Παυλάκης – Πολύ καλό σενάριο η πανδημία να διαρκέσει έως το 2022
Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι χρειάζονται και περιοριστικά μέτρα
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Την ώρα που ο κοροναϊός καλπάζει και πάλι στην Ελλάδα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το τέλος του ιού αργεί ακόμη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για να γλιτώσουμε ένα νέο κύμα θα πρέπει να υπάρχει συνδυασμός υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού αλλά και μέτρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «πολύ καλό σενάριο» την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι η πανδημία θα παραταθεί και το 2022.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού δεν επαρκούν, τονίζοντας ότι χρειάζονται και περιοριστικά μέτρα. «Χωρίς μέτρα είναι αδύνατο να σταματήσει ο ιός» προειδοποίησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός
«Ο ΠΟΥ είπε ότι η πανδημία θα παραταθεί ένα χρόνο ακόμα, είναι πολύ κάλο σενάριο, υπάρχουν και χειρότερα. Ο ιός θα παραμείνει ενδημικός. Έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια στιγμή στην άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσο τα κρούσματα ψηλά εκτίμησε, ο ιός θα βρίσκει θύματα και μεταξύ των εμβολιασμένων που θα έχουν πολύ μικρότερο πρόβλημα. «Κακώς έγινε το άνοιγμα σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους από τη στιγμή που υπάρχουν 3.000 και 4.000 κρούσματα την ήμερα.
Χρειάζονται έξυπνοι τρόποι με περιορισμό της κυκλοφορίας, να μπλοκάρεις την επαφή των ανθρώπων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καλύτερα να γίνει στην αρχή του κύματος παρά όταν το κύμα φτάσει στην κορυφή του. Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα παράλληλα με τα εμβόλια».
«Σημαντικές οι παρελάσεις, και οι εορτές αποκούμπι για την κοινωνία, αλλά δυστυχώς στις συνθήκες οπού ζούμε σήμερα έχουν κόστος» προειδοποίησε ο καθηγητής.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, δυστυχώς το διακύβευμα σε αυτή τη φάση είναι να μην πάθει η Ελλάδα αυτό που έπαθε τον περασμένο χειμώνα. «Θα είναι κρίμα. Όταν αρχίζουμε τη σεζόν με 3.000 ή 4.000 κρούσματα ενώ πέρυσι δεν είχαμε ούτε το 1/4 πώς θα πάνε καλά τα πράγματα Νοέμβριο και Δεκέμβριο;» διερωτήθηκε.
Τα εμβόλια από μόνα τους δε θα φέρουν την αλλαγή, θα δουλέψουν μακροχρόνια εξήγησε. «Είναι προφανές ότι εμβόλια και μέτρα πρέπει να δουλέψουν μαζί. Αν τα εμβόλια έκαναν μόνα τους τη δουλειά, θα είχαμε σε άλλη μορφή στις επιδημίες του παρελθόντος. Σίγα – σίγα έπεσαν τα κρούσματα και πηρέ παρά πολλά χρονιά με τα εμβόλια να σταματήσουν οι πανδημίες».
Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη χρειάζονται μέτρα αποτροπής περιττών επαφών. «Το Δέλτα είναι εύκολα αερομεταφερόμενος ιός. Ο ιός όταν βρει ευκαιρία κτυπάει και του δίνουμε ευκαιρίες να εκδηλώνεται θα το κάνει όλο το χειμώνα αν δεν αλλάξει αυτή η τακτική. Ο ιός έχει βρει άλλο τρόπο να επιτεθεί με το Δέλτα, αν υπάρχει σε ένα χώρο δεν ενδιαφέρεται και πολύ ούτε για μάσκες στο πηγούνι ούτε ότι τη φοράγαμε μάσκα πριν πάμε στο εστιατόριο κλπ, θα χτυπήσει. Αν υπάρχει ιός σε μια τάξη μπορεί να μολύνει πολλά παιδιά, αν υπάρχει σε μια εκκλησία θα μολύνει πολλούς εκκλησιαζομένους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις