Χρονιά «επανεκκίνησης» του συστήματος μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2021, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων την 1η Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας για αύξηση των μεταμοσχεύσεων, που ανέλαβε το Ίδρυμα Ωνάση, μαζί με τον ΕΟΜ και το Υπουργείο Υγείας, παραδόθηκε στον πρωθυπουργό το σχετικό Εθνικό Σχέδιο, μια διεθνής μελέτη που ετοιμάσθηκε υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Ηλία Μόσιαλου και Βασίλειου Παπαλόη.

Άμεσα, ξεκίνησε και η διαδικασία υλοποίησης και νομοθέτησης των βασικών σημείων του Σχεδίου Δράσης. Ταυτόχρονα προχωρά η ανέγερση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ), το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2024.

Διαδικτυακό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γονείς

Η «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων» έχει σκοπό να αποτίσει φόρο τιμής στους αποβιώσαντες και ζώντες δότες οργάνων και ιστών, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από το σημαντικό ζήτημα της δωρεάς, ούτως ώστε αύριο, η μεταμόσχευση οργάνων, να είναι μια εφικτή θεραπεία για όποιον την έχει ανάγκη.

Φέτος, γιορτάζεται με την έναρξη του ταξιδιού των «Οργανούληδων» στα σχολεία της χώρας , με σκοπό τη γνωριμία και την εξοικείωση των μαθητών της β’,γ’,δ’,ε΄ και στ’ Δημοτικού, με τα όργανα του σώματός μας, τις λειτουργίες τους, το πως να τα διατηρούμε υγιή, ενώ εισάγει τα παιδιά με απλά λόγια στην θαυμαστή ιδέα της μεταμόσχευσης.

Οι «Οργανούληδες» (Orgamites) είναι το επίσημο και ιδιαίτερα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) για παιδιά σχολικής ηλικίας.

Το Ίδρυμα Ωνάση, κατόπιν πρότασης του ΕΟΜ, εξασφάλισε τα δικαιώματα αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο μεταφράστηκε και, κατόπιν των σχετικών εγκρίσεων από τη Δ/νση Αγωγής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΤΕ), βρίσκεται αναρτημένο και διαθέσιμο για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας και γονείς στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΜ και του Ιδρύματος Ωνάση. Μάλιστα από τη σχολική χρονιά 2020/21, το πρόγραμμα εντάχθηκε στον θεματικό άξονα: «Προαγωγή της Δωρεάς Οργάνων και των Μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και Εφήβους» του Υπουργείου Υγείας.

Το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα των «Οργανούληδων» αποτελείται από μια ψηφιακή παρουσίαση, ένα εγχειρίδιο χρήσης για τους εκπαιδευτές, καθώς και προτάσεις για παιχνίδια των Οργανούληδων  που μπορούν να παίξουν ή να ζωγραφίσουν οι μικροί μαθητές. Το υλικό θα εμπλουτίζεται σταδιακά με βίντεο και νέο υλικό, καθώς οι «Οργανούληδες» δεν παύουν ποτέ να μας μαθαίνουν νέα πράγματα για τον «εσωτερικό μας κόσμο». Γιατί, όπως λένε χαρακτηριστικά, «ο εσωτερικός μας κόσμος είναι αυτός που μετράει!».

Μαζί με τους «Οργανούληδες», οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναρτημένο και εκπαιδευτικό υλικό (ψηφιακή παρουσίαση, εγχειρίδιο εκπαιδευτών, βίντεο) για μαθητές Λυκείου, όπου πλέον η πληροφορία για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση αποκτά περισσότερο αντικειμενική και επιστημονική  υπόσταση, απαντώντας σε όλες τις πιθανές απορίες των εφήβων.

Tη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου, στις 19.00 – 20.30, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό σεμινάριο από τον ΕΟΜ και το Ίδρυμα Ωνάση, για τη γνωριμία και τη βέλτιστη χρήση του εκπαιδευτικού υλικού των «Οργανούληδων» από εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες υγείας & γονείς, με ελεύθερη συμμετοχή (σύνδεση στο https://www.livemedia.gr/www-livemedia-gr-onassis-health-webinar-4 ).

«Αναμφίβολα η μεταμόσχευση οργάνων, αυτό το πολύτιμο «δώρο ζωής», είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ιατρικής, που δίνει ευκαιρίες ζωής σε ασθενείς με τελικές ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων τους. Η δωρεά οργάνων, που είναι η βασική προϋπόθεση για την τέλεση των μεταμοσχεύσεων, είναι θέμα παιδείας και οργάνωσης. Γι’ αυτό, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των αυριανών ενηλίκων τέθηκε ως μία από τις άμεσες προτεραιότητες της Εθνικής μας προσπάθειας»  τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΟΜ, Καθ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Σημείωσε επίσης, ότι θα  πρέπει να βελτιωθεί η οργάνωση του χώρου των μεταμοσχεύσεων ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή ωφέλεια από την αυξανόμενα θετική προσέγγιση των Ελλήνων για τη δωρεά οργάνων και τη μεταμόσχευση.

«Μέσα από την αποδοχή της δωρεάς οργάνων, δημιουργούμε υπεύθυνους και αλληλέγγυους πολίτες, που συναισθάνονται ότι η ευημερία και η επιβίωση του ατόμου, είναι σε άμεση συνάρτηση με την επιβίωση και την ευημερία του συνανθρώπου μας και όλου του κοινωνικού συνόλου. Ο καθένας μπορεί εύκολα να δηλώσει την πρόθεσή του να γίνει Δωρητής Οργάνων συμπληρώνοντας τη σχετική κάρτα στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ. Για την πολύ σημαντική προσπάθεια ενημέρωσης των παιδιών, προσκαλούμε δασκάλους, καθηγητές, επαγγελματίες υγείας, ακόμα και γονείς να επικοινωνήσουν μαζί μας, ούτως ώστε οι Οργανούληδες και τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα να φτάσουν σε όλα τα σχολεία της επικράτειας και να μεταδώσουν στα παιδιά μηνύματα φροντίδας υγείας, ευεξίας, αλληλεγγύης και υπευθυνότητας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ