«Ζεστάθηκαν» το τετραήμερο τα ξενοδοχεία χειμερινών προορισμών αλλά κινδυνεύουν και πάλι να… παγώσουν
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Την πρώτη μεγάλη ανάσα μετά από δυο χρόνια πήραν το τετραήμερο που ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή 31 Οκτωβρίου τα ξενοδοχεία σε ορεινούς και ημιορεινούς προορισμούς, ωστόσο κινδυνεύουν και πάλι να… παγώσουν, λόγω ενεργειακού κόστους και ζητούν επιδότηση καυσίμων. Μετά τον Φεβρουάριο του 2020 τα ξενοδοχεία αυτών των προορισμών, άνοιξαν και πάλι με υψηλές προσδοκίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν διαψεύστηκαν, ωστόσο η εξέλιξη της πανδημίας έπαιξε και πάλι τον αρνητικό της ρόλο κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα.
Ο απολογισμός είναι απολογισμός δύο ταχυτήτων σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ot.gr, ο επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείων και έφορο δημοσίων σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Άγγελο Καλλία.
Στο 90% οι πληρότητες σε Καλάβρυτα και Αράχωβα
Οι πληρότητες που κατέγραψαν δημοφιλείς για την εποχή προορισμοί στη Νότιο Ελλάδα, όπως είναι τα Καλάβρυτα και η Αράχωβα έφτασαν στο 90%, όμως δεν συνέβη το ίδιο με την Βόρειο Ελλάδα όπου οι πληρότητες κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα στο 50-60% σημειώνει ο κ. Καλλίας.
Αποδίδει τις διαφορές αυτές στο γεγονός ότι η πανδημία στη Βόρειο Ελλάδα εμφανίζει μια μεγαλύτερη έξαρση σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, αυτή την περίοδο, επηρεάζοντας την διάθεση για ταξίδια των κάτοικων της βορείου Ελλάδος ενώ λειτούργησε αποτρεπτικά και για την επίσκεψη σε δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής, κατοίκων άλλων περιοχών της χώρας.
Αρνητικό ρόλο ως ένα βαθμό έπαιξε και το κύμα ακρίβειας και ειδικά των καυσίμων, κυρίως για δυνητικούς επισκέπτες από τη Νότιο Ελλάδα, εκτιμά ο κ. Καλλίας.
Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα ήταν θετικό για τον κλάδο καθώς φάνηκε ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και προσδοκούμε καλλίτερες ημέρες τη χειμερινή σεζόν εφόσον το επιτρέψει η πανδημία τονίζει ο κ. Καλλίας που ζητά από όλο τον κόσμο να εμβολιασθεί.
Μέτρα στήριξης
Πάντως παρά τον θετικό απολογισμό για το τετραήμερο που πέρασε οι ξενοδοχειακές μονάδες χειμερινού τουρισμού έχουν την ανάγκη στήριξης από πλευράς κυβέρνησης καθώς δυο χρόνια τώρα έχουν μηδενικά έσοδα.
Λόγω και της σημαντικής αύξησης του κόστους ενέργειας, οι επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν την επιδότηση του ενεργειακού κόστους όπως τονίζει στον ot.gr ο κ. Καλλίας
Η οικονομική ενίσχυση για φέτος μέσω της επιδότησης καυσίμων και γενικότερα της ενεργειακής επιδότησης είναι εκ των ουκ άνευ επισημαίνει ο κ. Καλλίας συμπληρώνοντας ότι το αίτημα έχει τεθεί ήδη υπόψη του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.
Επίσης υπογραμμίζει ότι από το νέο έτος θα χρειασθεί μία ακόμη πολύ στοχευμένη πολιτική στήριξης, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα των μικρών και πολυ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες δεν έχουν λάβει κάποια μορφή ενίσχυσης, καταλήγει ο κ. Καλλίας.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις