Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ και η συνέχεια της γερμανικής πολιτικής
Η Αθήνα έχει επίγνωση πως η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ δεν σημαίνει τομή στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά παράδοση σκυτάλης.
Στην ατζέντα των Μητσοτάκη – Μέρκελ στην Αθήνα περιελήφθησαν όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα. Eμφαση δόθηκε στα ελληνοτουρκικά και το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Παράδοση σκυτάλης
Παρ’ ότι η καγκελάριος σε λίγο διάστημα θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική σκηνή, το διήμερο ταξίδι της στην Ελλάδα δεν είχε τον χαρακτήρα αποχαιρετιστήριας επίσκεψης άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.
Η ατζέντα των συνομιλιών με τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περιελάμβανε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα – από τις σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό, το μεταναστευτικό ως και την επανάκαμψη των κρατών-μελών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας το 2023 και τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Το γεγονός ότι τέθηκαν όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι η Αθήνα έχει επίγνωση πως η αποχώρηση της Ανγκελα Μέρκελ δεν σημαίνει τομή στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλά παράδοση σκυτάλης.
Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αναθεωρήσει επί της ουσίας την πολιτική που ακολούθησε η κα Μέρκελ σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα.
Ενδεικτικό της συνέχειας στη γερμανική εξωτερική πολιτική είναι η πρωτοφανής για τα διεθνή δεδομένα απόφαση της Ανγκελα Μέρκελ να καλέσει τον πιθανό διάδοχό της, τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, να συμμετάσχει στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει με άλλους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου των σημαντικότερων 20 χωρών (G20) του κόσμου, το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη.
Ανάμεσα σε αυτούς που θα συναντήσει η κα Μέρκελ μαζί με τον Ολαφ Σολτς θα είναι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλά και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Εμφαση στα ελληνοτουρκικά
Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε από την ελληνική πλευρά στα ελληνοτουρκικά. Το θέμα συζητήθηκε διεξοδικά τόσο στο δείπνο που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την κα Μέρκελ την Πέμπτη το βράδυ στην ιδιωτική του κατοικία, όσο και στις συνομιλίες στο Μαξίμου την Παρασκευή.
Στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, η καγκελάριος ανέπτυξε τη λογική της γερμανικής πολιτικής απέναντι στην Αγκυρα, η οποία αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα σε αρκετά μεγάλο βαθμό κριτικά και με δυσπιστία.
ΕΕ και Τουρκία βρίσκονται σε «σχέση αλληλεξάρτησης», τόνισε, επισημαίνοντας στη συνέχεια τη σημασία της Τουρκίας ως εταίρου στο ΝΑΤΟ για την ασφάλεια. Επειτα, η χώρα έχει υποδεχθεί σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν εκεί και δεν συνεχίζουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.
Αναφερόμενη στην ένταση που προκάλεσε η Τουρκία πριν δύο χρόνια στον Εβρο, η καγκελάριος υπενθύμισε πως η ίδια είχε κατηγορήσει τότε τον τούρκο πρόεδρο ότι σκόπιμα εκμεταλλεύτηκε ανθρώπους στέλνοντάς τους στα σύνορα.
Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Α. Μέρκελ επισήμανε ότι έχει στηρίξει όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ασκούν κριτική στην Αγκυρα – ορισμένες φορές «μετά από συζήτηση».
Ενώ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να τηρούνται διεθνές δίκαιο και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισήμανε πως «είναι αναγκαίο και τα δύσκολα ζητήματα να επιλύονται με διάλογο, ακόμη κι’ αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος απ΄ ό,τι θα περίμενε κανείς».
Σύμφωνο Σταθερότητας
Αναφορικά με τα μέτρα λιτότητας που συνόδευαν τα τρία πακέτα στήριξης για την Ελλάδα το διάστημα 2010-2018, η καγκελάριος υποστήριξε τη γραμμή που ακολουθούσε.
Ναι μεν είχε επίγνωση για το βάρος που επωμίστηκαν οι έλληνες πολίτες κατά την οικονομική κρίση: «Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους Ελληνες».
Ωστόσο, η ίδια ήταν δεσμευμένη υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Τελικά καταφέραμε να βρούμε μια κοινή πορεία, έναν κοινό βηματισμό», σημείωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι εκείνο το διάστημα επικρατούσαν στην Ελλάδα, ανάλογα με το ποιος κυβερνούσε, διαφορετικές αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και ειδικά τις ιδιωτικοποιήσεις.
Κατά τις συνομιλίες στην Αθήνα αφιερώθηκε πολύς χρόνος στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θεωρεί αναγκαίο να γίνουν αλλαγές. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν «παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες του Συμφώνου».
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει με τη νέα γερμανική κυβέρνηση να διευρύνει «τις ήδη πολύ δυναμικές διμερείς σχέσεις», «αντιμετωπίζοντας και τις όποιες πολύπλοκες εκκρεμότητες» του παρελθόντος.
Παράλληλα, τόνισε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα ξεχαστεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Η κα Μέρκελ επέμεινε πάντως ότι «η ευελιξία του ισχύοντος Συμφώνου δεν είναι καθόλου μικρή». Οπως ενδεικτικά δήλωσε, «δεν νομίζω ότι θα πρέπει να το πετάξουμε στη θάλασσα».
Πηγή: Deutche Welle
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη