Πολωνία – Το Ευρωκοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν για την αποτυχία της να επιβάλει κυρώσεις στη Βαρσοβία
Τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις αναφέρει ο Ντέιβιντ Σασόλι, αφήνοντας αιχμές για χλιαρή αντίδραση της Κομισιόν απέναντι στην Πολωνία
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την αποτυχία της να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό κυρώσεων κατά κρατών μελών που παραβιάζουν τους κανόνες, όπως η Πολωνία.
Ο εν λόγω μηχανισμός εισήχθη στα τέλη του 2020 και επιτρέπει στην ΕΕ να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση των κρατών μελών που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αψηφούν το κράτος δικαίου. Το κράτος που βρίσκεται επί του παρόντος στην κορυφή της μαύρης λίστας είναι η Πολωνία, της οποίας η συντηρητική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σειρά από πολιτικές που η ΕΕ θεωρεί απαράδεκτες.
«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία μας συζήτηση στην Ολομέλεια για αυτό το θέμα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, σχολιάζοντας την κατάθεση της μήνυσης.
The @Europarl_EN‘s legal service just submitted the lawsuit against the European Commission for failure to apply the rule of law mechanism to the Court of Justice.
We now expect the @EU_Commission to act. Words have to be turned into deeds. https://t.co/FiCFnKQRhE
— David Sassoli (@EP_President) October 29, 2021
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μεταρρύθμιση πολωνικού πειθαρχικού σώματος δικαστών
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η μεταρρύθμιση του πολωνικού πειθαρχικού σώματος των δικαστών αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση» για τη λήψη των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
«Θέλουμε να βάλουμε σε αυτό το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας μια σαφή δέσμευση για διάλυση του πειθαρχικού τμήματος, τερματισμό ή μεταρρύθμιση του πειθαρχικού καθεστώτος και έναρξη διαδικασίας επανεγκατάστασης των δικαστών», είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη, το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα επειδή αγνόησε μια από τις αποφάσεις του, όταν στις 14 Ιουλίου διέταξε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες του πειθαρχικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Το όργανο αυτό έχει τη δυνατότητα να αίρει την ασυλία των δικαστών, ώστε να τους ασκούνται ποινικές διώξεις, ή να μειώνει τον μισθό τους.
Αποβολή της Πολωνίας από το ευρωπαϊκό δίκτυο δικαστικών συμβουλίων
Το Ευρωπαϊκό δίκτυο δικαστικών συμβουλίων (RECJ) απέβαλε χθες την Πολωνία από τις τάξεις του, λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που εισήγαγε η χώρα αυτή, ερχόμενη σε ρήξη με τις Βρυξέλλες.
Το Πολωνικό Συμβούλιο Δικαστικής Εξουσίας (KRS), ένα συνταγματικό όργανο, αρμόδιο για τον διορισμό των δικαστών, αποβλήθηκε επειδή δεν ανταποκρίνεται πλέον στην αναγκαία προϋπόθεση της ανεξαρτησίας του απέναντι στις πολιτικές αρχές, όπως ανέφερε ο Φίλιπο Ντονάτι, ο πρόεδρος του RECJ.
«Επρόκειτο για μια απόφαση με στόχο την υπεράσπιση των αξιών του RECJ και των αξιών στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται κάθε δικαστικό συμβούλιο», τόνισε ο Ντονάτι μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία που έγινε στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
«Τα δικαστικά συμβούλια πρέπει να είναι ανεξάρτητα από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και να υπερασπίζονται τη δικαστική εξουσία και τους δικαστές όταν δέχονται επίθεση», επέμεινε.
Οι εκπρόσωποι της Πολωνίας δεν παρέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση στο Βίλνιους. Η συμμετοχή του KRS στο RECJ είχε ήδη ανασταλεί από το 2018 και έκτοτε δεν παρατηρήθηκε «καμία βελτίωση», εξήγησε ο Ντονάτι. «Αντιθέτως, η κατάσταση επιδεινώθηκε», τόνισε.
Αντιδρώντας στην αποβολή, ο πρόεδρος του KRS, ο δικαστής Πάβελ Στίρνα, είπε στα μέσα ενημέρωσης ότι το όργανο αυτό «δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση, ακόμη και εκ μέρους διεθνών οργανισμών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις