Spiegel για Μέρκελ: «Θα ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες που έχασαν τη δουλειά τους»
Στη δική του παρέμβαση ο Έλληνας ανταποκριτής του Der Spiegel διερωτάται για την Άνγκελα Μέρκελ: «Θα ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες που έχασαν τη δουλειά τους στην διάρκεια της ευρω-κρίσης;»
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Για επίσκεψη σε «δύσκολους φίλους» κάνει λόγο η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, υπενθυμίζοντας ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε απαιτήσει πολλά από τους Έλληνες, αλλά και το αντίστροφο είχε συμβεί. «Ήταν μία εποχή υστερίας, στην οποία η Μέρκελ παρέλειψε να επιδείξει λίγο μεγαλύτερη γενναιοδωρία για να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη και να της εμφυσήσει νέα πνοή» συνοψίζει ο συντάκτης του γερμανικού περιοδικού. «Την εποχή εκείνη η ΕΕ άρχισε να φυλλορροεί. Διασώθηκε η Ελλάδα, όχι όμως και η ευρωπαϊκή ιδέα…»
Στη δική του παρέμβαση ο Έλληνας ανταποκριτής του Der Spiegel διερωτάται για την Άνγκελα Μέρκελ: «Θα ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες που έχασαν τη δουλειά τους στην διάρκεια της ευρω-κρίσης;» Ο ίδιος εξηγεί ότι «για τους Έλληνες η ΕΕ ήταν πάντα η Μέρκελ.
Υπό αυτή την οπτική γωνία ήταν η Μέρκελ, που οδήγησε σε παραίτηση τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η Μέρκελ ήταν που τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του συντηρητικού ομολόγου της Αντώνη Σαμαρά το 2014.
Η Μέρκελ ήταν εκείνη που, το 2015, δεν άφησε στον σοσιαλιστή Αλέξη Τσίπρα κανένα περιθώριο για να αναθεωρήσει την πολιτική λιτότητας. Αργότερα ήταν η Μέρκελ εκείνη που, μαζί με την ΕΕ στο σύνολό της, επέβαλε στη χώρα ένα τρίτο πακέτο διάσωσης που θα συνεχιστεί για δεκαετίες.
Όλα αυτά δεν συνιστούν συνταγή δημοφιλίας. Ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι βέβαια ότι η Μέρκελ και η Γαλλία ήταν εκείνοι που κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ, παρά τις αντιρρήσεις πολιτικών και κρατών-μελών που υποστήριζαν το Grexit. Η σπάταλη Ελλάδα, όπου η διαφθορά και η πελατειακή νοοτροπία παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, χρειαζόταν μεταρρυθμίσεις και ένα σκληρό μάθημα από την αυστηρή γερμανίδα παιδαγωγό. Αλλά το αντίτιμο ήταν υψηλό: πόνος και οργή για τον κόσμο, αυξημένοι αριθμοί αυτοκτονιών, φτωχών και αστέγων, υποδομές υπό διάλυση και μαζική έξοδος νέων Ελλήνων με υψηλή επαγγελματική κατάρτιση».
FAZ: Ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί
«Κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στην Αθήνα, η υπηρεσιακή Καγκελάριος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ, αναφέρθηκε στις μεταβαλλόμενες σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας», γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και προσθέτει:
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου υπήρξαν «δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε η Μέρκελ σε συνάντησή της με την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η ουσία είναι ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για τη λύση», πρόσθεσε η υπηρεσιακή Καγκελάριος της Γερμανίας.
«Υπήρχαν στιγμές που νιώσαμε πολύ μόνοι», τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην ελληνική οικονομική κρίση, κατά την οποία η χώρα βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και του Grexit. Ωστόσο, αυτή η δύσκολη στιγμή εξασφάλισε επίσης τη βελτίωση των σχέσεων με τη Γερμανία και την καλύτερη κατανόηση μεταξύ μας. Η Μέρκελ είναι σπουδαίος πολιτικός», πρόσθεσε η κυρία Σακελλαροπούλου».
Mitteldeutsche Zeitung: Η Μέρκελ άντεξε τη δεξιά λαϊκιστική πίεση στη Γερμανία
«Για πολύ καιρό, η Μέρκελ αγωνιζόταν να υπερασπιστεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ενάντια στους δικούς της στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κριστιάν Λίντνερ, απαίτησε το «Grexit», ο σκληρός πολιτικός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γιόζεφ Σλάρμαν, απαίτησε αυτό που είχε γράψει και η εφημερίδα «Bild» ότι, οι Έλληνες πρέπει να «πουλήσουν τα νησιά τους».
«Η Μέρκελ άντεξε τη δεξιά λαϊκιστική πίεση στη Γερμανία». «Την ίδια στιγμή, ωστόσο επέβαλε, στους Έλληνες μία άνευ προηγουμένου αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας. Στο Βερολίνο βρήκαν την στάση αυτή ήπια, στην Αθήνα πολύ σκληρή. Σήμερα όλοι μπορούν να συγχαρούν ο ένας τον άλλον ως νικητές που έχουν αντέξει τις συναισθηματικές εξάρσεις της στιγμής», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της γερμανικής εφημερίδας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις