Ελληνικό – Επτά χρόνια από την τραγωδία στο λούνα παρκ – Τα δευτερόλεπτα που «πάγωσαν» όλη την Ελλάδα
Τον Απρίλιο του 2014 το αγοράκι είχε πάει με την οικογένειά του στο συγκεκριμένο λούνα παρκ που λειτουργούσε με άδεια από τον δήμο.
Επτά χρόνια πέρασαν από την υπόθεση που πάγωσε το Πανελλήνιο με τον θάνατο ενός 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής του (9 ετών τότε) σε υπαίθριο λούνα παρκ στο Ελληνικό.
Κανείς δεν είχε ευθύνη. Μόνο ο… άνεμος, όπως ισχυρίστηκαν οι υπεύθυνοι του λούνα παρκ. Κανείς δεν μπήκε φυλακή. Μόνο πριν λίγες ημέρες, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών και τεσσάρων μηνών, μετατρέψιμη προς πέντε ευρώ ημερησίως, στους δύο κατηγορούμενους, τον Ιταλό συντηρητή των παιχνιδιών και τον Έλληνα διαχειριστή του λούνα παρκ.
Το χρονικό της υπόθεσης
Τον Απρίλιο του 2014, λοιπόν, το αγοράκι είχε πάει με την οικογένειά του στο συγκεκριμένο λούνα παρκ που λειτουργούσε με άδεια από τον δήμο.
Μαζί με την αδελφή του μπήκαν σε έναν τεράστιο φουσκωτό κύλινδρο κι ενώ έπαιζαν μέσα σε μια μεγάλη πλαστική πισίνα, φύσηξε αέρας, σήκωσε τον κύλινδρο μαζί με τα δυο παιδιά και τον πέταξε σε απόσταση 30 μέτρων.
Ο κύλινδρος έως ότου «προσγειωθεί» χτυπούσε ανεξέλεγκτα σε κάγκελα, άλλα παιχνίδια του λούνα παρκ και σε ένα τοίχο με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό των δύο παιδιών.
Αμέσως τα δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο «Παίδων». Ο 13χρονος είχε διασωληνωθεί από τους διασώστες, καθώς είχε υποστεί βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Καταθέσεις-σοκ των γονέων
Όπως είχε πει στην κατάθεσή της η μητέρα του, το παιχνίδι με τη φουσκωτή μπάλα στο οποίο μπήκαν ο Βασίλης και η εννιάχρονη αδελφή του ήταν το πρώτο παιχνίδι στο οποίο μπήκαν και αποδείχθηκε μοιραίο.
Την ώρα που τα παιδιά βρίσκονταν μέσα στη φουσκωτή μπάλα φύσηξε ένας αέρας, ο οποίος δεν ήταν δυνατός, αλλά αρκετός για να σηκώσει την μπάλα, η οποία ακολούθησε μια τρελή πορεία την ώρα που μέσα σε αυτήν ήταν τα δύο έντρομα παιδιά.
«Ο αέρας σήκωσε την μπάλα πρώτα κάθετα και μετά οριζόντια προς τα δεξιά που ήταν τα άλλα παιχνίδια. Η μπάλα χτύπησε στο καρουζέλ και έπεσε κατακόρυφα κάτω. Ο Βασίλης φώναξε στην αδελφή του κρατήσου, εγώ με τον σύζυγο μου χοροπηδούσαμε να πιάσουμε το σχοινί, αλλά δεν το πιάσαμε ποτέ. Τρέξαμε, βγάλαμε πρώτα τη μικρή που ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση, αλλά είχε παλμούς. Ο Βασίλης είχε ανοιχτά τα μάτια του, η γλώσσα του είχε γυρίσει», είπε η τραγική μητέρα.
Τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της έκαναν λόγο για ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο συγκεκριμένο λούνα παρκ που οδήγησε στο θανατηφόρο αυτό δυστύχημα που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα.
«Προφανώς ήθελαν να στήσουν ένα πρόχειρο παιχνίδι. Πιστεύω ότι γνώριζαν ότι αν είχαν πάρει τα μέτρα που έπρεπε να είχαν πάρει δεν θα είχε πεθάνει το παιδί. Θα μπορούσε να μην είχε γίνει τίποτα αν ο κύλινδρος ήταν αγκυροβολημένος, δεμένος μέσα στην πισίνα και είχε δίχτυ γύρω γύρω», κατέθεσε ο πατριός του 13χρονου.
Ο ίδιος λίγο πριν γίνει το κακό φωτογράφιζε τα δύο του παιδιά που περνούσαν χαρούμενες οικογενειακές στιγμές. Η χαρά όμως σταμάτησε μόλις άκουσε τις κραυγές της συζύγου του.
Είδε την μπάλα να παρασύρεται από τον αέρα, πήδηξε να πιάσει το σχοινί, αλλά δεν τα κατάφερε. Όταν τελικά ο αέρας σταμάτησε ήταν πολύ αργά για τον 13χρονο Βασίλη.
Ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας
Όπως επισήμανε ο μάρτυρας τα μέτρα ασφαλείας στο υπαίθριο λούνα παρκ ήταν ανύπαρκτα. «Το παιχνίδι δεν ήταν δεμένο πουθενά, το τοίχωμα του πρέπει να έχει τρυπήσει από το καρουζέλ. Είχε ξεφουσκώσει. Δεν υπήρχε ασφάλεια, δεν υπήρχε τίποτα.Ένα σκοινί, μία περίφραξη, δεν υπήρχε, εγώ πίστευα ότι ήταν δεμένο. Τα στηρίγματα ήταν λάθος.
Εάν ήταν δεμένος ο κύλινδρος θα μπορούσε να είχε σταματήσει. Αν υπήρχαν άδειες θα το είχαν ελέγξει το παιχνίδι. Λειτουργούσε χωρίς άδεια.Η κόρη μου υπέστη θλάση στους πνεύμονες. Τώρα είναι καλά στην υγεία της».
Τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, υπό τις οποίες έλαβε χώρα, το ατύχημα περιέγραψε στην κατάθεση της και η μητέρα του 13χρονου αγοριού «Ξαφνικά φωνάζω στο σύζυγο Μιχάλη ένας αέρας και βλέπω την μπάλα να σηκώνεται ψηλά. έφυγε κάθετα λοξά και μετά έκανε πορεία ευθεία. Δεν στριφογύρισε καθόλου.Εκεί ήταν θανάσιμος τραυματισμός του παιδιού . όταν τον βγάλανε δεν είχε καν αισθήσεις, είχε γυρίσει η γλώσσα του. Η κόρη μου είναι καλά σήμερα.
Άκουσα τον μικρό που είπε στην κόρη μου «πρόσεξε, κρατήσου, μην πέσεις». Είμαι κάθετη ότι πρέπει να είχαν ληφθεί μέτρα. Παρόμοια παιχνίδια έχουν δίκτυ ασφαλείας. Δε θα το σήκωνε σε τέτοιο ύψος. Δεν είχε καθόλου αέρα. Είχε ήλιο αρχικά».
Αεροναυπηγός κατέθεσε στο δικαστήριο πως στα 15 με 20 χιλιόμετρα αέρα θα μπορούσε να κάνει ανύψωση το συγκεκριμένο παιχνίδι και αυτό επειδή εσωτερικά στο τοίχωμα του κυλίνδρου υπήρχε αέριο.
«Από τη στιγμή που δεν υπήρξε στροβιλισμός και περιγράφεται μία ανύψωση και μετά μία πορεία γάμα, λόγω του βάρους των παιδιών, το παιχνίδι έγειρε και έκανε ελεύθερη πτώση. Γι αυτό υπάρχει ο κανόνας σε αυτά τα παιχνίδια, να υπάρχει πρόσδεση. Από τη στιγμή που ένας επιχειρηματίας, ξεκινάει πρέπει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, να υπάρχει πιστοποίηση. Εαν είχα κληθεί εγώ σε αυτό το λούνα παρκ δε θα έδινα άδεια ποτέ, έπρεπε να υπάρχει πρόσδεση της πισίνας, πρόσδεση του παιχνιδιού, σήμανση. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε με την αδράνεια την ανύψωση του παιχνιδιού, είναι η πρόσδεση» ανέφερε ο μάρτυρας.
- Απόπειρα εκβιασμού με σκευωρία που στήθηκε με όρους παρακράτους καταγγέλλει ο Ολυμπιακός
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία