Εμβόλιο- Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις κινδυνεύουν να λήξουν, προειδοποιούν 160 προσωπικότητες
Οι χώρες της G20 καλούνται να αναθέσουν στον στρατό τη μεταφορά του πλεονάσματος στις φτωχότερες χώρες.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα περάσουν αχρησιμοποίητες την ημερομηνία λήξης αν οι 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου δεν στείλουν την περίσσεια σε όσους τη χρειάζονται, προειδοποιούν 160 πρώην αρχηγοί κρατών και προσωπικότητες διεθνούς κύρους.
Σε επιστολή τους προς τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, οικοδεσπότη της συνόδου της G20 στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο, οι υπογράφοντες καλούν τις είκοσι χώρες της ομάδας να αναθέσουν στον στρατό την αερομεταφορά του πλεονάσματος των εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Όπως επισημαίνουν, από τις 6 και πλέον δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 που έχουν χορηγηθεί ως σήμερα, το 70% αντιστοιχεί σε λίγες πλούσιες χώρες, ενώ στις χώρες χαμηλού εισοδήματος η εμβολιαστική κάλυψη περιορίζεται στο 2%.
Την επιστολή υπογράφουν 36 πρώην πρόεδροι κρατών, 30 πρώην πρωθυπουργοί και ακόμα 100 προσωπικότητες. Η λίστα περιλαμβάνει τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την επιστολή, τον τέως γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Φερνάντο Καρντόσο.
Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία και ο Καναδάς θα έχουν συσσωρεύσει πλεόνασμα 240 εκατομμυρίων δόσεων, αριθμός που θα εκτοξευτεί στα 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων θα σπαταληθεί, προειδοποιεί το κείμενο: «Χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων θα έχουν περάσει την ημερομηνία λήξης μέχρι τα τέλη του έτους.
«Αν δεν δράσουμε γρήγορα, το νούμερο αυτό θα ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022».
Οι συντάκτες τονίζουν πως «θα ήταν ανήθικο να σπαταληθούν όλα αυτά τα εμβόλια τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο καταγράφονται κάθε μέρα 10.000 θάνατοι από Covid-19, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί».
Ο στόχος του ΠΟΥ για εμβολιασμό του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τα τέλη του έτους δεν μπορεί να επιτευχθεί αν οι χώρες της G20 δεν διαθέσουν άμεσα το πλεόνασμα, εκτιμούν τα μέλη της πρωτοβουλίας.
«Η ανισότητα των εμβολίων συνιστά απειλή και για εμάς» τονίζουν. «Δεν είμαστε ασφαλείς μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς […] Νέες παραλλαγές του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται σε ανεμβολίαστες περιοχές και θα μπορούσαν να εξαπλωθούν και να θέσουν σε κίνδυνο την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια στις περισσότερο εμβολιασμένες χώρες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις