Ο στασιμοπληθωρισμός προ των πυλών της Κίνας;
Η επικεφαλής αναλύτρια για τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας στην Autonomous Research, Σαρλιν Τσου υποστηρίζει ότι είναι αυξημένος ο κίνδυνος για στασιμοπληθωρισμό στην Κίνα τα επόμενα δύο τρίμηνα.
- «Πυρά» Πολάκη κατά Μητσοτάκη: Ποτέ δεν πήρα λεφτά από ασθενή σε δημόσιο νοσοκομείο - Εσείς το κάνατε νόμο
- Πώς η Ντονατέλα Βερσάτσε απέκτησε αυτό το πρόσωπο στα 69 της - Οι ειδικοί αποκαλύπτουν
- Φωτογραφίες του Λουίτζι Μαντζιόνε προβλήθηκαν σε συναυλία και το κοινό ζητωκραύγασε
- Ελεύθεροι οι 21 συλληφθέντες στην υπόθεση των πολεοδομιών στη Χαλκιδική
Η κινέζικη οικονομία αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο να εισέλθει σε στασιμοπληθωρισμό τα επόμενα δύο τρίμηνα, υποστηρίζει η επικεφαλής αναλύτρια για τα μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας στην Autonomous Research, Σαρλιν Τσου.
Ο κινέζικος δείκτης τιμών παραγωγού σκαρφάλωσε στο 10,7% τον Σπετέμβριο, ο μεγαλύτερος ρυθμός που έχει παρατηρηθεί από τον Οκτώβριο του 1996 , που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων.
Την ίδια ώρα η ενεργειακή κρίση ανάγκασε αρκετές τράπεζες να αναθεωρήσουν προς το χείρω τις προβλέψεις του για την οικονομία της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο οι κινεζικές αρχές έχουν δύσκολο έργο ως προς την τόνωση της οικονομίας, λέει στο CNBC η Τσου.
Εξηγεί ότι τα οικονομικά κίνητρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση για ενέργεια, επιδεινώντας τις συνεχιζόμενες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα τα εργοστάσια που πρέπει να βγαίνουν εκτός λειτουργίας μερικές μέρες την εβδομάδα λόγω της ενεργειακής κρίσης θα συνεχίσουν να πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
«Ως εκ τούτου νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, οι οποίοι δεν θα εξαφανιστούν σύντομα και πιθανότατα δεν θα υπάρχουν επιθετικά οικονομικά κίνητρα τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Τσου.
«Αυτή θα είναι μια διαφορετική δυναμική στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστεί ο κόσμος», πρόσθεσε ο , εξηγώντας ότι ο κόσμος έχει συνηθίσει η Κίνα να «διεγείρει με κίνητρα» την έξοδο της από διάφορες οικονομικές δυσχέρειες.
Καμία «κρίση εμπιστοσύνης» στην ιδιοκτησία
Η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις. Η ανάπτυξη 4,9% σε ετήσια βάση που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο ήταν η πιο αργή του τελευταίου έτους.
Εκτός από την κρίση ηλεκτρικής ενέργειας που έχει πλήξει την εργοστασιακή παραγωγή, η επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων έχει επίσης περιορίσει την ανάπτυξη.
Τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων της Κίνας ήρθαν στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, καθώς η Evergrande και άλλοι κατασκευαστές αγωνίστηκαν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Αυτό ακολούθησε μια εκστρατεία του Πεκίνου για τον περιορισμό του υπερβολικού δανεισμού μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων.
Η Τσου εξήγησε ότι η επιβράδυνση στον τομέα των ακινήτων έχει πλήξει «πολύ σοβαρά» την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Όμως η χώρα δεν έχει φτάσει σε σημείο να καταρρέει η εμπιστοσύνη στην αγορά ακινήτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις