Ανάλυση – Οι Τουρκοκύπριοι στον κλοιό της μαφίας και του Ερντογάν – Οικονομική και πολιτική κρίση
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στα κατεχόμενα σήμερα, πρέπει να κατανοήσουμε τις αλλαγές στην Τουρκία των τελευταίων χρόνων.
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη οξεία πολιτική και οικονομική κρίση στα κατεχόμενα, η μαφία της Τουρκίας εξάγει εκεί την αντιπαράθεσή της με την τουρκική κυβέρνηση, εξαπολύοντας επίθεση στο τουρκοκυπριακό πολιτικό σύστημα και εκβιάζοντας τουρκοκύπριους πολιτικούς που θεωρούνται «φίλοι» του κατεστημένου τής Αγκυρας.
Τα ροζ βίντεο
Σε ό,τι αφορά στα ροζ βίντεο, χρεώνονται στον βαρόνο του τζόγου/καζίνων, Χαλίλ Φαλιαλί, ο οποίος συγκρούστηκε με τον πρώην «σύμμαχό» του Ταγίπ Ερντογάν, και για εκδικητικούς λόγους έδωσε το αρχείο του, με πολλά ροζ βίντεο, στον αρχιμαφιόζο Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος και τα δημοσιοποιεί.
Ο διευθυντής της «Γενί Ντουζέν», Τζενκ Μουτλούγιακαλι, μιλώντας για τη σχέση «πολιτικής-μαφίας» στα κατεχόμενα, είπε ότι επιχειρηματίες που διαθέτουν καζίνα και ασχολούνται με τον τουρισμό, διοικούν τόσο τα ΜΜΕ όσο και την πολιτική.
Υποστήριξε, δε, πως αυτοί οι επιχειρηματίες κυριαρχούν τόσο πάνω στους υψηλόβαθμους «δημόσιους» υπαλλήλους όσο και πάνω στην «εκτελεστική» εξουσία.
Ερντογανισμός
Μιλώντας στον «Πολίτη» ο τουρκολόγος, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νίκος Μούδουρος, ανέφερε ότι για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στα κατεχόμενα σήμερα, πρέπει να κατανοήσουμε τις αλλαγές στην Τουρκία των τελευταίων χρόνων.
Ο τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ
«Το τουρκικό κράτος, τούτο που ονομάζεται εξουσία Ερντογάν, μπήκε σε μια πορεία φθοράς και φαίνεται ότι πλέον ένα βασικό κομμάτι του πυρήνα της κομματικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ περνά στο στάδιο των αναποφάσιστων, απομακρύνονται από τους κυβερνητικούς κύκλους και μειώνονται οι πιθανότητες να επιστρέψουν.
»Εδώ και χρόνια, η ίδια η τουρκική εξουσία αντιμετωπίζει πρόβλημα αναπαραγωγής, το οποίο έγινε ακόμα πιο έντονο με την πανδημία. Τούτο σημαίνει ότι άρχισε να παρουσιάζει έντονα προβλήματα ο συνασπισμός της εξουσίας – το ΑΚΡ δεν είναι μόνο του στην εξουσία – και αυτό που ονομάζεται Ερντογανισμός, δηλαδή ένα πλέγμα συμφερόντων, αντιμετωπίζει τώρα πάρα πολλά προβλήματα», ανέφερε ο δρ Μούδουρος.
Αυτό, πώς συνδέεται με την κρίση στα κατεχόμενα;
Μέσα σε τούτους τους κύκλους εξουσίας της Τουρκίας που στήριζαν και φαίνεται ότι τώρα δεν στηρίζουν τόσο πολύ ή απομακρύνονται από την κυβέρνηση, ήταν και ένα τμήμα της μαφίας, με συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά συμφέροντα.
»Σε κάποια φάση, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θα συγκρουστεί μαζί τους και τούτοι τώρα παίρνουν εκδίκηση. Επειδή δεν μπορούν να πάρουν την εκδίκησή τους από τον Ερντογάν, μεταφέρουν την αντιπαράθεσή τους στα κατεχόμενα, εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Εχει πάρα πολλούς μήνες που ο τούρκος αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ κάνει λόγο περί των επιχειρηματικών κύκλων στα κατεχόμενα που έχουν διασύνδεση με επιχειρηματικούς κύκλους στην Τουρκία, εννοώντας εμπόριο ναρκωτικών, λευκής σαρκός κ.λπ.
»Τούτο το πράγμα δημιουργεί μια χαοτική κατάσταση στα κατεχόμενα, είναι από εκείνες τις στιγμές που κινητοποιούν την ιστορική εξέλιξη των Τουρκοκυπρίων. Ομως, το γεγονός ότι υπάρχει χαοτική κατάσταση σημαίνει ότι υπάρχει πολιτικό κενό, και το θέμα είναι ποιος θα το καλύψει.
Προς τα που θα κινηθούν
»Και υπάρχει και ένα ζήτημα για το προς τα πού θα κινηθούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στις “βουλευτικές” εκλογές, που φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2021 ή αρχές του νέου έτους. Το δίλημμα είναι “να κάνουμε κάτι τώρα πιο ριζοσπαστικό/ ανατρεπτικό για να μην εξαφανιστούμε ή να επικεντρωθούμε στο να παλινορθώσουμε το ‘κράτος’ μας, το οποίο καταρρέει αυτήν τη στιγμή, τίποτε δεν λειτουργεί, ούτε καν καύσιμα δεν έχουμε”.
Ο Ερντογάν (αριστερά) στα κατεχόμενα
»Και ο λόγος που υπάρχει πιθανότητα να στραφούν οι προοδευτικές δυνάμεις προς το να αναγεννηθεί το “κράτος” μέσα στο στάτους κβο, είναι διότι δεν συμπληρώνεται τούτη η δυναμική από μια σοβαρή προοπτική. Η μεγάλη διαφορά του πολιτικού κενού και τις χαοτικής κατάστασης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με τη δική μας πλευρά είναι η εξής:
»Αμα συζητείται το Κυπριακό, οι Τουρκοκύπριοι έχουν μπροστά τους – είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τη λύση του Κυπριακού – να συζητήσουν για την επόμενη ημέρα της ζωής τους, μπορούν να τη φανταστούν, αναζωπυρώνεται η ελπίδα τους και μπορούν να πουν τώρα είμαστε στην παρανομία, αύριο θα είναι έτσι η ζωή μας. Για τους Ελληνοκύπριους ισχύει το αντίθετο. Δηλαδή, δεν ξέρουν πώς θα είναι η επόμενη μέρα, διότι οι Ελληνοκύπριοι είναι μέσα στη νομιμότητα.
Σουτζιούογλου, το νέο αστέρι της τουρκοκυπριακής Δεξιάς
Το μεγάλο κόμμα της τουρκοκυπριακής Δεξιάς, το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που είναι σήμερα κυρίαρχο στα κατεχόμενα, αντιμετωπίζει εσωτερική κρίση. Υπάρχει ένας τρομερός ανταγωνισμός ανάμεσα στους υποψηφίους του ΚΕΕ.
Σύμφωνα με τον τουρκολόγο Σώτο Κτωρή, επικρατέστερος για την προεδρία του ΚΕΕ, στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, είναι ο Φαΐζ Σουτζιούογλου.
«Είναι σοβαρός άνθρωπος, μετριοπαθής, σχετικά φιλελεύθερος, βαθιά δημοκρατικός, γιατρός στο επάγγελμα με τεράστια αποδοχή και εκτόπισμα, και θεωρείται ότι είναι ο πραγματικός διάδοχος του Ντερβίς Ερογλου, υπό την έννοια ότι έρχεται για να μείνει, δεν θα είναι μια μεταβατική πολιτική επιλογή. Βρίσκεται σε μεγάλη αντιπαράθεση με το ΑΚΡ και την κυβέρνηση στην Τουρκία. Να μην ξεχνούμε ότι πριν από μερικούς μήνες, παρενέβη η Αγκυρα για να αποτρέψει την εκλογή του στο συνέδριο και τελικά επέβαλε τον Ερσάν Σανέρ ως ‘πρωθυπουργό’.
«Μπήκε στη μαύρη λίστα»
»Ο λόγος είναι ότι ο Φαΐζ Σουτζιούογλου, σε επισκέψεις του στην Τουρκία, είχε συναντήσει τον δήμαρχο τής Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αλλά και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θεωρήθηκε ότι βρίσκεται απέναντι από την τουρκική κυβέρνηση και μπήκε στη μαύρη λίστα» εξήγησε ο δρ Κτωρής.
Θύμα των ροζ βίντεο και ο παραιτηθείς «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους
Σε σχέση με το Κυπριακό, συνέχισε, δεν θεωρώ ότι ο Σουτζιούογλου θα υιοθετήσει κάποια άλλη προσέγγιση, θα ακολουθήσει τη γραμμή που η Τουρκία επιβάλλει.
«Απ’ εκεί και πέρα όμως, αυτός βρίσκεται εγγύτερα στη θεώρηση της τουρκοκυπριακής Δεξιάς περί ενός ιδιότυπου εθνικισμού. Είναι κοντά στον τρόπο που ο Ντερβίς Ερογλου πολιτευόταν. Είναι μέσα σε αυτούς τους Τουρκοκύπριους που ενοχλούνται από την εμμονική προσπάθεια του ΑΚΡ να αλλάξει πολιτισμικά τη φυσιογνωμία της τουρκοκυπριακής κοινότητας», συμπλήρωσε.
Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα;
«Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει τις εξελίξεις στα κατεχόμενα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία το ’23. Εάν στις εκλογές επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν, τότε, σε κάποια στιγμή, νομοτελειακά θα υπάρξει μετωπική ρήξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική κυβέρνηση.
»Δηλαδή, τούτη η δεσπόζουσα παρουσία της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για τους Τουρκοκύπριους, θεωρώ ότι σε κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε μια πάρα πολύ έντονη κοινωνική αντίδραση, την οποία θα δούμε εμείς οι Ελληνοκύπριοι να εκδηλώνεται με έναν τρόπο εντελώς απρόβλεπτο.
Η πολιτισμική αλλοίωση
»Εάν όμως το ’23 επικρατήσει ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα ένας ανθυποψήφιος του Ερντογάν που θα είναι σχετικά μετριοπαθής στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους, όπως για παράδειγμα ο Ιμάμογλου, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σχετική εκτόνωση.
»Διότι το πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων σήμερα είναι κυρίως τούτη η έντονη προσπάθεια να αλλοιωθεί δημογραφικά – και κατά συνέπεια και πολιτισμικά – η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Είναι σε τούτη τη διάσταση που τους ενοχλεί ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους η παρέμβαση της Τουρκίας, όπως πλέον και η απροκάλυπτη προσπάθεια τού Ερντογάν να καθοδηγήσει τους Τουρκοκύπριους ακόμα και στα πιο μικρά και ασήμαντα πολιτικά ζητήματα».
Θα αντέξουν οι Τ/Κ μέχρι τότε;
«Θα αντέξουν… Κοιτάξτε, υπάρχει μια υπερβολή ως προς το κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι είναι όντως, αυτήν τη στιγμή, στο οικονομικό περιθώριο στα κατεχόμενα. Εάν κάποιος μελετήσει προσεκτικά ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ακόμα και κάποιων καζίνων, δηλαδή την οικονομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα, θα διαπιστώσει ότι ακόμη βρίσκεται στα χέρια των Τουρκοκυπρίων σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
«Οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται να μην χάσουν την ταυτότητά τους» (φωτογραφία aa.com.tr)
»Αρα, η παρέμβαση της Τουρκίας στο οικονομικό επίπεδο, ενώ ξενίζει και ενοχλεί διότι πάρα πολλά συμβόλαια πάνε σε τούρκους εργολάβους, εντούτοις δεν είναι αυτή η παρέμβαση που δημιουργεί τη δυσαρέσκεια, αλλά το σκέλος του δημογραφικού ζητήματος, διότι προκαλεί την έντονη ανησυχία για σταδιακή αλλοίωση του πληθυσμού, η οποία θα οδηγήσει και σε μια πολιτισμική αλλοίωση της βάσης της κοινότητας.
»Βασικά, οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται να μην χάσουν την ταυτότητά τους, διότι η Τουρκία του ΑΚΡ είναι γι’ αυτούς μια χώρα ξένη, δεν είναι η κοσμική Τουρκία που γνώρισαν και με την οποία είναι συνηθισμένοι και ιδεολογικά ταυτισμένοι μαζί της. Με τη σημερινή Τουρκία, την πιο συντηρητική, οι Τ/Κ – αριστεροί και δεξιοί – θεωρούν πως βρίσκονται σε μια ιδεολογική ρήξη».
Πηγή: politis
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις