Πολυτεχνείο – Το ηρωικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 και το νόημα του ΟΧΙ σήμερα
«Κανείς δεν δικαιούται να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο ΟΧΙ» επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Μπουντουβής.
Για το «μεγάλο και ηρωικό το ΟΧΙ της Ελλάδας στο ιταλικό τελεσίγραφο, απέναντι στον άξονα φασισμού-ναζισμού» αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Μπουντουβης.
«Κανείς δεν δικαιούται να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο ΟΧΙ» επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Μπουντουβής.
«Το ΟΧΙ δεν αφορά μόνο τη νεολαία, η οποία μέχρι κάποιο στάδιο το εισπράττει από τους μεγαλύτερους και τους ειδικούς, αλλά μετά το εκσφενδονίζει. Δικαίωμα και υποχρέωση στο ΟΧΙ έχει ο καθηγητής, ο δάσκαλος, ο γονιός, ο πολιτικός, ο κυβερνήτης. Εχει ο Πρύτανης, έχει ο κοσμήτορας, έχει ο καθηγητής. Κάποτε όλοι αυτοί χρειάζεται να πουν ένα ΟΧΙ στο φοιτητή τους, στο μαθητή τους, στο παιδί τους, στον ψηφοφόρο, στον πολίτη. Και, φυσικά, δεν αναφέρομαι στα ΟΧΙ της ρουτίνας και της διεκπεραίωσης. Ούτε στα ΟΧΙ στείρας αντίθεσης, αλλά στα ΟΧΙ της μεγάλης ευθύνης» πρόσθεσε.
«Όταν έρθει η ώρα, ο καθένας από αυτούς, από μας, πρέπει να πει ένα μεγάλο ΟΧΙ, πρώτα ενώπιος ενωπίω, και μετά στους άλλους αποδέκτες, τους κοντινούς του, την κοινότητά του και στην κοινωνία. Το ΝΑΙ είναι ανθρώπινο, είναι συγκαταβατικό, είναι αφετηρία, είναι δημιουργικό, ενώνει. Είναι όμως τόσα πολλά τα ΝΑΙ που χαϊδεύουν αυτιά, υπηρετούν σκοπιμότητες και ιδιοτέλεια.
Είναι πολλά τα ΝΑΙ της καταπιεσμένης συγκατάβαση, της υποταγής, της οσφυοκαμψίας. Αυτό συνήθως καταγγέλλουν – και σωστά — όσοι είναι με το δίκιο και την πρόοδο αλλά το ίδιο κάνουν και, πολύ πιο ηχηρά, οι έχοντες αποκλειστικά δικαιώματα, κατά τη γνώμη τους, στο ΟΧΙ» ανέφερε ο πρύτανης.
«Ένα μαθηματικό Enigma και ο πόλεμος κατά του ναζισμού»
Τον πανηγυρικό της ημέρας με τίτλο «Ένα μαθηματικό Enigma και ο πόλεμος κατά του ναζισμού» παρουσίασε ο καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών Πέτρος Στεφανέας. Η ομιλία του κ. Στεφανέα αναφέρεται στη συμβολή των μαθηματικών μέσω της κρυπτογραφίας στη νίκη κατά του ναζισμού.
«Η ιταλική επίθεση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι ελληνικές διαβιβάσεις παρακολουθούσαν τους ιταλικούς ασυρμάτους διαρκώς», επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Στεφανέας.
«Είχαν πλήρη εικόνα για τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι Ιταλοί στρατιωτικοί ο οποίοι χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους χωρίς κρυπτογράφηση καθότι πίστευαν ότι οι Έλληνες δεν διαθέτουν αρκετούς για να τους παρακολουθούν. Ήταν λάθος τους. Πριν την έναρξη του πολέμου η Ελλάδα είχε προμηθευτεί μυστικά ικανό αριθμό ασυρμάτων για να παρακολουθεί τις ιταλικές ενδοεπικοινωνίες», συμπλήρωσε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Στεφανέας εξέφρασε την άποψη ότι «οι Έλληνες είχαν πολλές και σημαντικές επιτυχίες υποκλοπής ιταλικών ραδιοεπικοινωνιών σε βαθμό τέτοιο, ώστε να αποκτήσουν θρυλικές διαστάσεις, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες. Επίσης τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να σπάσουν τους ελληνικούς κώδικες ούτε του στρατού ούτε του ναυτικού».
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;