Σπίτι με το MEGA – O Χρήστος Νικολόπουλος και οι μούσες του σε μια υπέροχη λαϊκή βραδιά
Με τις μελωδίες του συνθέτη και λόγια σημαντικών στιχουργών οι τρεις κυρίες του ελληνικού τραγουδιού χάρισαν στο κοινό αλλά και στους τηλεθεατές του MEGA κομμάτια των τελευταίων 40 χρόνων που όλοι έχουμε αγαπήσει
Μια σπουδαία μουσική συνάντηση απόλαυσαν οι τηλεθεατές του MEGA αυτό το Σαββατόβραδο.
Το Σπίτι με το MEGA φιλοξένησε τον Χρήστο Νικολόπουλο και τις τρεις μούσες του. Η Ελένη Βιτάλη, η Γλυκερία και η Πίτσα Παπαδοπούλου ανέβηκαν στη σκηνή του Άλσους και πραγματοποιήσαν μια σπουδαία συναυλία.
Με τις μελωδίες του συνθέτη και λόγια σημαντικών στιχουργών οι τρεις κυρίες του ελληνικού τραγουδιού χάρισαν στο κοινό αλλά και στους τηλεθεατές του MEGA κομμάτια των τελευταίων 40 χρόνων που όλοι έχουμε αγαπήσει.
Η αρχή έγινε από το «Αγριολούλουδο»
«Σας καλωσορίζουμε εδώ στο σπιτικό μας σε ένα ακόμα «Σπίτι με το MEGA». Είμαστε πάνω στη σκηνή του Άλσους όπου σε λίγο θα υποδεχτούμε τον Χρήστο Νικολόπουλο με τις τρεις μούσες τους. Ελένη Βιτάλη, Πίτσα Παπαδοπούλου και Γλυκερία. Τρεις κυρίες με τη δική τους μοναδική ιστορία, θα συμπράξουν κάτω από τον έναστρο αττικό ουρανό» είπε η Ανθή Βούλγαρη λίγο πριν συνομιλήσει με τον μεγάλο έλληνα μουσικό.
«Όταν έχω καιρό να ακούσω μουσική, ακούω αυτές. Με εμπνέουν πάρα πολύ. Θαυμάζω τους τραγουδιστές που έχουν δυνατότητες φωνητικές. Και οι τρεις έχουν απεριόριστες φωνητικές ικανότητες και επειδή και εγώ είμαι δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, για αυτό τις αποκαλώ μούσες μου» ανέφερε από την μεριά του ο Χρήστος Νικολόπουλος.
Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε το κοινό ο συνθέτης πριν ανέβουν στη σκηνή οι τρεις κυρίες της βραδιάς για να ερμηνεύσουν όλοι μαζί το «Βράχο-βράχο» του Μίκη Θεοδωράκη από το 1961 σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου που είχε πει πρώτος ο Στέλιος Καζαντζίδης με την Μαρινέλλα.
Τιμώντας τον Μίκη Θεοδωράκη
«Θα ήθελα να πω ότι αυτές τις μέρες χάσαμε έναν τεράστιο δημιουργό ο οποίος προσέφερε πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και στο ελληνικό τραγούδι, για αυτό το λόγο θα θέλαμε να αρχίσουμε τη συναυλία με ένα τραγούδι του».
Με αυτά τα λόγια καλωσόρισε το κοινό ο συνθέτης πριν ανέβουν στη σκηνή οι τρεις κυρίες της βραδιάς για να ερμηνεύσουν όλοι μαζί το «Βράχο-βράχο» του Μίκη Θεοδωράκη από το 1961 σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου που είχε πει πρώτος ο Στέλιος Καζαντζίδης με την Μαρινέλλα.
«Θεωρώ ότι το ελληνικό τραγούδι ήταν τυχερό που πέρασαν από αυτό καλλιτέχνες όπως ο Θεοδωράκης και ο Χατζιδάκις. Ο Θεοδωράκης προσέγγισε περισσότερο το λαϊκό τραγούδι. Η «Δραπετσώνα» είναι σαν να την έγραψε ο Τσιτσάνης. Έχω παίξει πολλές φορές σε τραγούδια του. Κάποιες φορές μου είχε ζητήσει να πάω σπίτι του να του μάθω τους λαϊκούς δρόμους» δήλωσε ο Χρήστος Νικολόπουλος για τον Μίκη Θεοδωράκη.
Γλυκερία: «Είναι πάντα σπουδαίο να λες τραγούδια του Νικολόπουλου»
Η Γλυκερία είναι η πρώτη που ανέλαβε μόνη στη σκηνή -φυσικά με τη συνοδεία της εξαιρετικής ορχήστρας και του Χρήστου Νικολόπουλου στο μπουζούκι- να ερμηνεύσει για το κοινό του Άλσους αλλά και τους τηλεθεατές του MEGA τραγούδια του συνθέτη αλλά και σε εξαιρετικών στιχουργών.
«Χρήστο ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι πάντα σπουδαίο να τραγουδάς τραγούδια του Νικολόπουλου και μάλιστα παρέα με τέτοιες φωνές» είπε η τραγουδίστρια πριν πει το συγκλονιστικό «Ξένος για σένανε κι εχθρός» του Γιώργου Νταλάρα.
«Καρδιά μου εγώ» σε πιο έντονο ρυθμικό τέμπο από την Γλυκερία σε μια διαφορετική λίγο εκτέλεση από αυτή που έχουμε συνηθίσει με την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Από την ίδια χρονιά και τον ίδιο και το «Της καληνύχτας τα φιλιά» που ερμήνευσε πολύ συγκινητικά η Γλυκερία.
«Υπάρχω» και «Η διαθήκη» από την εξαιρετική Πίτσα Παπαδοπούλου
Στην σκήνη ανέβηκε η αγαπημένη Πίτσα Παπαδοπούλου και τραγούδησε αξέχαστα λαϊκά τραγούδια.
«Υπάρχω», σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Πυθαγόρα, με πρώτη εκτέλεση του Στέλιου Καζαντζίδη από το μακρινό 1975.
Για τη συνέχεια το «Κάτω απ’ το πουκάμισό μου» από τον ίδιο δίσκο και τους ίδιους συνθέτες, «Η διαθήκη» σε στίχους Μάνου Ελευθερίου και «Μετάνιωσες».
«Ήταν τόσο σπουδαίο αυτό που έγινε να τραγουδάνε τρεις κυρίες που τόσα χρόνια κάνουμε αυτή τη δουλειά. Ήταν ένα μεγάλο δώρο. Πιστεύω αυτό έτσι να το ένιωσε και ο Χρήστος, ο μεγάλος μας συνθέτης. Σπουδαία τραγούδια. Νομίζω ότι δε μπορεί να γίνει πάλι αυτό, δηλαδή με άλλους, δε γίνεται», είπε η Πίτσα Παπαδοπούλου.
«Συνεργάζομαι πέντε χρόνια με τον Χρήστο αν και γνωριζόμαστε από πολύ μικρά παιδιά. Είμαστε μια πολύ όμορφη παρέα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη που τραγουδάω ό,τι καλύτερο υπάρχει».
Ελένη Βιτάλη: Εκτός από τον Τσιτσάνη και τον Νικολόπουλο δεν υπάρχει άλλος συνθέτης ιερό τέρας
«Τον Χρήστο τον γνώρισα πάρα πολύ μικρή, σε ηλικία 14 ετών. Εκτός από τον Τσιτσάνη και τον Νικολόπουλου δεν υπάρχει άλλος μεγάλος συνθέτης, ιερό τέρας. Αισθάνομαι δέος που είμαι δίπλα του, νιώθω φυσικά ότι είμαι φίλη του γιατί είναι πολύ γλυκός άνθρωπος. Σε ευχαριστώ πολύ Χρήστο, δεν έχω λόγια. Μας αγαπάς και μας έχεις πάντα στα ώπα ώπα» είπε συγκινημένη η Ελένη Βιτάλη πριν πάρει τη σκυτάλη και ξεκινήσει το δικό της μέρος.
Η Ελένη Βιτάλη με το δικό της «Από που να αρχίσω» από τον δίσκο «Μια γυναίκα μπορεί» του 1985 σε στίχους Γιώργου Κλεφτογιώργου.
Αμέσως μετά η ερμηνεύτρια ξεσήκωσε το κοινό με τους «Ψίθυρους καρδιάς» από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του MEGA.
Το κομμάτι είχε πει με μεγάλη επιτυχία ο Δημήτρης Μπάσης σε μουσική φυσικά του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους της Ελένης Γιαννατσούλια
H Ελένη Βιτάλη φέρνει τον Χρήστο Νικολόπουλο δίπλα της στο κέντρο της σκηνής για να παίξει την θρυλική εισαγωγή από το «Παίξε Χρήστο επειγόντως».
Το κομμάτι από τον ομώνυμο δίσκο του 1982 άφησε εποχή και στιγμάτισε την καριέρα τόσο της Βιτάλη όσο και του συνθέτη.
Με τρομερή διάθεση η Βιτάλη δίνει το ρυθμό και όλο το κοινό λικνίζεται -αν και καθιστό- στη μελωδία. Το ίδιο ακριβώς θα κάνουν και όλοι οι τηλεθεατές του MEGA που απολαμβάνουν αυτό το Σαββατόβραδο μια σπάνια μουσική συνάντηση.
«Μια γυναίκα μπορεί» στη συνέχεια του 1985 στον ίδιο ρυθμό και «Εγώ σου μιλώ» για το τέλος αυτής της ενότητας.
«Για τον Χρήστο Νικολόπουλο είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις τραγούδια. Έχει γράψει τουλάχιστον 2.000 τραγούδια. Έχει γράψει την άμμο της θάλασσας. Είναι όλα αριστουργήματα. Εγώ τον Χρήστο τον ξέρω από τα 14 μου, εκείνος ήταν περίπου 20. Είμασταν γειτονάκια. Ο μπαμπάς μου ήταν μουσικός και τον γνώρισα στην Columbia που πήγαινα με τον μπαμπά μου. Είναι ο επίγονος του Βασίλη Τσιτσάνη. Δεν υπάρχει άλλος σε όλα τα είδη, όχι μόνο λαϊκό» είπε η Ελένη Βιτάλη για τον σπουδαίο μουσικό.
Ορθοπεταλιές από τον Κώστα Μακεδόνα
Ο Κώστας Μακεδόνας πήρε την σκυτάλη από τις τρεις κυρίες και μαζί με τον Χρήστο Νικολόπουλο ερμήνευσε στη σκηνή του Άλσους το δικό του «Ποδήλατο» σε στίχους Άρη Δαβαράκη.
Το κομμάτι από τον δίσκο «Πάμε για ορθοπεταλιές» του 1996 είναι ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό που ενθουσιάστηκε με την εμφάνιση του Κώστα Μακεδόνα.
Ο τραγουδιστής επέλεξε μια ακόμα σύνθεση του Χρήστου Νικολόπουλου από το 1996. Το «Έκανες το λάθος» σε στίχους του ίδιου του ερμηνευτή έκλεισε την εμφάνιση του στο Άλσος.
«Ο Καζαντζίδης ήταν μεγάλος δάσκαλος για εμένα»
Ο Χρήστος Νικολόπουλος μίλησε στην Ανθή Βούλγαρη για σπουδαίους έλληνες καλλιτέχνες αλλά και τη νέα γενιά.
«Ο Στέλιος Καζαντζίδης μου έδωσε τα πρώτα μαθήματα επαγγελματικής μορφής στην μουσική. Αναγνωρίστηκα αμέσως και είχα πολλά οφέλη από εκείνον. Ήταν μεγάλος δάσκαλος για εμένα. Κάποια στιγμή τα τσουγκρίσαμε αλλά μετά συμφιλιωθήκαμε. Ο Τσιτσάνης είναι αυτός που καθιέρωσε το λαϊκό τραγούδι. Αυτός έβαλε πολυφωνία στο λαϊκό τραγούδι. Νομίζω πώς είναι ο πιο σημαντικός λαϊκός δημιουργός που πέρασε από το ελληνικό τραγούδι. Ο Ζαμπέτας ήταν φίλος μου. Το 80% των τραγουδιών του τα έχουμε παίξει μαζί. Με αποκαλούσες γιο του. Είχα την τύχη να παίζω μπουζούκι στις δισκογραφικές εταιρείες και έτσι από τον καθένα έπαιρνα και κάτι» είπε ο συνθέτης.
Όσον αφορά τη νέα γενιά τραγουδιστών δήλωσε: «Υπάρχουν νέες τραγουδίστριες αλλά άλλαξε το τραγούδι και σταμάτησαν να γίνονται μεγάλες επιτυχίες. Οι σύγχρονες τραγουδίστριες δεν έχουν σχέση με αυτές που τραγουδούν σήμερα, είναι περισσότερο έντεχνου στιλ. Γράφω πια πολύ λίγα τραγούδια. Θα κάνω δίσκο τώρα με τον Μίλτο Πασχαλίδη, με τον Φοίβο Δεληβοριά, τον Σταμάτη Κραουνάκη. Δεν θέλω να γράφω πολλά τραγούδια. Σκέφτομαι τι θα μου προσθέσουν σε αυτό που έχω πίσω μου. Αυτά είναι τραγούδια που εκφράζουν τη σημερινή εποχή και προσπάθησα να προσεγγίζω τα σημερινά πράγματα».
«Το «Στων αγγέλων τα μπουζούκια» ήταν ορχηστρικό στην αρχή. Στην πορεία είπαμε γιατί δεν βάζουμε κάποιον να γράψει στίχους. Παρακαλέσαμε τον Μάνο Ελευθερίου ο οποίος έγραφε δύσκολα πάνω σε μελωδία. Με πολύ χαρά το έκανε και έβγαλε αυτό το υπέροχο τραγούδι. το καλύτερο που έχω γράψει» αποκάλυψε ο συνθέτης.
Σχετικά με την τέχνη του μπουζουκιού ο ίδιος πιστεύει ότι δεν χάνεται. «Το μπουζούκι είναι η προέκταση του εαυτού μου. Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ. Το κατέχω πολύ αυτό το όργανο. Το αγάπησα, μου έδωσε πολλές χαρές, μεγάλο όνομα, δόξα. Για αυτό το λατρεύω. Δεν θα μπορούσα να το αποχωριστώ. Δεν χάνεται η τέχνη του μπουζουκιού. Φέτος οι κατασκευαστές πούλησαν 4.000 μπουζούκια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διάδοση και οι νέοι ασχολούνται με αυτό. Υπάρχουν πολλοί νέοι φοβεροί δεξιοτέχνες»
Ο Χρήστος Νικολόπουλος αποκάλυψε ότι «Το 1965 όταν πήγα με τον Καζαντίζδη στην Αμερική, στο πρώτο διάζωμα ήταν ο Μανώλης Χιώτης. Ήμουν πολύ ψύχραιμος, έπαιξα και πήρα τα συγχαρητήρια του. Δεν έχω καθόλου άγχος. Η σκηνή είναι ο φυσικός μου χώρος».
Ο συνθέτης μίλησε και για την οικογενειακή του ζωή. «Μου έτυχε γυναίκα με κατανόηση και πολύ καλή. Έχω και τέσσερα εγγόνια. Τα παιδιά μου ασχολούνται με τη μουσική. Ο γιος είναι πληκτράς και παίζει κιθάρα. Το γούρι μου είναι η Τρίτη και 13. Όλα τα καλά ήταν Τρίτη και 13. Όταν πήγα σε οντισιόν να με ακούσει ο Καζαντίδης ήταν Τρίτη και 13. Μου πάνε γενικά οι Τρίτες».
Ο Χρήστος Νικολόπουλος στο τέλος της συνέντευξης τραγούδησε μαζί με την Ανθή Βούλγαρη την μεγάλη του επιτυχία «Νταλίκες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις