετύχουμε κάτι, εγώ το βλέπω γύρω στο 10% επιπλέον. Δηλαδή, η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι να φτάσουμε στο 70% από το 60%. Αν τα καταφέρουμε, θα είναι ένα καλό ποσοστό, γιατί θα προστεθεί και ένα ποσοστό που ήταν νοσήσαντες, συν την ενδεχόμενη αύξηση της κάλυψης στα παιδιά», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τις επιλογές που υπάρχουν για τη λήψη μέτρων μη φαρμακευτικού χαρακτήρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ενώ τάσσεται κατά της πιθανότητας νέου lockdown, ενδεχόμενο που όπως διευκρινίζει δεν έχει συζητηθεί ως τώρα στην Επιτροπή.

Κρίσιμος ο Νοέμβριος για να μην ξαναζήσουμε χειμώνα σαν του 2020

Συμπερασματικά, η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η μη χαλαρότητα κανενός μπροστά στον κίνδυνο του κοροναϊού έστω κι αν έχουμε εμβολιαστεί, είναι μια τριπλέτα που χρειάζεται να γίνει πραγματικότητα αν δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τις μέρες του χειμώνα του 2020/21.

Must in

Κύριε Λανουά πως το λένε στα γαλλικά; Ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό, Παπαπέτρου και Τσέτσιλας (vid)

Όσα συνέβησαν απόψε στο Φάληρο με VAR (Παπαπέτρου) και AVAR (Τσέτσιλας) δημιουργούν δεδικασμένο. Και…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο