Άστραψε και βρόντηξε ο Βαρθολομαίος – «Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύει η Ρωσία»
Για πρώτη φορά ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε τόσο ανοιχτά - και κοσμικά θα μπορούσε να πει κανείς - εκφράζοντας την έντονη απογοήτευσή του για τις επιθέσεις που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη Ρωσία επειδή παραχώρησε αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας
«Σκασίλα μου που δεν με μνημονεύει η Ρωσία». Άστραψε και βρόντηξε κατά του Πατριαρχείου Μόσχας και της Εκκλησίας της Ρωσίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του το μεσημέρι της Παρασκευής στο Αρχιεπισκοπικό συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Ν. Υόρκη.
«Εκίνησαν τα πτέρνα κατά του ευεργέτη»
Για πρώτη φορά ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε τόσο ανοιχτά – και κοσμικά θα μπορούσε να πει κανείς – εκφράζοντας την έντονη απογοήτευσή του για τις επιθέσεις που δέχεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τη Ρωσία επειδή παραχώρησε αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ειδική αναφορά στη Ρωσία λέγοντας ότι «τα τελευταία χρόνια η Ορθοδοξία δοκιμάζεται από μία αγνώμονα συμπεριφορά της Ρωσίας προ τη Μητέρα της Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο». Όπως πρόσθεσε ο Πατριάρχης «εμείς τους δώσαμε τα φώτα , το αλφάβητο. Και τελικά, όπως λέμε, εκίνησαν την πτέρνα κατά του ευεργέτη».
Διαβάστε επίσης – «Βαρθολομαίος: Ανοίγει θέμα διαδοχής του και πλέκει το εγκώμιο του Ελπιδοφόρου»
Ιερή οργή
Αλλά ο κ. Βαρθολομαίος δεν περιορίστηκε σ’ αυτό και υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφαση του Πατριαρχείου σημειώνοντας : «Γιατί να μην την κάνουμε την Ουκρανία αυτοκέφαλη; Όπως κάναμε και τη Ρωσία, την Ελλάδα, τη Σερβία, την Πολωνία; Είναι αποκλειστικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γιατί να μην γίνει το ίδιο με την Ουκρανία και τους 40 εκατομμύρια κατοίκους».
Στο σημείο αυτό ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε ανοιχτά την «ιερή» οργή του για τη στάση των Ρώσων. «Θύμωσαν και έκοψαν την κοινωνία μου από τα δίπτυχα. Δεν με μνημονεύουν πλέον. Θα έλεγα σκασίλα μου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης και το κοινό της Ομογένειας που παρακολουθούσε την ομιλία ξέσπασε σε γέλια και χειροκροτήματα.
- Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων στον Παναθηναϊκό από την ΔΕΑΒ
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Καλαμάτα: Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο – Ομολόγησε ο 35χρονος
- Παναθηναϊκός: «Διαζύγιο» με Βέρμπιτς (pic)
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»