Bild – Στην Ελλάδα μια από τις πιο μισητές γυναίκες
Η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα στον γερμανικό Τύπο. Επίσης, η παρασκηνιακή «μάχη» Πράσινων και Φιλελεύθερων για την κατάκτηση του υπ. Οικονομικών.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
«Την Πέμπτη προσγειώνεται μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην Ελλάδα: η Άνγκελα Μέρκελ» γράφει η Bild, σε άρθρο το οποίο τιτλοφορεί «Η χρεωκοπία των Ελλήνων κόστισε στην Ευρώπη 600 δις».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «η γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα των μισητών Γερμανών μετά τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μια τέτοια σύγκριση είναι φυσιολογική στην Αθήνα: Εικόνες της Μέρκελ και του Σόιμπλε κυκλοφορούν εδώ για χρόνια με γένια του Χίτλερ, περιβραχιόνια με σβάστικα, σε τανκς ή ως φρουροί των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Μέρκελ θέλει να κλείσει αυτό το κεφάλαιο: Σήμερα και την Παρασκευή σκοπεύει να αποχαιρετήσει τις κρίσεις της – τη δημοσιονομική και την προσφυγική. Και οι δύο προέρχονται από εδώ – από την Ελλάδα».
Η αριστερή εφημερίδα Freitag, σε δημοσίευμα με τίτλο «Αυτό δεν το άξιζε η Αθήνα» γράφει στις στήλες της για την παρασκηνιακή μάχη για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τις επιπτώσεις για τους εταίρους της χώρας, αν και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αυτή η «σκακιέρα» δεν έχει ακόμη στηθεί επίσημα: «Τόσο το FDP όσο και οι Πράσινοι διεκδικούν το υπουργείο Οικονομικών. Τα δύο κόμματα μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο: Και τα δύο αγωνίζονται για να κερδίσουν τις ψήφους των νέων. Αντιπροσωπεύουν εκφάνσεις του φιλελευθερισμού. Θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις παλαιωμένες γερμανικές υποδομές. Φυσικά, διαφέρουν όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας του κλίματος. Αλλά διαφορές έχουν και ως προς την κοινωνική και οικονομική πολιτική – όπως επίσης και την ευρωπαϊκή πολιτική».
Για τον συντάκτη, το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Κρίστιαν Λίντνερ το υπουργείο είναι ωστόσο λόγος να ανησυχεί κανείς: «Το FDP απαιτεί τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στους κανόνες που ίσχυαν για το χρέος πριν από την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό ενδέχεται να είναι εφικτό για τη Γερμανία. Το SPD και οι Πράσινοι θα μπορούσαν ακόμη και να συναινέσουν, εάν το FDP δεχτεί μεγάλες επενδύσεις εκτός του προϋπολογισμού. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν καταστροφικό για την Ευρώπη».
Η επίσκεψη του κινέζου ΥΠΕΞ στην Αθήνα
Τη συνάντηση του κινέζου υπ. Εξωτερικών Γουάνγκ Γι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια σχολιάζει η Welt. Με μία αναδρομή στην τελευταία επίσκεψη του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ – προ πανδημίας – το δημοσίευμα επικεντρώνεται στις διαφορές των διεμρών σχέσεων, περίπου δύο χρόνια αργότερα: «Η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή άγκυρα του γιγαντιαίου έργου υποδομών Belt and Road Initiative – και μια από τις πιο φιλικές προς την Κίνα χώρες στην ΕΕ. Το «κεφάλι του δράκου» της Κίνας στην Ευρώπη, όπως το είχε αποκαλέσει κάποτε ο Σι. Μέχρι τώρα. (…) Ειδικά τον περασμένο χρόνο, οι διμερείς σχέσεις υποχώρησαν». Σύμφωνα με τον σχολιαστή, ενώ οι χώρες της Δύσης εγκατέλειψαν το πεδίο των επενδύσεων στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ΗΠΑ αρχίζουν τώρα να παρεμβαίνουν στην επιρροή της Κίνας στη χώρα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Στόχος είναι να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Αθήνα αναζητούσε απεγνωσμένα χρηματοδότες. Οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος λιτότητας και σταθεροποίησης της Ελλάδας και οι Ευρωπαίοι πιστωτές της ασκούσαν πιέσεις. Μόνο που δεν υπήρχαν επενδυτές για το σημαντικό στρατηγικά λιμάνι του Πειραιά ούτε στην ΕΕ, αλλά ούτε στις ΗΠΑ. Την περίοδο που η γερμανική κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ αντιμετώπιζε τους Έλληνες σαν μαύρα πρόβατα της ευρωζώνης, η Κίνα ήταν έτοιμη να αγοράσει μετοχές στο λιμάνι. (…) Αυτό που μένει τώρα να δούμε, είναι το εαν η Αμερική θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις